Napravite sami tečno NPK đubrivo

0
1679
paradajz zalivanje
Foto: Pixabay

Biljkama za rast i razvoj potrebni su osnovni makroelementi, a to su azot (N), fosfor (P) i kalijum (K). Organsko NPK đubrivo u tečnom stanju možete sami da napravite, jer svi ovi elementi se nalaze u prirodi, i to u biljkama.

Adama Sultan 1120x180

Makroelementi kao što azot, fosfor i kalijum su esencijalni elementi za rast i razvoj biljaka, a dele se na primarne i sekundarne. Primarni su oni bez kojih biljke ne mogu da rastu niti da se razvijaju. Najznačajniji od njih su azot, fosfor i kalijum.

Azot

Ne postoji proces u biljkama na koji azot ne utiče neposredno ili posredno. On utiče na visinu prinosa i ima ključnu ulogu u proizvodnji hloforila i sintezi proteina. Najpoznatiji izvor azota je kopriva. Kako se pravi rastvor od koprive možete saznati u članku: Kopriva u biljnoj proizvodnji: Efikasna ishrana i zaštita za biljke.

LG psenica Galenika 2023 1120x180px

Fosfor

Fosfor ima gradivnu u logu, a ulazi u sastav mnogih organskih jedinjenja koja se nalaze u biljkama. Važan je za proces dobro ukorenjavanja, odnosno, jačanje korenovog sistema i za oplodnju kod biljaka.  Biljke ga najintezivnije usvajaju na početku vegetacije, a zatim i tokom rasta i razvoja.

PROČITAJTE I...  Idealno vreme za kalcizaciju zemljišta

Slez sadrži dosta fosfora, ali pošto ga nema puno u prirodi, možemo da se okrenemo alternativnom rešenju, a to su listovi smokve. Pored navedenog, može da se iskoristi i zgloglasna ambrozija. Ona, takođe, sadrži fosfor ali sa njom treba biti oprezan. Mora da se bere dok je mlada, jer ako se prenese seme, preneli smo problem.

BioPlug 728x90px

Kalijum

Kalijuma ima više u vegetativnim nego u reproduktivnim delovima i on aktivira enzime, utiče na vodni režim biljaka, stimuliše rast mladog tkiva, što utiče da biljka razvije otpornost na bolesti i poleganje.

Biljka koja sadrži dosta kalijuma je gavez. Ova biljka nije česta pojava u prirodi, pa je najbolje da se gaji, o čemu možete da se informišete u članku –  Uzgoj GAVEZA: Moćan lek za ljude, vrhunska prihrana za biljke.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Ukoliko tražite jednostavniju varijantu, možete da koristite listove biljaka koje verovatno već gajite, a to su tikvice i tikvenjače. U ovom članku je opisano kako – Listovi tikvice i tikvenjača: Savršena prihrana ZA KRUPNIJE plodove PARADAJZA (RECEPT)

PROČITAJTE I...  DRVENI PEPEO kao đubrivo: Pravilnom upotrebom do rezultata

Recept za NPK tečno đubrivo

Đubriva možete zasebno da pravite, zavisno od potrebe, a možete i NPK đubrivo, tako što ćete biljke koje sadrže azot, fosfor i kalijum (3 vrste biljaka) da naberete po 800g i da potopite u 20 litara vode. Prekrivenu kantu (da ne bi upadali insekti) ostavite 15-20 dana. Počeće proces fermentacije koji prati pena. Rastvor treba povremeno mešati. Kada prestane da se pojavljuje pena – fermentacija je gotova. Zatim se rastvor procedi i može odmah da se koristi u bašti za zalivanje zemlje, bez razređivanja.

Masa koja je ostala se odlaže u kompost ili može da se iskoristi kao malč.

 

Prethodni tekstPopravka zabarenog zemljišta za podizanje voćnjaka
Sledeći tekstArnika – brđanka: Biljka koja se najčešće koristi za lečenje povreda

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime