Poziv pčelarima da učestvuju u izradi katastra pčelinjih paša

0
250
Agrosaveti---pcele---med---Mladenovac---04
Timac AGRO

ZAŠTO JE ON VAŽAN?

Savez pčelarskih organizacija Srbije poziva pčelare da se aktivno uključe u izradu katastra pčelinjih paša. Kako je za naš portal rekao predsednik SPOS-a, dr Rodoljub Živadinović, izrada katastra je veoma važna za sve pčelare, kako zbog prinosa, tako i zbog zdravstvenog stanja njihovih pčela.

Vertigo POVERTWIN 1120x1080

“Izrada katastra pčelinjih paša je važan iz više razloga. Pre svega da bismo mogli da napravimo pravilan raspored pčelinjaka. Trenutno imamo puno problema na pojedinim pašama, gde su pčelinjaci preblizu jedan drugom. To ne samo da smanuje prinose, već pogoduje i širenju pčelinjih bolesti.” – kaže dr Rodolub Živadinović, predsednik SPOS-a.

Vertigo CC3 728x90

SPOS je još pre dve godine uspostavio saradnju sa Institutom Biosens iz Novog Sada u cilju izrade pašnog katastra i registraciji površina pod svim vrstama medonosnog bilja u Srbiji.

Web-baner-Dekalb-Vertigo-1120x180-V01

“Partner nam je Institut Biosens iz Novog Sada, koji već ima razvijene softvere za prepoznavanje biljnih kultura, uljane repice, suncokreta itd. Tako da praktično za suncokret ovo već imamo razvijeno, jer sa satelita vi možete da vidite na osnovu spektra svetlosti koja biljka je na toj parceli. Da bi to moglo da zaživi u pčelarstvu, nije dovoljan samo suncokret, već treba da se pokriju i druge medonosne biljke.” – dodaje Živadinović.

Custodia 1120x1080

Agrosaveti---pcelarstvo---Vajska---03

ULOGA PČELARA U IZRADI KATASTRA

Neophodna je uloga što većeg roja pčelara, ističe Živadinović. Potrebno je samo da pčelari skinu aplikaciju koja se zove ApiSens i da fotografišu lokacije, dodaje naš sagovornik.

Tekton 1068x180px

“Pčelari trebaju da na GooglePlay skinu aplikaciju ApiSens. Zatim da odu u bagremovu šumu, hrastovu, mešovitu, da fotografišu. U trenutku fotografisanja vam ne treba internet, već će aplikacija čim se kod kuće prikačite na internet automatski poslati fotografiju. A kada se napravi nekoliko hiljada takvih fotografija, sistem će moći da bude pouzdan i da bez dvojbe kaže gde se nalaze koje pčelinje paše.” – ističe naš sagovornik.

Biofor baner 728x90

U zavisnosti od toga koliko pčelari budu aktivni, zavisiće i tempo izrade katastra. Ako pčelari budu vredni, očekuje se da on zaživi tokom ove godine.

PROČITAJTE I...  Pčelari iz Erdevika: Prošle godine nas je spasila lipa

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime