Uzgoj Ile de France ovaca u Sremu

0
1249
Agrosaveti - Ile de France u Sremu 06

U porodici Vlaškalić iz sremskog sela Ležimir, poljoprivreda je u porodičnoj tradiciji. Decenijama unazad, svi su se intenzivno bavili nekim oblikom poljoprivredne proizvodnje -ratarstvom, svinjarstvom, govedarstvom, a od pre par godina vlasnici su i farme ovaca, rase Ile de France. Nosilac proizvodnje na gazdinstvu Vlaškalić, Sava Vlaškalić, kaže da je od malena bio zaljubljen u ovčarstvo. Tu svoju ljubav, duži niz godina, nije imao hrabrosti da započne ali se, uz podršku porodice, osmelio za taj korak, osnovavši farmu priplodnih ovaca. Krenuo je pionirskim koracima, sa jednim matičnim stadom.

Adama Maganic 1120x180

Govoreći o svojim počecima bavljenja ovčarstvom, Sava ističe da je morao mnogo da uči, sluša i pita, jer je od prvog dana težio isključivo kvalitetu odmah postavivši sebi visoke ciljeve. Nakon temeljnog  istraživanja i konsultovanja sa stručnjacima, izbor je pao na Ile de France rasu ovaca i od početnog stada do danas, uspeo je da stvori jedno kvalitetno stado od oko 60 grla. I kako nam je rekao, nije pogrešio.

Svi objekti, nekada namenjeni tovu bikova, danas su u potpunosti  prilagođeni ovčarstvu. Oko držanja svojih grla, Sava se gotovo svakodnevno konsultuje sa poljoprivrednom stručnom službom iz Novog Sada, kao i sa veterinarskom matičnom stanicom jer, kako kaže, ma koliko čuo, pročitao ili slušao o celoj proizvodnji, ona neće imati pomaka ukoliko se u nju ne uključi i nauka. S obzirom na to da je u osnovi ovog gazdinstva i dalje ratarstvo i da Vlaškalići obrađuju nešto više od 40 hektara, ishrana kao i genetika su na prvom mestu i tu nema kalkulisanja nijednog dana.

MPS baneri II

Proteklih godina nailazio je i na brojne probleme. Jedan od najvećih sa kojim se suočavao jeste veterina, u smislu dosta nedostataka kod nekih gorućih problema, sa kojima se, kako je dodao, susreću i drugi proizvođači iz tog sremskog kraja. Ipak, ovaj Ležimirac je generalno zadovoljan svojom pozicijom kao i kretanjem cena na tržištu.

PROČITAJTE I...  Rezervat prirode Zasavica

Bez obzira na to koliko pridaju značaj genetici i ishrani životinja, naš domaćin kaže da nema dobre proizvodnje ukoliko u njoj ne učestvuje cela porodica, a Vlaškalići, svi do jednog, od najmlađih do najstarijih, svakodnevno su angažovani na gazdinstvu i to, kako su nam potvrdili, rade iz ljubavi. Voleli bi da svoje stado u narednim godinama bar još dva puta prošire, ali ne žure. Kao što su i počeli polako ali kvalitetno, istim tempom bi želeli i da nastave. Jer, kako kaže Sava, čak i ako ekspanzija oko subvencija jednom prođe, kvalitet i ljubav moraju ostati, jer zbog toga su se i počeli baviti tom delatnošću.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstInteresovanje za otkup organskog smrznutog voća iz Srbije
Sledeći tekstProizvodnja šljive stenlej u selu Raduša

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime