HITNA zaštita breskve

0
2787
Agrosaveti -Zastita breskve od Taphrina-01

Zaštita breskve

Prave prolećne temperature koje su zahvatile čitavu Srbiju ovog vikenda probudile su vegetaciju, što je od velikog značaja za sve voćare, posebno za proizvođače breskve, koji moraju hitno reagovati. Potrebna je hitna zaštita breskve. Naime, više temperature sigurno će dovesti do otvaranja pupoljaka i pojavu zelene tačke na ovoj voćnoj vrsti, a kiša koja je najavljena već za početak sledeće nedelje sigurno će pogodovati pojavi Taphrina deformans, koja prouzrokuje kovrdžavost lista breskve. Ona u kišnom periodu izaziva infekcije preko zelenih delova tek otvorenog pupoljka, tzv. faze zelene tačke.

Spyrale Adama 1120x1080

Agrosaveti-Zastita breskve od Taphrina-02

Prevencija pre lečenja

Ova faza mora biti pokrivena organskim fungicidom pre kiše i stvaranja infekcije. Ako se ne odreaguje na vreme, svako dalje tretiranje protiv ove bolesti neće imati efekta, jer kod Taphrina ne postoje sekundarne infekcije. Javljaju se samo primarne, te ako se blagovremeno ne tretiraju breskve, nakon tridesetak dana sigurno će doći do pojave ove bolesti i manifestovaće se kovrdžavošću lišća.

Kao efikasnu preventivu kompanija Adama preporučuje preparat Odeon. Reč je o nesistematičnom fungicidu sa protektivnim delovanjem.

PROČITAJTE I...  Zašto je zaštita SOJE od korova posle setve, a pre nicanja iz godine u godinu sve važnija?

Dakle, samo preventivnim delovanjem možete efikasno da se izborite protiv Taphrina deformans i da na taj način zaštitite svoje breskve.

Agrosaveti-Zastita breskve od Taphrina-03

Prethodni tekstAktivnosti u voćnjacima posle hladnog vremena
Sledeći tekstPrvo prolećno „kupanje“ voća

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime