Zaštita od kupusovog moljca: Ubušuje se u glavicu kupusa, a od listova pravi čipku

0
351
kupus zastita
Foto: Pixabay

U našem regionu najzastupljenija je proizvodnja jesenjeg kupusa, a srednje i kasnostasne sorte su najugroženije od štete kupusovog moljca. Zato je važno znati i podsetiti se kako zaštiti biljke.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Kupusov moljac je veoma velika štetočina kupusnjača, a veliku štetu ne pravi samo na kupusu, već i na karfiolu. Ova proizvodna godina je bila posebno pogodna za njihov razvoj, s obzirom da smo imali dug sušni period sa visokim temperaturama, što je omgućilo razvoj većeg broja generacija i masovniju brojnost ove štetočine.

Larve kupusovog moljca se nakon piljenja ubušuju u lisno tkivo i prave kraće mine. Nakon nekoliko dana izlaze na površinu lista i počinju da ga izgrizaju, te na listu nastaju manje ili veće rupe. Mogu do te mere da ga izgrizu da listovi izgledaju poput čipke. Međutim, larve ne uništavaju samo listove, već se ubušuju i u glavicu kupusa, što dodatno uvećava štetu povrtarima.

Adama Sultan 1120x180
kupusov moljac pisvojvodina
Foto: PIS Vojvodina

Gusenica kupusovog moljca se obično nalazi na donjoj površini lista. Kada im je veća brojnost mogu da naprave veliku štetu, koja se ogleda u potpunom nestanku tkiva lista, izuzev lisnih nerava. Ovo svakako remeti formiranje glavice kod kupusa u polju, a naročito nepovoljno deluje prilikom proizvodnje rasada.

PROČITAJTE I...  Aktuelna zaštita LESKE

Mere zaštite od kupusovog moljca

U toku ove proizvodne sezone, u proizvodnji jesenjeg kupusa na našem terenu, za sada su date sledeće preporuke PIS Vojvodina za  suzbijanje kupusovog moljca:

galenika psenica LG 1120x185px

Kada je reč o organskoj proizvodnji, preporuka PIS-a je da se oko kupusa sade biljke poput raštana i slačice, jer ove štetočine više vole njih. Na ovaj način može se odložiti i preventivno sprečiti širenje i šteta od kupusovog moljca na samom kupusu.

Ukoliko je potrebno korišćenje preparata, preporuka su preparati na bazi bakterije Bacillus thurengiensis (kod nas nema registraciju u kupusu), ali se i u tom slučaju preporučuje rotacija sa drugim bioinsekticidima. Prilikom tretmana treba obratiti pažnju na način na koji se vrši aplikacija sredstava za zaštitu, jer se larve nalaze na naličju lista.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Što se tiče konvencionalne proizvodnje, mogu se koristiti insekticidi a.m. lambda-cihalotrin: Lamdex u količini 0,2-0,3 l/ha ili Grom u količini 0,3-0,4 l/ha ili Herbos king u količini 0,3 l/ha.

Izvor: PIS Vojvodina

Prethodni tekstPrinos repe podbacio, ali digestija dobra
Sledeći tekstPonuđen zakup državnog poljoprivrednog zemljišta na istoku Srbije

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime