Mere suzbijanja štetnih glodara u voćnjaku

0
1730
glodari rupa krtica
Foto: PISVojvodina

Ukoliko ste primetili rupe od glodara u svom voćnjaku, obratite pažnju na brojnost aktivnih rupa i primenite sledeće mere, savetuju stručnjaci iz Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja.

Orius 1120x1080

Prisustvo poljskih glodara  može da se zapazi već sada u pojedinim voćnjacima, i to vizuelnim pregledom i uočavanjem aktivnih rupa.

Do povećanja njihove brojnosti dolazi u uslovima blage zime, dugih sušnih leta, ali i zbog obilja hrane. Čim dođe do povećanja brojnosti, povećavaju se i štete koje mogu da prouzrokuju, naročito u mladim zasadima.

Agil 1120x180

“Prstenovanje” kore korena je najčešće oštećenje od dugorepih miševa, takva stabla se često suše. Oštećenje kore korena u vidu strija prouzrokuje podzemna voluharica, dok vodena voluharica pravi krtičnjake i oštećuje više stabala u redu.

Proizvođačima se preporučuje da redovno sprovode nepesticidne mere, a to su:

  • uklanjanje zaostalih opalih plodova iz voćnjaka,
  • uklanjanje orezanih grana i osušenih korova.

Pored toga, veoma je važan redovan obilazak voćnjaka i pregled brojnosti aktivnih rupa glodara.

Intezitet napada određuje se na osnovu broja aktivnih rupa po hektaru. Aktivnost rupa se utvrđuje zatrpavanjem postojećih rupa i njihovim praćenjem. Ukoliko u sledećem obilasku rupe ponovo budu otkopane, ubrajamo ih u aktivne rupe.

PROČITAJTE I...  Najezda glodara na njivama širom Vojvodine, ovo su mere zaštite

Ukoliko ima 10-500 aktivnih rupa poljske voluharice i 10-50 aktivnih rupa poljskog miša po hektaru, preporuka je primena gotovih mamaka na bazi aktivne materije cink-fosfid u količini 5-10 g po aktivnoj rupi. Mamke treba postaviti po suvom vremenu. Nakon primene mamaka rupe treba obavezno zatrpati da ne bi došlo do trovanja divljači.

Ukoliko su voćni zasadi blizu vodotokova, primenjuju se samo registrovani repelenti (Detia wuhlmaus gas, repelent na bazi Ca karbida i to 5 grama po aktivnoj rupi).

Izvor: PISVojvodina

Prethodni tekstUmesto šume voćnjak
Sledeći tekstVinsko sirće: Ovo su dva načina za pripremu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime