Proizvodnja vina u vinariji Jeremić

0
601
Agrosaveti proizvodnja vina vinarija Jeremic 01

SMEDEREVSKO VINOGORJE – VINA DVA SUNCA

Vinarija Jeremić nalazi se u Smederevu, tačnije na Jugovu, a registrovana je pre 10 godina. Kako nam je rekao naš domaćin, Slavoljub Jeremić, tradicija u vinogradarstvu njegove porodice je duga, ali je cilj bio kućnu radinost pretvoriti u modernu vinariju koja danas zadovoljava i najzahtevnije kupce vina i goste.

Adama Asorbital 1120x180

“Pod vinogradom imamo 12 hektara, najmlađi zasad je sađen pre dve godine. Tako da smo u 2020. godini brali sa 11 hektara, a u 2021. godini očekujemo pun rod, i berbu sa svih 12 hektara.” – kaže Slavoljub Jeremić, vlasnik vinarije Jeremić.

Mnogi bi rekli da su smederevski vinari povlašćeni, jer im je priroda dala upravo ono što vinova loza i zahteva. Imaju adekvatnu klimu, zemljište, kao i ono što mnogi nazivaju “drugo sunce”, odnosno Dunav.

Galenika Talisman Skaut 1120x85

“Uvek se vodi polemika gde je zasađena prva loza na našem podneblju, u doba starih Rimljana. Da li ovde u Smederevu, ili na Fruškoj Gori, a odgovor zavisi koga pitate. U suštini nije to ni važno, jer na mapi sveta su oba regiona prepoznata. A nisu Rimljani slučajno baš potez iznad Dunava izabrali. Ovo je idealno podneblje za proizvodnju vinove loze. Imamo peščane slojeve zemljišta, dobru nadmorsku visinu, i naravno refleksiju Dunava, koje je zapravo drugo Sunce.” – kaže naš sagovornik.

PROČITAJTE I...  Najbolje vino sa Balkana dolazi iz Srema

Agrosaveti proizvodnja vina vinarija Jeremic 02

BERBA 2020. BILA ZADOVOLJAVAJUĆA

Iskoristili smo priliku da porazgovaramo i o samoj godini, te se pitamo po čemu će biti zapamćena berba 2020. godine?

1120x180px

“U početku je bilo malo zabrinjavajuće zbog obilnijih kiša u maju i junu, ali već sa lepim danima u avgustu sve je leglo na svoje mesto. Avgust i septembar su bili suvi i topli, što je omogućilo da grožđe sazri u idealnim uslovima. Ako bi mogao da biram kakve bi naredne berbe voleo, neka budu kao što su bile zadnje dve.” – dodaje Jeremić.

Puno toga zanimljivog ova vinarija nudi ljubiteljima vina, te vam samo možemo reći da svratite i probate. A spomenućemo još i to da vina iz ovog podruma uspešno pronalaze put i van granica naše zemlje, a cene ga i domaći kupci, kao i brojni turisti koji posećuju smederevsko vinogorje.

Adama Soratel 1120x1080

“Iz godine u godinu se izvoz povećava, pa nam je sada izvoz oko 70% od ukupne proizvodnje. To nam daje jedan poseban elan i energiju, što znači da smo na dobrom putu.” – ističe naš domaćin.

PROČITAJTE I...  Proizvodimo sve bolja vina

Ova godina praćena epidemijom, zaustavila je posete vinarijama, te su gosti izostali, ali se vinari iz ovog kraja nadaju da će vrata njihovih podruma uskoro ponovo biti otvorena. Za kraj da spomeno i to da su vinari koji pripadaju beogradskom vinogradarskom reonu, a kojem pripada i smedervsko vinogorje, konačno dobili oznaku geografskog porekla, što je još jedan detalj koji je veoma važan kada pričamo o vinskim putevima Srbije.

Trifuzo Yeldon Savacoop 1120 x 180 px banera 01

Prethodni tekstUspešna proizvodnja povrća počinje od kvalitetnog rasada
Sledeći tekstŠkolska ekonomija u Bačkoj Topoli

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime