Kako suzbiti štetne glodare u voćnjaku

0
1011
glodari rupa krtica
Foto: PISVojvodina

Ukoliko ste primetili rupe od glodara u svom voćnjaku, obratite pažnju na brojnost aktivnih rupa i primenite sledeće mere, savetuju stručnjaci iz Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Prisustvo poljskih glodara  može da se zapazi već sada u pojedinim voćnjacima, i to vizuelnim pregledom i uočavanjem aktivnih rupa.

Do povećanja njihove brojnosti dolazi u uslovima blage zime, dugih sušnih leta, ali i zbog obilja hrane. Čim dođe do povećanja brojnosti, povećavaju se i štete koje mogu da prouzrokuju, naročito u mladim zasadima.

Kalif i Mistral 1120x180

“Prstenovanje” kore korena je najčešće oštećenje od dugorepih miševa, takva stabla se često suše. Oštećenje kore korena u vidu strija prouzrokuje podzemna voluharica, dok vodena voluharica pravi krtičnjake i oštećuje više stabala u redu.

Proizvođačima se preporučuje da redovno sprovode nepesticidne mere, a to su:

galenika fitofarmacija pylon 1120x85
  • uklanjanje zaostalih opalih plodova iz voćnjaka,
  • uklanjanje orezanih grana i osušenih korova.

Pored toga, veoma je važan redovan obilazak voćnjaka i pregled brojnosti aktivnih rupa glodara.

Intezitet napada određuje se na osnovu broja aktivnih rupa po hektaru. Aktivnost rupa se utvrđuje zatrpavanjem postojećih rupa i njihovim praćenjem. Ukoliko u sledećem obilasku rupe ponovo budu otkopane, ubrajamo ih u aktivne rupe.

MPS2022 GBaneri

Ukoliko ima 10-500 aktivnih rupa poljske voluharice i 10-50 aktivnih rupa poljskog miša po hektaru, preporuka je primena gotovih mamaka na bazi aktivne materije cink-fosfid u količini 5-10 g po aktivnoj rupi. Mamke treba postaviti po suvom vremenu. Nakon primene mamaka rupe treba obavezno zatrpati da ne bi došlo do trovanja divljači.

PROČITAJTE I...  Najlepša je moja njiva - Najlepši voćnjak

Ukoliko su voćni zasadi blizu vodotokova, primenjuju se samo registrovani repelenti (Detia wuhlmaus gas, repelent na bazi Ca karbida i to 5 grama po aktivnoj rupi).

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

Izvor: PISVojvodina

Prethodni tekstOdređena poljoprivredna gazdinstva moraće da imaju nove fiskalne uređaje
Sledeći tekstObjavljen pravilnik za podsticaje za nove mašine i opremu u stočarstvu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime