Katastar pčelinjih paša na Android aplikaciji

0
835
Agrosaveti - SPOS 01
Timac AGRO

Svrha Android aplikacije za mobilne telefone APISENS je za sada isključivo mapiranje srpskih šuma (bagremovih, lipovih, bukovih, hrastovih i mešovitih), kako bi se naredne godine katastar pčelinjih paša, kako očekuju u Savezu pčelarskih organizacija Srbije, stavio u probni rad.

Kalif-480-EC-1038x172

Kako se navodi na sajtu SPOS-a, sistem koji je Institut Biosens osmislio i implementirao u srpsku poljoprivredu predstavlja apsolutni svetski hit i tehnologiju koju ne poseduje nijedna druga zemlja na svetu. Kompjuterski sistem sa veštačkom inteligencijom, nakon prikupljanja brojnih informacija sa terena, fotografija sa satelita u širem opsegu nego što ljudsko oko može da vidi, sistema vremenske prognoze i drugih podataka, te podatke obrađuje, povezuje, i na kraju prepoznaje na kojim su parcelama zasađene koje biljne kulture, i u kojoj su fazi razvoja.

BASF - Systiva-1068x172px

Pomoć pčelara na terenu

Kalif-Mega-1038x172

Pčelari sada imaju samo jedan zadatak, da što pre odu u bagremove, lipove i druge šume. Druge su potrebne da bi se prepoznale njihove specifične osobine i napravila razlika između bagremovih i lipovih šuma koje su pčelarima najbitnije, te da sistem ubuduće bez greške nalazi upravo bagremove i lipove šume, te pomogne pčelarima da odrede lokaciju svog budućeg pčelinjaka.

BASF - Butisan-1068x172px

Kada odu u šumu, iz padajućeg menija će samo izabrati vrstu šume u kojoj se nalaze, i da li je drveće u cvetu (u slučaju bagremovih i lipovih šuma) ili nije. Nakon toga napraviće fotografiju jednog stabla, i to je apsolutno sve. Sistem radi bez veze sa internetom. Kada su pčelari u wifi području bežičnog interneta, sistem sam šalje fotografiju u centar Biosensa i kompjuteri počnu da upoređuju satelitske snimke i utvrđuju specifičnosti konkretne šume. Kada veliki broj takvih fotografija stigne, sistem će u potpunosti ovladati prepoznavanjem šumskih površina pod određenim drvnim vrstama, te će se tačno znati gde se nalaze bagremove šume. To je osnovni preduslov da naredne godine bude pokrenut probni rad katastra pčelinjih paša.

BASF - Caramba-1068x172px

Registracija pčelara

PROČITAJTE I...  Uzgoj pčela i proizvodnja meda u selu Kamendol

Pre nego krenu da formiraju potrebne podatke za ovaj sistem, pčelari treba da se registruju. Unose se osnovni podaci i obavezni mejl. Zatim će na mejl dobiti link na koji treba kliknuti, i registracija je završena. Nakon toga, kad pčelari odu u neku šumu, treba da naprave po jednu fotografiju. I to je sve. SPOS preporučuje odlazak na više lokacija i u više šuma, po mogućstvu.

Treba obratiti pažnju da šuma u koju odlaze pčelari bude što čistija – da se sastoji praktično skoro samo od bagremovih stabala, ili lipovih, ili kakvih drugih stabala. Ako je mešovita, odabere se odgovarajuća iz padajućeg menija.

Aplikaciju preuzmite na vašim telefonima OVDE.

Izvor: AgronewsSPOS

DK Banner 720x90

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime