SPOS prijavio Lidl tržišnoj inspekciji

1
1256
Agrosaveti---Proizvodnja-meda-u-Muzincima---04

SPOS je danas prijavio Lidl tržišnoj inspekciji, zbog osnovanje sumnje na obmanjujuću poslovnu praksu koju, prema mišljenju krovne pčelarske organizacije, taj trgovinski lanac primenjuje već duže vreme u prodaji meda.

Adama Asorbital 1120x180

Prenosimo deo integralnog teksta prijave:

“Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) priavljuje obmanjujuću poslovnu praksu koju od početka svog rada u Srbiji primenjuje LIDL po pitanju reklamiranja meda u svojim trgovinama, čime sebe pokušava da stavi u povlašćeni položaj na tržištu. Naime, pozitivnim propisima RS je zabranjeno reklamiranje meda sintagmom “100% prirodni med”, iz prostog razloga što med može biti isključivo prirodan, a ako nije prirodan, onda se u smislu zakona ne može nazvati medom. Znači, pčelarima je zabranjeno da to napišu, a LIDL to uveliko primenuje. Ovo nije predmet rada veterinarske inspekcije, jer nema veze sa kvalitetom meda, niti to piše na etiketi proizvoda. Ovo je isključivo posao tržišne inspekcije shodno Zakonu, jer ovde trgovina reklamira med suprotno zakonu, a ne proizvođač, čime sebe stavlja u povlašćeni položaj.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Agrosaveti---Trziste-i-izvoz-meda---01

Pošto smo već imali neprijatnih iksustava sa tržišnom inspekcijom koja je povremeno tvrdila da to nije u njenoj nadležnosti, jer je u pitanju hrana, molim vas da ne izvrćete zakon naopako, po istim takvim zakonskim rešenjima u EU itekako tržišna jeste nadležna i za hranu. Ako bilo koji inspektor ne postupi po ovoj prijavi ili se oglasi nenadležnim, neka zna da će odmah biti prijavljen vrhu države i samim medijima u Srbiji, jer SPOS u svemu poštuje zakone ove zemlje i ne pada nam na pamet da trpimo nelojalu konkurenciju. Ovo je bruka i sramota što već neki tržišni inspektor nije video i reagovao, pa mi moramo da prijavljujemo.

Takođe, Lidl itekako zna za ovu našu primedbu na njegov rad, i ne reaguje. Ako i vi ne budete reagovali, budite sigurni da ćemo vas naterati da reagujete, jer nam je dosta kršenja zakona, svako u ovoj zemlji mora da poštuje zakone ove zemlje, od građana, preko trgovaca, pa do inspektora.

Adama Tomigan XL 1120x180

Ne zamerite na ovom poslednjem pasusu, ali zbog loših iskustava sa nekim vašim kolegama, morali smo ovo da napišemo. Ako se to, ne daj Bože, opet desi, obavestićemo sve nadležne, do predsednice Vlade i predsednika republike Srbije.

Očekujemo Vašu brzu reakciju, te da nas obavestite kakvu ste meru preduzeli protiv Lidla, kako bismo vaše postupanje javno obavili i obavestili zainteresovanu javnost.” – stoji u prijavi SPOS-a.

KWS banner 728x90
PROČITAJTE I...  Uzgoj pčela i proizvodnja meda u Barajevu
Prethodni tekstKako da uspešno rešimo kruškinu buvu
Sledeći tekstSubvencije za 2021. godinu

1 KOMENTAR

  1. Za nepoštovanje zakona treba ih dobro kazniti. Oni dolaze iz države gde bi ih za ovakvu stvar „odrali“. Ako hoćemo u tu Evropu onda ih kaznite na isti način. Da ne pominjem cenu meda u marketima koja je niža od veleprodajne. To govori o kvalitetu meda koji prodaju.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime