Uzgoj SVINJA, proizvodnja SUHOMESNATIH proizvoda i problemi

0
397

Iako se mnogi stočari u našoj zemlji, zbog nesigurnosti u proizvodnji, odlučuju da stave katance na svoje obore, i odustanu od poljoprivrede, ima i onih koji smatraju da situacija nije bezizlazna, i daju sve od sebe da se proizvodnja, koju su započeli njihovi preci, ne ugasi. 39-ogodišnji Norbert Engi, iz sela Šupljak, u blizini Subotice, jedan je od njih. On smatra da je ključ opstanka njihove proizvodnje u zaokruživanju celokupnog proizvodnog procesa – od tova svinja, preko klanice i prerade, do prodaje.

Adama Maganic 1120x180

Da bi današnji proizvođači mogli da opstanu na zahtevnom tržištu, neophodno je da se nametnu jedinstvenošću i kvalitetom, smatra Norbert. Kako ističe, njihov glavni adut i razvojna šansa su prirodni mesni proizvodi, napravljeni po tradicionalnim recepturama, bez aditiva, veštačkih boja, konzervansa. Nastoje da  širokim asortimanom zadovolje potrebe kupaca. Kako nam je nabrojao Norbert, u ponudi imaju od svežeg mesa, preko polutrajnih, do trajnih suhomesnatih proizvoda, a najponosniji su na svoju domaću švarglu, pirinčaru i paštetu, koje se mogu kupiti samo u njihovim prodavnicama.

PROČITAJTE I...  Uzgoj svinja u Bosni

Kupovna moć građana drastično opala

Norbert kaže da zavidi svom dedi, začetniku svinjogojstva u njihovoj porodici, koji je taj posao započeo u doba stare Jugoslavije, kada su ponuda i potražnja bili na istom nivou. Vremena su se, kaže, drastično promenila, jer tada su mušterije kupovale i po 15 kilograma mesa, a danas nije retkost ako uđu u radnju zbog 100 grama mesa.

MPS baneri II

Današnji proizvođači se moraju izboriti i sa nelojalnom konkurencijom, pre svega sa privatnim farmerima, koji se nelegalno bave klanjem i prodajom mesa – nezadovoljno dodaje Engi. Zbog gašenja nekada velikih i uzornih farmi svinja, proizvođači poput Norberta će sve teže moći da dođu do kvalitetnih sirovina, a rad na farmama biće otežan i zbog hroničnog nedostatka kvalitetne radne snage – požalio nam se ovaj mladi proizvođač.

Veća podrška države dobrodošla

Uigran tim, na čijem čelu je Norbert, godišnje proizvede oko 600 tovljenika, koje isporučuju u dva turnusa. Mesečno se zakolje stotinak svinja za sopstvene potrebe, ali i uslužno za veliki broj poslovnih partnera.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Farma i proizvodnja se nalaze u selu Šupljak, klanica u obližnjoj Kanjiži, a maloprodajni objekti u Hajdukovu, na Paliću i u Subotici. Objekti su podignuti zahvaljujući podsticajnim sredstvima države, ali i mađarske fondacije „Prosperitati“. Veća podrška domaćim stočarima, više je nego dobrodošla – poručuje naš sagovornik.

PROČITAJTE I...  Od početka pandemije smanjen broj svinja za oko 1,5 milion

Mesara „Noge“, Norberta Engija i članova njegove porodice je u proteklih nekoliko decenija postalo prepoznatljiv brend na domaćem tržištu, pre svega, na severu Bačke. Norbert kaže da, za sada, nema interes da se njegovi suhomesnati i drugi proizvodi nađu i na novosadskom ili beogradskom tržištu, iako su upravo oni najveći kupci na raznim gastronomsko – turističkim manifestacijama, na kojima redovno učestvuju.

Talisman i Plamen 1120x180 Galenika NOVO

Naš domaćin se ne libi da obuče gumene čizme i da traktorem zađe u njive, ali ga čekaju i administrativni poslovi, te bi, kako kaže, voleo kada bi ga njegova deca i unuci jednog dana odmenili i postignute rezultate podigli na još viši nivo.

Opširnije pogledajte u video prilogu gore.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

Sagovornik: Norbert Engi, stočar i prerađivač mesa iz sela Šupljak

Prethodni tekstObjavljeni Vodiči za izvoz voća i povrća na tržište SAD, Bliskog istoka i Nordijskog regiona
Sledeći tekstSvaki treći hektar državnog zemljišta niko ne obrađuje

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime