Da li će SUŠNI uslovi praviti PROBLEME prilikom PROLEĆNE setve

0
75
prolecna setva
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Poljoprivredni savet, stručna služba Vrbas svoje aktivnosti sprovodi na teritoriji četiri opštine: Kula, Vrbas, Srbobran i Bečej. Obradiva površina teritorije delovanja Poljoprivrednog saveta obuhvataa 148 hiljada hektara sa 26 naseljenih mesta. Svoje aktivnosti sprovodi u radu sa poljoprivrednim proizvođačima, kroz edukaciju, tribine, predavanja i radionice.

Adama Maganic 1120x180

Prošlog leta ove je opštine pogodilo nevreme praćeno obilnim padovima i gradom, gde je blizu 40 posto ukupne površine poljoprivrednih gazdinstva uništeno. Poljoprivredni savez se maksimalno trudio da poljoprivrednim proizvođačima izašao u susret, kako bi poljoprivrednici uspeli da dobiju bilo kakvu nadoknadu. Tako da se desilo da u prošloj godini proizvođači uopšte nisu imali prinos, a imali su velika ulaganja.

Prolećna setva

Kada govorimo o ovogodišnjim prilikama, Vladimir Rankov kaže da se moramo dotaći i vremenskih uslova, jer sušni period traje od jesenas.

Paradajz 1120x180

„Imamo malo rezervi vlage u zemljištu. Samo to govori da ćemo ući u sušni period pri setvi. Kada se govori o rezvervama vlage u zemljištu misli se na period od novembra do februara. Ta količina padavina koja bi trebalo d abude sumirana u ta četiri meseca kao rezervna zimska vlaga, trebalo bi da se kreće nekih 230 do 250 milimetara po kvadratnom metru. Mi ovog momenta nemamo ni 170 milimetara“- naglašava Ratkov.

PROČITAJTE I...  Setva ove godine skuplja do 30 odsto

Savet poljoprivrednim proizvođačima je da obilaze svoje useve u ovom periodu. Prevashodno se misli na pšenicu, ječam, kao i uljanu repicu, jer je pojava patogenih štetočina trenutno aktuelna na terenu. Takođe, savetuje se i zaštita useva.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Opširnije možete pogledati u videu:

Sagovornik: Vladimir Rankov, stručni saradnik za biljnu proizvodnju Vrbas

Krompir 1120x180
Prethodni tekstZlatni petao za najbolje mlade i žene u poljoprivredi
Sledeći tekstKAKO zaštititi ULJANU repicu od INSEKATA

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime