Znaci jalovosti (neplodnosti) kod krava

0
215
Farma krava i proizvodnja mleka u selu Vrtište 07

Krave mogu biti privremeno ili trajno jalove, a u velikom broju slučajeva je uzrok loša ishrana i loše držanje. Kako prepoznati jalovost i šta preduzeti da do toga ne dođe, savete daje dipl. inž. Nebojša Đurić, savetodavac iz PSSS Užice.

Spyrale Adama 1120x1080

Jalovost, odnosno, neplodnost krava je stanje kada životinja ne može da rađa potomstvo. Životinje mogu biti privremeno ili trajno jalove, a neki od znakova su:

  • Krave ne pokazuju znake teranja (vođenja, gonjenja) i ne ostaju steone pet meseci nakon prethodnog teljenja, iako su se redovno parile ili redovno bile osemenjivane.
  • Junice mogu da budu privremeno jalove kada ne ostaju steone nakon tri uzastopna parenja (osemenjavanja).
  • Takođe, junice mogu biti privremeno jalove ako u uzrastu od 16 do 18 meseci, pri telesnoj masi od 380 kg do 400 kg nemaju teranje ili ne ostaju steone.

Neplodnost može da nastane i zbog neke bolesti ili nasledne genetske anomalije, ali u 80 posto slučajeva jalovost krava је posledica loše ishrane i lošeg držanja, odnosno nedostatka belančevina, vitamina i minerala ili usled izgladnelosti, ishrane plesnivom ili pokvarenom hranom, držanja grla u tamnim i vlažnim stajama…

LIBRETO 1120x180

Gladni sterilitet

Loša ishrana može da dovede do, takozvanog, gladnog steriliteta, što se uglavnom dešava u toku zime kada je hrana loša i ima malu hranljivu vrednost. Takvo stanje može da potraje sve dok krave ne pređu na zelenu hranu ili na pašnjak.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja mleka porodice Bohuš iz Gložana

Nedostatak fosfora

Nedostatak fosfora u obrocima je posebno izražen u sušnom period kada stočna hrana ne sadrži dovoljno mineralnih materija. Fosfor ima važnu ulogu u razvoju polnih organa i nedostatak može da izazove poremećaje u funkciji jajnika i materice, odnosno da izazove privremenu ili trajnu jalovost.

Loše držanje životinja može da prouzrokuje i preuhranjenost junica, što može da bude uzrok jalovosti. To se dešava jer su grla vezana u štalama i zato je preporuka da se što više kreću na suncu i svežem vazduhu i da ishrana bude primerena njihovom uzrastu i kategoriji.

Ishrana je jako važna i kod životinja koje su steone. Slaba ishrana steonih krava i junica dovodi do slabljenja kondicije – pada imuniteta, usled čega dolazi do povađanja i rađanja avitalnih teladi.

Poremećaji nastali ishranom mogu da se koriguju dobro izbalansiranim i redovnim obrocima, odnosno organizam životinja može da se dovede u stanje da obavlja normalno funkcije, a  posebno treba obratiti pažnju na potrebe u selenu, fosforu, kalcijumu, kalijumu i natrijumu.

Svakako, ako dođe do poremećaja, savet farmerima je da obavezno zatraže veterinarsku intervenciju.

Prethodni tekstDigitalna svinja – direktno investiranje građana u proizvodnju svinja u Hrvatskoj
Sledeći tekstSalašarski život i svaštarska proizvodnja u selu Kruščić

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime