Uzgoj prasadi isplativiji od tova, brži je obrt kapitala i stabilnija cena

0
487

Poslednjih godina, uzgoj svinja u Srbiji, predstavlja veliki izazov, srpske farmere koči neograničeni uvoz, a očekivani prihod sve češće izostaje. Sa druge strane, uzgoj prasadi zahteva manja ulaganja, brzi obrt kapitala, a ni oscilacija otkupne cene nije toliko izražena, što je bio i glavni razlog zbog kojeg su se Nataša i Lazar Marković, mladi bračni par iz Krušedol Sela, upustili u tu poslovnu avanturu. Konstantnost i kontinuitet su održani od prvog dana, za pet godina rada, uspeli su da se pozicioniraju na domaćem tržištu i da steknu poverenje kupaca. To su uspeli zahvaljujući ozbiljnom pristupu tom poslu, svi prasići na njihovom imanju su vakcinisani, tako da ne postoji bojazan za njihovim kasnijim obolevanjem. Sva grla su pod stalnim nadzorom veterinara, i cele porodice, tokom cele godine. Strogo se vodi računa i o obrocima koji se daju životinjama, reč je o brižljivo biranim namirnicama i koncentrisanoj hrani, visokog kvaliteta.

Spyrale Adama 1120x1080

Markovići među retkim stočarima u Krušedol Selu

Tajna uspeha je i u istrajnosti, dodaje Lazar, uz konstataciju da su oni među retkim poljoprivrednim gazdinstvima u Krušedol Selu, koja se bave proizvodnjom prasadi i koja drže veći broj grla. Uprkos svim poteškoćama, koje prate tu liniju svinjarske proizvodnje, ostali su verni toj grani stočarstva i kako ističu zadovoljni su rezultatima koje postižu.

PROČITAJTE I...  Mudrost starijih: Ima 70 godina, tovi bikove, gaji svinje i ovako vidi situaciju

Njihov kapacitet tokom godine je od 35 do 45 grla, i trude se da ispod tog broja ne idu. Poslovi na farmi su ravnomerno raspoređeni, oboje su maksimalno posvećeni celokupnoj proizvodnji – od čišćenja objekata, preko kvalitetne ishrane, do prodaje prasadi. Nataša kaže da je ona preuzela „štafetu“ u periodu prašenja, jer voli da nadzire taj postupak, i signalizira veterinarima na vreme ukoliko dođe do nekih problema.

Galenika Libreto Vinova loza 1120x180

Milka – najstarija krmača, zaštitni znak farme

A sve što obavljaju na farmi, rade sa puno ljubavi, što njihove mezimice i osećaju. Zdravlje i dobrobit životinja je imperativ u proizvodnji, u šta se uverila i naša ekipa, tokom snimanja reportaže. Njihova deca Milica i Milan su bezbrižno boravila u dvorištu sa puštenim nerastom, dok se njihova najstarija krmača, Milka, zadovoljno sunčala u oboru. Milka, koja je svojevrsni zaštitni znak farme Marković, je ujedno i njihovo najkvalitetnije grlo, rekorderka u prašenju, od 13 prasadi koje oprasi, svi budu i othranjeni.

Mlade stočare na selu bi trebalo dodatno stimulisati

35-ogodišnji Lazar i njegova 27-ogodišnja supruga Nataša, nisu imali nikakvu finasijsku podršku države, kada su pre 5 godina odlučili da se ozbiljnije posvete proizvodnji prasadi. Pokucali su, u par navrata, i na vrata nadležnog Ministarstva, ali su se uglavnom vraćali kući obeshrabreni. Lazar i Nataša su mišljenja da država treba da prepozna ozbiljne mlade proizvođače, i da im pruži podršku od starta, kada im je i najteže.

PROČITAJTE I...  Uzgoj svinja i prateći problemi

Dok se ne budu stekli bolji uslovi u domaćem stočarstvu, Nataša i Lazar će zadržati svoje redovne poslove, kao sigurnu alternativu, dok će im proizvodnja prasadi biti dodatna zarada. Naši sagovornici kažu i to da bi državne podsticaje, kroz javne pozive za svinjarstvo, trebalo uvećati, što bi bila dodatna stimulacija stočarima, da se bave tom proizvodnjom i da investiraju u proizvodne kapacitete i izgradnju savremenih objekata za držanje životinja. To bi bio vetar u leđa i ovom vrednom bračnom paru, koji bi voleli kada bi i Milica i Milan nastavili njihovim stopama.

Opširnije pogledajte u video prilogu gore.

Sagovornik: Lazar Marković, uzgajivač svinja iz Krušedol Sela

Prethodni tekstHerbicid RACER za čist start SUNCOKRETA
Sledeći tekstPoskupele ulaznice za Novosadski poljoprivredni sajam

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime