Zaštita zimske salate od truleži u plastenicima bez grejanja

0
893
Agrosaveti---zelena-salata---02
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Uzgoj zimske salate nije težak ukoliko se povede računa i obrati pažnja na faktore koji mogu dovesti do pojave bolesti i preventivno se deluje. Čak i ako se bolest pojavi uvek može nešto dodatno da se uradi kako usev ne bi propao.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Salata ima skromne zahteve, te se može gajiti i tokom zime u plastenicima bez grejanja. Međutim, ukoliko dođe do naglog otopljavanja na nekoliko dana stvaraju se povoljni uslovi za razvoj truleži glavice salate.

To se dešava, jer plastenik počne da se kondezuje. Iako nema vode u zemlji, velika je vlažnost u vazduhu, a to pogoduje razvoju patogena. Ovoj pojavi su podložne salate u fazi rozete i u početnoj fazi zavijanja u glavicu.

Adama Sultan 1120x180

Zato je od velike važnosti da se obrati pažnja na vremenske prilike i da se plastenik redovno provetrava, a zalivanje da bude umereno, kako bi lišće salate bilo što kraće vreme vlažno.

Ukoliko ste već imali problema sa sivom i/ili belom truleži preporučuje se preventivna primena fungicida. Ako niste sigurni koji biste fungicid primenili, sugerišemo da pročitate članak: Ishrana i zaštita salate u plastenicima za vreme intezivnog porasta

galenika pylon 1120x85

Ukoliko se trulež pojavila, a ne želite da koristite fungicid, počupajte listove koji su počeli da žute kako bi probali da zaustavite dalje širenje patogena. Ukoliko dođe do korena potpuno će ga uništiti i salata će da uvene. Salate kojima je veći deo lisne mase uništen – uklonite iz plastenika.

PROČITAJTE I...  Batat – egzotično povrće koje je ujedinilo četiri sestre sa severa Bačke
Prethodni tekstORIGANO u saksiji: Miris Mediterana kod kuće
Sledeći tekstUzgoj autohtonog balkanskog magarca u Ljutovu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime