Uzgoj koza u selu Kumane

1
2617
Agrosaveti---uzgoj-koza---Kumane---Alpino-koze---03

Iako Srbija ima veliki potencijal za uzgoj koza, još uvek ne postoji ozbiljno interesovanje za bavljenje tim poslom. Kao razlog se izdvaja nedovoljna i neredovna subvencija države. Ipak, procenjuje se da u našoj zemji ima oko 250 000 grla koza. Najviše ih ima u Istočnoj i Južnoj Srbiji. Interesovanje za uzgoj koza, i to Alpina, sve više raste i među Vojvođanima. Rajko Varadinac iz Kumana ovčarstvo je zamenio kozarstvom. Svestan je da kozarstvo nije razvijeno u Srbiji u onoj meri kao u drugim zemljama. Rajko je verovao u dobre izglede koji poslednjih godina idu u tom pravcu da se situacija u Srbiji promeni.

Adama Maganic 1120x180

‚‚Kozarskom proizvodnjom sam počeo da se bavim 2013. godine. Ranije su moji držali ovce. I onda sam na nagovor jednog mog prijatelja odlučio da prodam ovce i kupim koze. Ljudi su ovde u Kumanu imali pojedinačno jednu, dve koze. Ovde kod nas se kaže da je koza sirotinjska krava. Uzeo sam 11 grla Alpine. Te iste godine one nisu bile umatičene. Iste godine sam uzeo i jarca sa pedgreom.‚‚ – objašnjava svoje početke Rajko.

PROČITAJTE I...  Tov junadi u Sanadu

Rajko danas na svom imanju 30 grla Alpino koza i jednog jarca. Bavi se isključivo proizvodnjom mleka. Ko 30 litara mleka dnevno bilo je dovoljno da sa još par kozara zainteresuje mlekaru za otkup. Za sada je naš domaćin zadvoljan saradnjom.

Paradajz 1120x180

Agrosaveti---uzgoj-koza---Kumane---Alpino-koze---01

‚‚Mislim da bolje od ovoga nema. Sa mlekarom imam korektnu saradnju. Tražiti hleba preko pogače, to nije u redu. Prošle godine smo do polovine novembra muzli. Sve je isplaćeno uredno. Oko cene mleka, mi uvek tražimo više. Ali i ova trenutna cena je zadovoljavajuća.‚‚ – ističe Rajko.

Saveti za kozare početnike

Kao i kod svakog posla, samo trud i ulaganje donose dobre rezutate. Ishrana koza nije komplikovana. Ova grla ne zahtevaju ni posebno građene objekte za uzgoj.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

‚‚Ako neko želi da krene sada da se bavi kozarstvo i razmišlja da odma ulaže u neke objekte, mislim da to nije pravi put. Put je da se uzme onoliko grla da ono mleko koje proizvedu može da se plasira. Da li sir, ili neke prerađevine, jogurt, kiselo mleko. Bez toga nema ovog posla. To mogu da budu objekti ne znam kakvi. I palata da bude. Ali ako mi nemamo kome da isporučimo taj krajnji proizvod, onda mi radimo sa gubitkom. Mislim da je za početnike 10-ak do 20-ak grla. Ali mislim da je najvažnije da nađu tržište za te proivode koje planiraju da proizvode.‚‚ – savetuje Rajko buduće mlade kozare.

PROČITAJTE I...  Uzgoj alpino koza na Staroj planini

Agrosaveti---uzgoj-koza---Kumane---Alpino-koze---02

Kumane je pretežno stočarsko selo ali se većina bavi govedarstvom. Kozara je malo ali je njihove interesovanje za razvoj ove grane poljoprivrede veliko.

Krompir 1120x180

‚‚Par godina sam organizovao edukativne susrete ovčara i kozara. Pričali smo i o osemenjavanju. Kod nas to nije dozvoljeno. Mi imamo jako malo kvalitetne priplodne robe. To nas ograničava. Mi moramo da se prvo okupimo, udružimo da bi bili interesantni. Tako možemo doći do kvalitetnih grla, kvalitetnog priplodnog materijala jer od tog nam zavisi budućnost. ‚‚ – kaže Rajko.

Kozarstvo još nije razvijeno u Srbiji u onoj meri kao u drugim zemljama. Postoje izgledi da se ta situacija promeni. Broj zainteresovanih polako postaje sve veći.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

Prethodni tekstUzgoj pčela i proizvodnja meda u Bezdanu
Sledeći tekstPčelari i SPOS progasili elmentarnu nepogodu

1 KOMENTAR

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime