Cena svinja ispod svakog minimuma

0
485
Agrosaveti - Farma svinja u selu Lucica 05
Timac AGRO

ROBNE REZERVE ĆE SA TRŽIŠTA POVUĆI 15.000 TOVLJENIKA

Trenutna cena svinja je 110 dinara, što je daleko od proizvodne, a od zarade, da i ne govorimo. Brojni stočari su u ozbiljnom problemu, gubici su veliki, a farme se gase. To je realna, trenutna slika domaćeg svinjarstva.

Coltrane 1120x180

Kako je za naš portal rekao Zoran Erić, predsednik Asocijacije stočara Srema i Mačve, malih farmera odavno nema, a srednji su na ivici propasti.

“Broj tovljača svinja čak i ovde u Sremu gde se tradicionalno time ljudi bave, se osipa, jer računice nema. Gubici po tovljeniku su sada između 5500-7000 dinara. Realna proizvođačka cena tovljenika je oko 165-175 dinara, jer su cene žitarica u porastu, kao i cena stočne hrane.” – ističe Erić.

Vertigo CC3 728x90

INTERVENTNI OTKUP JE KAP ZA GAŠENJE POŽARA

Održan je sastanak sa resornim ministarstvom na kojem je dogovoren hitan interventni otkup, te će Robne rezerve otkupiti 15 hiljada tovljenika, ali kod onih proizvođača koji su ranije uzeli kukuruz iz Robnih rezervi u zamenu za svinje.

PROČITAJTE I...  Domaće svinjarstvo na kolenima

“Interventni otkup je prvi korak, odnosno prva kap u gašenju požara. Tačnije, sa tržišta će se povući 15000 tovljenika. Predlog je da se one pokolju i stave u duboko zamrzavanje i da se, kada se ukaže prilika, podele medicinskim radnicima koji rade u borbi protiv covida. Predlog je da se ne prave konzerve, jer se to pokazalo neefikasno. Na konzervama klaničari imaju zaradu 1:12, one se daju u trgovinske lance, pa se opet obori cena svinja. Međutim, ni ovo nije dugoročno rešenje problema. Najbolje bi bilo da meso izađe iz Srbije, ovako opet ostaje na našem tržištu.” – dodaje Erić.

Web baner Adengo Vertigo 1068x180

Agrosaveti---farma-svinja---Bac---02

NEOPHODNA DUGOROČNIJA STRATEGIJA

Doneta je odluka i da se iz Robnih rezervi dobije pozajmica kukuruza, jer dobar deo tovljača u Mačvi nema dovoljno hrane, a oni će taj kukuruz vratiti kroz svinje, kaže Erić, međutim, domaćem svinjarstvu nedostaju dugoročnija rešenja, kao što je to kontrola uvoza, smatra naš sagovornik.

“Klaničari se žale da je pala potrošnja mesa, ali se zaboravlja druga činjenica. U Srbiju je tokom 2020. godine uvezeno 10% više mesa u odnosu na 2019. godinu. Samo tokom prva dva meseca ove godine je uvezeno mesa, konzervi, prerađevina i koječega u vrednosti od 17 miliona eura. Taj uvoz se mora smanjiti, ako se ne može zabraniti zbog Sporazuma. Mi tražimo da se uvedu prelevmani, da se uvedu neke kvote na uvoz, kako bi se zaštitila domaća proizvodnja.” – smatra naš sagovornik.

Tekton 1068x180px

NEJEDINSTVO MEĐU STOČARIMA

Predsednik Asocijacije stočara Srema i Mačve ističe i to da se stočari moraju ujediniti, da nema mesta politici, jer se samo kroz zajedništvo i zajedničke ciljeve može ostvariti jači pritisak, kako bi se glas stočara zapravo čuo.

PROČITAJTE I...  Šta će biti sa domaćim paradajzom?

“Udruživanja se setimo samo kada propadamo. Razjedinjeni smo, a to nije dobro. Ima tu više grupa, pa i nekih političkih grupa zbog kojih ne možemo da pokažemo pravi ambijent domaćeg stočasrtva u pregovorima. Glas istinskih proizvođača se ispolitizuje, a to nam ne treba. Neki nas i osuđuju zato što  razgovaramo sa Ministartsvom, ali sa kim da razgovaramo? Pa to je resorno Ministarstvo, nećemo razgovarati sa upravom Vodovoda, već sa Ministartsvom poljoprivrede.” – kaže Erić.

Baner merlin Flexx
Prethodni tekstZahlađenje donelo probleme proizvođačima ranih tikvica
Sledeći tekstZaštita jabuka u fenofazi od zelenih buketića do roze pupoljka

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime