ISHRANA JAGNJADI – ŠTA JE VAŽNO

0
4611
Agrosaveti - Farma ovaca Donić iz Velike Plane 07

Kolostrum kao vid zdravstvene zaštite

Kada govorimo o ishrani ovaca, poseban segment i značaj zaiuzima ishrana jagnjadi. O tome smo razgovarali sa docentom Mirkom Ivkovićem sa novosadskog Poljoprivrednog fakulteta. On ističe da je kolostrum tu najvažniji i da on tako reći spada u jedan vid zdravstvene zaštite.

Adama Maganic 1120x180

“Kolostrum je bitan i sa nutritivnog aspekta, da jagnje dobije proteine, masti, kalcijum koji se nalazi u tom kolostrumu. Ali je još značajniji zbog materija koje tu nemaju nutritivni značaj, nego imaju značaj na imunitet tog jagnjeta, na njegovo zdravlje. Reč je o imunoglobulinima, odnosno zaštitnim proteinima koje je stvorio organizam majke, i putem kolostruma ga predaje novorođenom jagnjetu.” – ističe doc. Ivković.

Agrosaveti - Farma ovaca Donić iz Velike Plane 04

Jagnje nije funkcionalni preživar odmah nakon rođenja

Naš sagovornik ističe i to da je dobra i poželjna praksa čuvati kolostrum za onu jagnjad koja neće biti u mogućnosti da ga dobije od majke zbog raznih razloga. Važno je znati da jagnje može da usvaja imunoglobuline iz kolostruma samo u prvim časovima života. Tako da će kolostrum biti bezvredan ako ga date jagnjetu koje je već npr. 5 dana staro. Nakon toga, ishrana jagnjadi se bazira na mleku, prihrani koncentratom i kvalitetnim senom. Jako je važno da se jagnjad navikavaju na čvrstu hranu kako bi im se adekvatno razvijao digestivni trakt, čiji razvoj ne ide sa starošću jagnjeta, već sa hranom koju unosi.

MPS baneri II

“Jagnje koje ne jede čvrstu hranu može imati i 3 i 5 meseci. Ono neće postati funkcionalni preživar, njegov burag neće raditi. Jedino sa unosom čvrste hrane digestivni trakt se razvija. Zato je važno jagnjadima obezbediti da što pre počnu da unose čvrstu hranu, kako bi što pre postali funkcionalni preživari,” – kaže doc. Ivković.

PROČITAJTE I...  Jagnjad jeftina, prasad drže cenu
Prethodni tekstEvropska komisija traži od Srbije da povuče uvozne takse na mleko
Sledeći tekstDuplex pro – uspešno suzbija najznačajnije bolesti strnih žita i šećerne repe

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime