Mladi ovčar iz Gibarca, ljubav i predanost put do uspeha

0
296
Agrosaveti farma ovaca Gibarac 02

U Gibarcu selu nadomak Šida obišli smo farmu ovaca Aleksandra Trifunovića, na kojoj dominira romanovska, međutim, lagano se radi i na formiranju il de frans stada. Aleksandar je u ovčarstvo zagazio još 2013. godine, međutim put ga je odveo na rad u Nemačku, ali ne privlači njega Zapad, već selo i ovce, te je, kako kaže, sada konačno svoj na svome.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

“Pa romanovska najviše zbog njene plodnosti. I ne kajem se. Imam oko 300 grla, preko 100 plotkinja, ali želim to sve još da omasovim, videćemo.” – kaže Aleksandar.

Carska ovca puno daje, ali puno i traži, kaže Aleksandar. I mada naš domaćin ne voli poređenja i smatra da svako ima neku svoju računicu i stav po pitanju izbora rase, njegova dosadašnja iskustva govore da romanovska, uz kvalitetno držanje, donosi bolje rezultate.

Magnetic 1120x185px

“Evo trenutno se pola ovaca drugi put jagnji, pola su prvojagnjenke, došli smo do 2,32 u proseku. Imam ovaca koje su bile uparene baš sa češkim ovnovima, ravno 3 im je prosek. Sva jagnjad su bila vitalna krupna. To jeste genetika, ali i ishrana. Prirast je takođe dobar, sa 100 dana muško jagnje bude oko 30-35 kilograma.” – smatra naš domaćin.

PROČITAJTE I...  Farma krava i proizvodnja mleka u Žitištu

Agrosaveti farma ovaca Gibarac 01

HOĆU I NEŠTO BELO U DVORIŠTU

Na farmi vidimo i ovnove il de frans rase, i to veoma kvalitetne, ali nam domaćin kaže da ne odustaje od romanovske, međutim, francuska rasa mu oduvek privlači pažnju, pa je pomislio zašto da ne? Napraviće on i jedno ozbiljno il de frans stado.

ExelGrow Adama 1120x180

“Prošle godine sam prodao jednog ovna romanovskog, stigli ovi iz Čeeške, nije mi trebao, a bilo mi krivo što ga prodajem, jer sam ga ja odgajio. Zato sam odmah otišao i kupio ille de franse ovna, čisto da imam nešto belo u dvorištu. Nije mi bio cilj da pravim stado, mislio sam ovan i par ovčica, međutim, napraviću stado ozbiljno. Prvi ovan je stigao od Čuletića, drugi od Tordajia, tako da želim stado od 100 ovaca.” – kaže Aleksandar.

Puno želja i planova ima Aleksandar, a s obzirom na to da zaista voli ovčarstvo, ne sumnjamo da će ih i ostvariti.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Agrosaveti farma ovaca Gibarac 03

TURBULENTNO TRŽIŠTE

Predan je svom poslu, nedostaje malo sigurnosti na tržištu, ali nada se da će se situacija u skorije vreme rešiti u korist ovčara. Pa ipak, on lično, sa prodajom nije imao problema.

PROČITAJTE I...  Mladi bračni par iz grada rešio da gradi život na selu-izabrali ovčarstvo

“Prošle godine sam sve što sam imao za prodaju i prodao. Znam da je bilo problema sa plasmanom, pa sad kad me kolege čuju, biće komentara, ali stvarno je tako bilo. Cene klanične robe su bile niže, ali koliko je otišlo za priplod, iznivelisalo je ovo, tako da smo pregurali. E sad, ove godine ide, ali cene žitarica su skočile. Ja kada sam počinjao bala deteline je bila do 150 dinara, a kukuruz je bio 1400 dinara. Sada je kukuruz 2700, a bala deteline 400 dinara. Hrana je skupa, tako da se malo ludi odlučuje na upuštanje u sve ovo.” – priča nam naš domaćin.

Duplex pro galenika 1120x85px repa bez psenice

Subvencije još uvek nije dobio, kada zove kažu mu da je predmet “u završnoj obradi”. Smatra da subvencije puno znače, ali da im je tempo isplate veoma spor, te se na te novce ovčari nikada ne mogu osloniti. Ono što željno iščekuje jeste Poljoprivredni sajam u Novom Sadu, jer je oduvek maštao da tamo izloži svoju kolekciju, pa se nada da će u septembru konačno u tome i uspeti.

PROČITAJTE I...  Farma krava i proizvodnja mleka u Gradini kod Sombora

Prethodni tekstSkuplja jagnjad u Kragujevcu i Kraljevu, a ovce u Nišu | Cene žive stoke i stočne hrane
Sledeći tekstKosidba na Rajcu biće održana 16-18. jula

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime