Organska malina u selu Žiča

0
1477
Agrosaveti - Organska malina Zica 06

Pre sedam godina Milan Novaković iz sela Žiča, tik uz istoimeni manastir sa porodicom je odlučio da porodično zemljište dovede u red. Ovaj gotovo spokoj od predela i zemljišta, Novakovići su zapravo poželeli da pretvore u svoju i oazu svih koji će tu dolaziti, ali da objedine i prirodu i ljubav i posao. I kažu za sada su uspeli.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Na tri hektara uzgajaju organsku malinu. U proizvodnji učestvuju Milan i njegova supruga, deca i svi njihovi prijatelji kažu, a ovi proizvođači jedni su od retkih koji se mogu pohvaliti time da, kada sezona krene, radnici čekaju u redu da se na ovom polju malina okušaju.

A sve je počelo 2011. godine kada su iz Engleske uvezli sadnice polke i iste sezone shvatili da su dobro izabrali jer su već nakon prve sezone, gotovo udvostručili površinu pod ovim voćem.

Adama Sultan 1120x180

Prinosi od 15 do 17 tona po hektaru kod organske maline, zahtevaju dosta više ručnog rada i veoma pažljivog tretiranja koje prati standarde organske proizvodnje, za koju Novakovići imaju sertifikat. Organska malina je kaže Milan, u proseku 20 odsto skuplja od konvencionalne i ova polka isključivo odlazi  put Amerike i Evrope.

PROČITAJTE I...  Uzgoj kineske urme u Srbiji

Od sedam godina dobre i uspešne proizvodnje, prošla izuzetno sušna 2017. godina, uzela je veliki danak i na ovom gazdinstvu.

galenika pylon 1120x85

Ipak , interesovanja za rad u ovom malinjaku, nije manjkalo ni prošle godine. Radnu snagu činili su mladi iz kraja, a Novakovići su se potrudili da zarad kvalitetne radne snage, obezbede sve uslove koji su radnicima potrebni. I od toga ne odustaju ni ove sezone. A to se kaže Milan, zaista sve vraća kroz dobar i kvalitetan rad koji na kraju krajeva, ova malina zahteva. A puno posla jeste i ono što karateriše ovu proizvodnju. Problemi kaže naš domaćin nastaju onda kada se ona zanemaruje ili usled više sile poput prošlogodišnje suše. I za ovu godinu spremni su sistemi za navodnjavanje i dobra volja, a sve ostalo, Milan kaže kako bude.  

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstUzgoj safolk ovaca u Žablju
Sledeći tekstPredstavljen prototip IMT traktora

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime