Otkrivena vinova loza stara 15 vekova u blizini velike srpske svetinje

0
254
grozdje vinova loza
Foto: Pixabay

Veliko otkriće desilo se u šumi kod manastira Rača. Šetajući sa suprugom, čovek je slučajno pronašao pravo prirodno blago staro 1.500 godina.

Adama Asorbital 1120x180

Na području oko manastira Rača kod Bajine Bašte živelo je 300 monaha, davno je zapisao turski putopisac Evlija Čelerbija. Preko dana su se bavili poljoprivredom i stočarstvom, a noću su prepisivali crvene knjige. Tu su bili oko 40 godina.

Jedan detalj iz monaškog života u blizini Skita Svetog Đorđa, slučajno je pronašao Milan Nikolić iz Bajine Bašte, šetajući sa suprugom, piše RINA. Reč je o vinovoj lozi koja raste u sred šume.

Galenika Talisman Skaut 1120x85

Milan se odmah zapitao kako je moguće da je opstala u takvom okruženju, kao i koliko je stara. Kontaktirao je Institut za multidisciplinarna istraživanja u Beogradu, a oni su ga uputili na profesora Miroslava Nikolića koji se bavi istraživanjem starih sorti vinove loze na našem području. Primerak pronađene vinove loze sa još 163 iz Srbije upućen je na Institut za vino i vinovu lozu u Španiji.

Prema pisanju Kurira, nakon analize došlo se do zaključka da je ova vinova loza posađena pre čak 15 vekova. Milan je hteo da je presadi na drugo mesto da bi je sačuvao, ali mu to nisu dozvolili.

1120x180px

„Stručnjaci smatraju da bi to bila greška jer grožđe koje je odrastalo u šumi ne poznaje lekove, ali ni bolesti tako da ne bi moglo da preživi u pitomim uslovima i uz razna prskanja kojima mi tretiramo naše biljke kako bi bile zdravije“, objasnio je Milan.

PROČITAJTE I...  Odlična godina za grožđe i jabuku: Šta remeti računicu?
Prethodni tekstNega HIBISKUSA u SAKSIJI – Saveti za početnike
Sledeći tekstPčelarstvo kao odličan izvor prihoda za mlade poljoprivrednike

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime