Vojvođanski klaster organske poljoprivrede

0
1173
Agrosaveti - Vojvođanski klaster organske poljoprivrede 01

Vojvođanski klaster organske poljoprivrede osnovan je 2014. godine. Okuplja predstavnike institucija, drugih udruženja proizvođača, prerađivača i distributere organskih proizvoda. Cilj udruženja je povećanje inovativnosti, konkurentnosti i održivosti organske poljoprivrede. A onima koji su na početku pomoć neće izostati.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Oni koji tek žele da uđu u proces konverzije, naravno da mogu da nam se jave i dobiju adekvatne savete zato što mi imamo tim stručnjaka iz različitih oblasti za zemljište, ishranu biljaka, korove, pejzažnu arhitekturu… Imamo mladi tim stručnjaka iz organske poljoprivrede, ali takođe i mentore koji su kompetentni, to su stručnjaci na fakultetima, u sertifikacionim kućama, sa instituta itd. Oni se aktivno uključuju u savetovanje i u proces sertifikacije i dalje konsultantske usluge koje mogu da pruže organskim proizvođačima. Dakle i kasnije mogu da im pomognu oko izvora finansiranja, oko dokumentacije za nepovratna sredstva, za povoljne kredite koje obezbeđuje naša država ili državni fondovi“ – rekla je Tanja Stanišin, Vojvođanski klaster organske poljoprivrede

Pomoć u pribavljanju sredstava finansiranja

Vojvođanski klaster organske poljoprivrede zastupa interese i pruža stručnu pomoć članovima u pribavljanju sredstava za projekte iz različitih domaćih ili međunarodnih izvora finansiranja, ali organizuju savetovanja i seminare koji bi trebalo da podstaknu proizvodnju, preradu i potrošnju organskih proizvoda.

Adama Sultan 1120x180

„Mislim da trenutno stagnira broj organskih proizvođača na teritoriji Vojvodine. Međutim, svim snagama radimo na tome da se stvore optimalni uslovi koji bi ih motivisali da ih bude što više. Da se konvencionalni proizvođači odluče da pređu u organsku proizvodnju i pristupe procesu sertifikacije“ – rekla je Tanja Stanišin.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja organske blitve i spanaća u plastenicima

Organska proizvodnja – briga i zaštita životne sredine

Organska proizvodnja nije samo poljoprivreda ovo je način koji obezbeđuje ljubav prema prirodi, zaštitu životne sredine i poljoprivrednu proizvodnju. Neretko čujemo od proizvođača da oni koji su samo zbog profita počeli da se bave organskom poljoprivredom ne mogu ni da uspeju.

galenika pylon 1120x85

„Smatram da organski proizvođači pre svega treba to da vole. Period konverzije od tri godine je upravo period u kojem proizvođač dolazi do zaključka da li je to za njega ili ne, da li je motivisan dovoljno da se bavi time. U tom periodu oni prodaju organski proizvod koji je proizveden i gde su ispoštovani svi principi organske poljoprivrede, ali po istoj ceni kao konvencionalni proizvod“ – kaže Tanja Stanišin.

Jedan od principa na kojima počiva organska proizvodnja je upotreba ljudskog rada odnosno izbegavanje korišćenja teških  mašina. Upravo zbog ovoga organska gazdinstva se najčešće i razvijaju u okviru porodice kao mala gazdinstva.

Prethodni tekstPirotski kačkavalj čeka logo EU
Sledeći tekstUzgoj lipske ovce u Despotovcu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime