Prijava stanja u pčelinjaku

2
9622
Agrosaveti---proizvodnja-meda---pcelarenje---Melenci---03

Svake godine u aprilu pčelari su u zakonskoj obavezi da urade ono što se zove prijava stanja na pčelinjaku. Do kraja proleća treba uraditi i aktivni nadzor, kako bi imali pravo na subvencije od države.

Agil 1120x180

Međutim, pošto je u toku vanredno stanje, a Vlada je zabranila šalterska okupljanja gde god to nije neophodno, SPOS je zatražio od nadležnih da se izjasne kako će se ova obaveza odraditi ove godine, uz preporuku da se prihvati stanje prijavljeno u oktobru 2019. godine.

“Problematika je takva da većina veterinarskih stanica radi i prihvata prijave pčelara koji su pohrlili da izvrše aktivni nadzor. Uprkos predlogu SPOS-a da se to ne radi, već samo da se prijavi prošlogodišnje stanje iz okotobra meseca. To je i najlogičnije, jer postoje preporuke nadležnih organa da se ljudi ne okupljaju, da se ne prave gužve nigde. Ovo stanje treba ozbiljno shvatiti.” – kaže Saša Radivojević, predsednik Pčelarskog udruženja “Krajinska matica” iz Sokobanje.

BioPlug 728x90px

Agrosaveti---Uzgoj-pcela---Despotovac---02

STARIJI OD 65 GODINA NE MOGU DA URADE AKTIVNI NADZOR

Osim toga, čak 2818 pčelara, članova SPOS-a, ima više od 65 godina. Njima je onemogućeno da idu na svoje pčelinjake. Time im je onemogućena i prijava stanja ali i da urade aktivni nadzor pčelinjaka.

PROČITAJTE I...  Šarene košnice u selu Poljna

“Kada bi Ministarstvo odbilo preporuku SPOS-a, stariji od 65 godina opet ne mogu da ispune svoju zakonsku obavezu, jer im je kretanje zabranjeno. Tako da je sada najlogičnje prepisati stanje iz okotobra 2019. godine.” – ističe Radivojević.

Orius 1120x1080

Od prošle godine pčelari mogu elekronski da se prijave za subvencije, ali to ne važi za prijavu stanja.

Na koji način će se rešiti sve ovo još se ne zna, jer se odgovor resornog ministarstva još uvek čeka.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Agrosaveti---Dragicine-pcele-i-kosnice---03

KRAĐE KOŠNICA TOKOM VANREDNOG STANJA

Tokom vanrednog stanja brojni pčelari nisu u mogućnosti da obiđu svoje pčelinjake, što je pogodna situacija za lopove. U ovo doba godine, pčelari su obično u svojim pčelinjacima, aktivno i svakodnevno rade, pripremajući se za bagremovu pašu. Tako izgleda aprili kada je stanje redovno. Sada tokom pandemije covid-19, na hiljade pčelara sedi u svojim kućama, očajni zbog toga što će im pčelinjaci pretrpeti ogromne štete.

“Srpskom pčelarstvu preti veliki kolaps, ukoliko se tim ljudima ne dozvoli da sada u aprilu, kada su i najpotrebniji svojim pčelama, odu do pčelinjaka i pomognu pčelama. U našem udruženju, mi mlađi se trudimo da pomognemo, ali to nije jednostavan posao. Ne može bilo ko otići do pčela. To se godinama uči, to je specifična grana poljoprivrede. Osim toga, sada lopovi koriste to što pčelari ne mogu do košnica. Ja sam deo tima za suzbijanje krađa košnica za Timočku krajinu. Konkretno kod nas nije bilo prijava krađe, ali u drugim delovima Srbije jeste. Bilo je i požara koji su ostavili velike posledice po proizvođače meda. Zato, još jednom apelujem na nadležne institucije da dozvole svim pčelarima posetu svojim pčelinjacima. Da im dozvole nesmetan rad uz sve mere predostrožnosti, uz jasnu putanju, bez zaustavljanja. U suprostom posledice će se osetiti i na drugim granama poljoprivrede.” – apeluje Saša Radivojević iz Sokobanje.

Prethodni tekstIspaša i muža tokom vanrednog stanja
Sledeći tekstCapreno – bez korova u kukuruzu

2 KOMENTARA

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime