Poziv pčelarima da učestvuju u izradi katastra pčelinjih paša

0
357
Agrosaveti---pcele---med---Mladenovac---04
Timac AGRO

ZAŠTO JE ON VAŽAN?

Savez pčelarskih organizacija Srbije poziva pčelare da se aktivno uključe u izradu katastra pčelinjih paša. Kako je za naš portal rekao predsednik SPOS-a, dr Rodoljub Živadinović, izrada katastra je veoma važna za sve pčelare, kako zbog prinosa, tako i zbog zdravstvenog stanja njihovih pčela.

Web baner Lamardor Vertigo 1120x180 V01

“Izrada katastra pčelinjih paša je važan iz više razloga. Pre svega da bismo mogli da napravimo pravilan raspored pčelinjaka. Trenutno imamo puno problema na pojedinim pašama, gde su pčelinjaci preblizu jedan drugom. To ne samo da smanuje prinose, već pogoduje i širenju pčelinjih bolesti.” – kaže dr Rodolub Živadinović, predsednik SPOS-a.

SPOS je još pre dve godine uspostavio saradnju sa Institutom Biosens iz Novog Sada u cilju izrade pašnog katastra i registraciji površina pod svim vrstama medonosnog bilja u Srbiji.

Sultan 1120x180

“Partner nam je Institut Biosens iz Novog Sada, koji već ima razvijene softvere za prepoznavanje biljnih kultura, uljane repice, suncokreta itd. Tako da praktično za suncokret ovo već imamo razvijeno, jer sa satelita vi možete da vidite na osnovu spektra svetlosti koja biljka je na toj parceli. Da bi to moglo da zaživi u pčelarstvu, nije dovoljan samo suncokret, već treba da se pokriju i druge medonosne biljke.” – dodaje Živadinović.

PROČITAJTE I...  28. sajam pčelarstva u Kamenovu

Agrosaveti---pcelarstvo---Vajska---03

ULOGA PČELARA U IZRADI KATASTRA

Neophodna je uloga što većeg roja pčelara, ističe Živadinović. Potrebno je samo da pčelari skinu aplikaciju koja se zove ApiSens i da fotografišu lokacije, dodaje naš sagovornik.

LG 1120x185px

“Pčelari trebaju da na GooglePlay skinu aplikaciju ApiSens. Zatim da odu u bagremovu šumu, hrastovu, mešovitu, da fotografišu. U trenutku fotografisanja vam ne treba internet, već će aplikacija čim se kod kuće prikačite na internet automatski poslati fotografiju. A kada se napravi nekoliko hiljada takvih fotografija, sistem će moći da bude pouzdan i da bez dvojbe kaže gde se nalaze koje pčelinje paše.” – ističe naš sagovornik.

U zavisnosti od toga koliko pčelari budu aktivni, zavisiće i tempo izrade katastra. Ako pčelari budu vredni, očekuje se da on zaživi tokom ove godine.

Neoram 1120x1080
Prethodni tekstTrips u plasteničkoj proizvodnji?
Sledeći tekstUspešnu proizvodnju povrća počinje od kvalitetnog rasada

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime