Domaći agrobiznis za ponos: Proizvodnja zimnice i saradnja sa proizvođačima

0
215

Zbog neizvesnih prilika na našem tržištu, slabih godina i loših otkupnih cena, jedan deo poljoprivrednih proizvođača se odlučuje da svoje voće i povrće putem tople i hladne prerade čuva u teglama i krajnjem kupcu nudi kao gotov proizvod. Cane Jovanović iz sela Zablaće koje se nalazi nadomak Čačka odlučio je da pre 30 godina počne sa proizvodnjom zimnice, džemova, pekmeza, ajvara i ostalog toplog programa. 

Spyrale Adama 1120x1080

Za ovakav vid proizvodnje neophodni su određeni kapaciteti, proizvodni pogon i obezbeđeno tržište. Svo voće i povrće koje uspeva na našim prostorima našlo je svoje mesto u ovim teglama. Počeli su sa proizvodnjom sirćeta, da bi danas imali ukupno 82 artikla slanih, slatkih i kiselih proizvoda koji se čuvaju na ovaj način kako bi u njima moglo da se uživa i tokom zimskog perioda. Sirovina se nabavlja od domaćih proizvođača, uglavnom lokalnih, a uključeni su i proizvođači iz Vojvodine.

Tokom godina, kako se posao širio, tako je i rastao broj proizvoda koji su vremenom pronalazili svoje mesto na tržištu. Godišnje se proizvede preko 500 tona, a celokupan prerađivački kapacitet se kreće na nivou od oko 800 tona.

LIBRETO 1120x180

Kad se poljoprivrednici slože – reši se i problem radne snage

Nadomak predađivačkoj dela nalazi se i hladnjača gde se skladišti voće i povrće do momenta pasterizacije. Problem radne snage je evidentan i u ovom kraju, ali je grupa ovdašnjih poljoprivrednika došla na ideju da podigne svoje plastenike u kojima bi bile zaposlene žene i porodice bez posla.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja ajvara porodice Radić: Domaći bez konzervansa, samo od paprike

Zadrugarstvo kao motor proizvodnje

Naš sagovornik je osnivač svoje i član još jedne tamošnje zadruge. Zablaće je dobar primer kako zadrugarstvo može da se pokrene i efikasno funkcioniše. Proizvođači su uvideli da samo udruženi imaju perspektivu i da sa zajedničkim ciljem mogu da opstanu na tržištu.

Strategija poljoprivrede tačnije njeno odsustvo kao i neorganizovanost poljoprivredne proizvodnje teraju seljake da proizvode napamet, bez nekog reda i po osećaju. Upravo u takvoj neuređenoj politici, zadrugastvo može samo da bude podstrek i osnaži manjeg poljoprivrednika.

Opširnije pogledajte u video prilogu gore.

Sagovornik: Cane Jovanović, prerađivač voća i povrća, selo Zablaće, Čačak

 

Prethodni tekstUzgoj ŽIVINE – Ovi faktori utiču na NOSIVOST JAJA
Sledeći tekstTanasković: Ne postoji poljoprivrednik koji je dobio rešenje a nije dobio novac

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime