Pčelari progasili elmentarnu nepogodu

0
339
Agrosaveti---Dragicine-pcele-i-kosnice---03
Timac AGRO

Savez pčelarskih organizacija Srbije je na poslednjoj sednici proglasio elementarnu nepogodu tokom cvetanja bagrema.

Merpan-80-WDG-1038x172

Naime, zbog nepovoljnih vremenskih prilika ovog proleća je izostala bagremova paša. Kako kažu pčelari ona je i najvažnija, jer je bagremov med uvek najskuplji.

Kako je za naš portal rekao predsednik udruženja pčelara Barajevo, Dragoljub Delić, u čije krajeve na bagremovu pašu dolaze pčelari iz čitave Srbije, ove godine nemaju čime da se pohvale.

Delan Pro 1068x177px

Osim što je dobar deo bagrema izmrzao, ono što je ostalo nije dovoljno medilo, ističe Delić.

“Bagrem je u rumapa izmrzao, a po brdima je slabo medio zbog obilnih i čestih kiša. Bagrem je donet iz Amerike, a da bi lepo medio temperatura mora biti od 23 stepena, a vlažnost vazduha od 65 pa naviše. A ove sezone imamo samo vlažnost, ne i temperaturu. Ja imam i vagu na košnicama, koja je već 7 dana u minusu.” – ističe Delić.

Nimrod-1038x172

Iako je bagrem na većim nadmorskim visinama pred krajem cvetanja, već sad se može reći da će bagremova paša podbaciti u masi, za teritoriju cele Srbije, prema podacima SPOS-a, za najmanje 65-70%.

PROČITAJTE I...  Za izvoz meda poželjna ”Dobra pčelarska praksa”

Ovakva elementarna nepogoda predstavlja veoma lošu vest za pčelare Srbije, posebno na severu, zapadu i istoku zemlje, dok su na jugu Srbije zabeleženi uglavnom simbolični prinosi, kažu u SPOS-u.

DK Banner 720x90

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime