Uzgoj grožđa u selu Kamendol

0
547
Agrosaveti---uzgoj-grozda---Kamendol---01

Topli i sunčani dani obradovali su vinogradare u Grockoj. Većina njih je, sredinom septembra, obavila berbu ovogodišnjeg roda grožđa. Nisu krili zadovoljstvo kvalitetom ovogodišnjeg roda muskat hamburga ni mladi voćari iz Kamendola. Sa sestra i brat, Anom i Ratkom Đorđević, razgovarali smo o uzgoju grožđa ali i ambicioznim planovima.

TRIMAxX-Vertigo-1120x180 (1)

Integralna proizvodnja ekološkog grožđa

Imali su, priča nam na početku razgovora Ratko, sreću što su ih gradonosni oblaci ove godine zaobišli. Nije im manjkalo kišovitih dana a sunce im je obasjalo lastare vinove loze upravo u najvažnijim trenucima sazrevanja. I krupnoća grozdova, i količina šećera u njima je ove godine visoko su na skali kvaliteta. Ovaj 23-ogodišnji apsolvent Poljoprivrednog fakulteta, „ključeve“ vinograda od svog dede preuzeo je pre nekoliko godina. Od tada u tradicionalni način uzgoja grožđa, pokušava da uvede što više savremenih metoda, koje je video na brojnim evropskim sajmovima.

Agrosaveti---uzgoj-grozda---Kamendol---02

Feromonske klopke smanjuju upotrebu pesticida

Jedan od koncepata koji su počeli da primenjuju, kako u vinogradu, tako i u voćnjacima, jeste integralna proizvodnja. Trude se da dosledno zadovolje toksikološke i ekološke uslove u svojim zasadima. Duž vinograda, postavili su tzv. feromonske klopke, koje im olakšavaju praćenje brojnosti insekata, koji mogu da naprave potencijalnu štetu. Dobijeni podaci, kako nam je objasnio Đorđević, glavni su im indikatori za dalju strategiju upotrebe insekticida. Ove godine, za razliku od prethodnih, nisu morali da obavljaju hemijsku zaštitu vinove loze. Ponosni su i na činjenicu da su poslednja ispitivanja pokazala da je procenat suve materije u soku njihovog grožđa iznosio 26, što se smatra izuzetno dobrim rezultatom.

TRIMAxX-Vertigo-1120x180

Muskat Hamburg iz Grocke obišao Evropu

Nije se njegov deda, kako ističe Ratko, slučajno opredelio baš za sortu „Muskat hamburg“. Ona važi za jednu od najmirisnijih i najukusnijih crvenih sorti grožđa. Iako ih je brižljivo čuvao u podrumima svih ovih godina, mnoge od vinskih flaša našle su se i u vitrinama njihovih poznanika u inostranstvu. „Muskat hamburg“ grožđe poslužilo im je kao inspiracija i za druge vidove prerade. U iščekivanju Pravilnika o poljoprivrednim gazdinstvima, koji bi trebalo da im i pravno omogući proizvodnju i prodaju domaćih proizvoda, kao registrovano poljoprivredno gazdinstvo, Đorđevići se pripremaju za nove poslovne poduhvate.

PROČITAJTE I...  Uzgoj pčela i proizvodnja meda u selu Kamendol

Agrosaveti---uzgoj-grozda---Kamendol---03

Prirodni voćni sokovi  – zdrava alternativa veštačkim napicima

Raduje ga činjenica da je svojim radom i uspesima, uspeo da privoli i svoju mlađu sestru Anu i motiviše je da se intenzivnije uključi u rad na porodičnom gazdinstvu. Ana je studentkinja Poljoprivrednog fakulteta, smer prehrambena tehnologija, i odnedavno je pokazala interes za proizvodnjom domaćih, prirodnih sokova od grožđa i drugih vrsta voća, kao alternativu za veštačke napitke, koji su preplavili domaće tržište. Takvi napici, dodaje ona, sadrže nezdravu količinu koncentrovanog šećera, veštačkih boja i aroma. Njihova misija biće ujedno i buđenje svesti potrošača o neophodnosti menjanja nezdravih navika u ishrani. Ana kaže da joj se u glavi roje brojne kombinacije ukusa i ističe da će im glavni adut upravo biti 100% prirodnost ali i jedinstvenost. Uz proširenje asortimana, povećavaće se i hektari pod vinovom lozom. Do tada će im vinograd, sa pogledom na Kosmaj, Avalu i Karpate poslužiti za trenutke predaha od obaveza na fakultetu i u voćnjaku.

CUSTODIA--1120x180

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime