Uzgoj alpino koza u selu Gračac

0
2726
Agrosaveti - Uzgoj alpino koza Gracac 06

Francuska alpino koza definitivno, uveravamo se na koju god stranu Srbije da krenemo, doživljava ekspanziju u našoj zemlji. Na uzgoj ovih koza opredeljuje se sve više proizvođača, ali i sve mlađih, visokoobrazovanih.  Tako vas ovoga puta vodimo u selo Gračac kod Vrnjačke Banje, gde mladi Darko Dunjić i pored profesorske karijere, nije želeo da zapostavi i porodičnu proizvodnju.

Spyrale Adama 1120x1080

Darkova baka nije mogla kaže sama više da brine o kravama i trebalo je pronaći nešto što bi zaista bilo iskoristivo na divnom imanju koje imaju u selu. Izbor je pao na francuske alpine.

Agrosaveti - Uzgoj alpino koza Gracac 02

Zadržali su kaže Darko dve balkanske koze koje su imali i kupili prvih 20 grla alpina. Nešto više od godinu dana kasnije imaju 35 grla i dosta jarića, od kojih će se ženski ostavljati za priplod. Ali kvalitetan priplodni materijal još uvek je i teško naći i sačuvati.

LIBRETO 1120x180

Planovi u proizvodnji

Još od rađanja same ideje o uzgoju alpino koza, Darko je imao u planu proizvodnju kozijeg mleka i sira koji su i u ovom kraju Srbije dosta traženi i pored nepostojanja mlekare koja bi mleko otkupljivala. A posla ima dosta.  

PROČITAJTE I...  Farma krava i proizvodnja mleka u selu Makce

Agrosaveti - Uzgoj alpino koza Gracac 05

Za ovu proizvodnju Darko je kupio mašinsku muzilicu i izgradio malo izmuzište za po dve koze. S obzirom na to da su grla u prvoj laktaciji, prosek mleka po grlu je još uvek do 2,5 litre, sa tendencijom rasta u drugoj laktaciji u koju grla uskoro ulaze. Naš proizvođač kaže da je dosta toga morao da nauči o kvalitetnoj proizvodnji i mleka i sira i da se od početka vodio kvalitetom koji danas i kupci prepoznaju.

Volje, znanja i grla ima, proizvodi pronalaze put do kupaca gotovo sami, ali ukoliko se razmišlja o proširenju stada kao što je to u slučaju našeg domaćina, mlekara će biti obavezna.

Agrosaveti - Uzgoj alpino koza Gracac 04

Sve kupljene alpine su umatičene i ove godine će Darko prvi put ostvariti pravo na subvencije. To će kaže biti i prvi dobitak od ove proizvodnje, s obzirom na to da je u njoj tek godinu dana.

Iako profesor po struci, naš domaćin se priznaje zaista pronašao u ovoj proizvodnji. I ima postepene ali velike planove. Od osnivanja sopstvene male mlekare, do brendiranih proizvoda od kozijeg mleka. Svestan je da ima još mnogo da uči i radi, ali kaže da je vreme njegov saveznik jer nigde ne žuri.

PROČITAJTE I...  Uzgoj autohtonih svinja rase moravka

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstGeneracijska proizvodnja sira u Čurugu
Sledeći tekstZa proizvodnju povrća u Vojvodini 325.000 evra

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime