Pčelari progasili elmentarnu nepogodu

0
522
Agrosaveti---Dragicine-pcele-i-kosnice---03
Timac AGRO

Savez pčelarskih organizacija Srbije je na poslednjoj sednici proglasio elementarnu nepogodu tokom cvetanja bagrema.

Kalif-480-EC-1038x172

Naime, zbog nepovoljnih vremenskih prilika ovog proleća je izostala bagremova paša. Kako kažu pčelari ona je i najvažnija, jer je bagremov med uvek najskuplji.

BASF - Systiva-1068x172px

Kako je za naš portal rekao predsednik udruženja pčelara Barajevo, Dragoljub Delić, u čije krajeve na bagremovu pašu dolaze pčelari iz čitave Srbije, ove godine nemaju čime da se pohvale.

Kalif-Mega-1038x172

Osim što je dobar deo bagrema izmrzao, ono što je ostalo nije dovoljno medilo, ističe Delić.

BASF - Butisan-1068x172px

“Bagrem je u rumapa izmrzao, a po brdima je slabo medio zbog obilnih i čestih kiša. Bagrem je donet iz Amerike, a da bi lepo medio temperatura mora biti od 23 stepena, a vlažnost vazduha od 65 pa naviše. A ove sezone imamo samo vlažnost, ne i temperaturu. Ja imam i vagu na košnicama, koja je već 7 dana u minusu.” – ističe Delić.

BASF - Caramba-1068x172px

Iako je bagrem na većim nadmorskim visinama pred krajem cvetanja, već sad se može reći da će bagremova paša podbaciti u masi, za teritoriju cele Srbije, prema podacima SPOS-a, za najmanje 65-70%.

PROČITAJTE I...  BeeConnected, šansa za potencijalne pčelare

Ovakva elementarna nepogoda predstavlja veoma lošu vest za pčelare Srbije, posebno na severu, zapadu i istoku zemlje, dok su na jugu Srbije zabeleženi uglavnom simbolični prinosi, kažu u SPOS-u.

DK Banner 720x90

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime