Uzgoj magaraca i vijetnamskih svinja u Despotovcu

0
3459
Agrosaveti - Uzgoj magaraca 05

Milan Rošković iz sela Beljajka kod Despotovca je još sa 22 godine otišao u Švajcarsku, ali kako kaže, oduvek je razmišljao o povratku. Godine su prolazile, život je nametao neki svoj tempo, te se Milan u rodno selo vratio tek pre tri godine, kada je otišao u penziju.

Agil 1120x180

Agrosaveti - Uzgoj magaraca 06

Dobro se seća svog detinjstva, posebno svog dede koji je imao magarca, te je i naš domaćin bio rešen i istrajan u tome da jednog dana na svom porodičnom imanju i on drži te životinje. San mu se ostvario, te danas ima 10 magarica i 4 mužjaka.

Dečački san

„Uvek mi je to bio san. Deda je imao magarce, pa kada sam bio mali dečko pa odem s njim u planinu, a ne znam put do kuće, on me stavi na magarca koji me dovede do kuće. Magarac je znao put.“

BioPlug 728x90px

Agrosaveti - Uzgoj magaraca 04

Nije ih bilo lako nabaiviti, priča nam Milan. Prvo je kupio dve stare magarice, pa magarca Mićka i tako je krenula priča o magarećoj veseloj zajednici koja danas živi u Beljajki. Tu su Juna, Božana, Đoša, Micika i još njih nekoliko koji Roškoviće svakodnevno uveseljavaju. Ženke nikada nisu prodavali, kako kaže Milan, možda tek kada pređe desetak grla.

PROČITAJTE I...  Povećane subvencije za tovno govedarstvo

Agrosaveti - Uzgoj magaraca 01

Magarci nisu zahtevni što se ishrane tiče, a naš domaćin je napunio ambare, te je spreman za zimu. „Nisu zahtevni, jedu više stvari i od ovaca. Ja sam spremio seno, 3000 bala, to najviše vole. Dajem im i zob, a vole i da pasu.“

Orius 1120x1080

Magareće mleko

Mleko ovih životinja je nadaleko čuveno, još iz vremena drevnog Egipta. Jedna magarica u punoj zrelosti dnevno daje manje od pola litre mleka, tako da ga Roškovići trenutno koriste samo za ličnu upotrebu.

Agrosaveti - Uzgoj magaraca 03

„Od Božane sam izmuzao skoro 30 liatra mleka. Pijemo ga, i umivamo se. Tražio sam za litar 2000 dinara, kažu skupo, e onda ćemo mi da uživamo u njemu“, uz smeh nam priča Milan. Skupo, ili ne, naši domaćini imaju dovoljno za svoju porodicu, te bez štednje uživaju u lekovitosti magarećeg mleka.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Vijetnamske svinje kao ljubav i hobi

Veselu družinu na imanju Roškovića dopunjuju i vijetnamske svinje. Tu su dve krmače sa prasićima, i iako je ova rasa u Evropu uvežena prvenstveno kao kućni ljubimac, veoma brzo je prepoznata kao delicija kod pravih gurmana.

PROČITAJTE I...  Dve oteljene krave uslov za podsticaj

„Meso je mnogo ukusno i slatko, 100% bez holesterola. Mast im je kao voda.“

Hrani ih kukuruzom, pšenicom i ječmom, a koncentrat ne podnose, jer su vijetnamske svinje zapravo vegeterijanci. Što se broja prasića tiče, jedna mu je skoro oprasila 13, međutim preživelo ih je samo 6, dok je druga oprasila 10 komada.

Sa otprilike 4 meseca dostignu kilažu od oko 15 kilograma, dok sa 6 meseci već imaju oko 30 kilograma. Sve ovo Roškovići ne rade zbog neke računice, više iz hobija i ljubavi, za sopstvene potrebe.

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstDržava ćuti o smanjenju akciza na dizel
Sledeći tekstPožeški voćari spas vide u oživljavanju Budimke

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime