Preporuka za zaštitu od korova i prihranu KUKURUZA u početnim fazama porasta

0
2306
kukuruz 1
Foto: Galenika Fitofarmacija

Suzbijanje korova i prihrana kukuruza u početnim fazama porasta su važni elementi za uspešnost prinosa useva.

Kukuruz zauzima značajan deo površina u našoj zemlji. Korovske biljke direktno utiču na smanjenje prinosa. Ne smemo zaboraviti da prisustvo agresivnih korova otežava košenje, siliranje ili berbu. Uzimajući u obzir činjenicu da korovi neretko brže napreduju od kukuruza, kao i to da je njihovo suzbijanje kada prerastu optimalnu fazu za tretman veoma otežano, potrebno je pre svega izvesti pravovremeni tretman i to kvalitetnim i proverenim proizvodima.

Stručni tim Galenike-Fitofarmacije preporučuje upravo to – efikasna rešenja za suzbijanje korova u kukuruzu u početnim fazama porasta (rani post).

Koji preparati se preporučuju za suzbijanje korova i prihranu kukuruza u početnim fazama porasta?

Galenika Fitofarmacija izdvaja nekoliko preparata za efikasnu borbu protiv korova i kvalitetnu prihranu kukuruza.

Monosan herbi 500

Monosan herbi 500 suzbija najtvrdokornije širokolisne korove. Proveren je preparat, poznat po visokoj efikasnosti na terenu. Uspešno suzbija palamidu, poponac, mrtvu koprivu i dr. U praksi se pokazalo da ispoljava odlično dejstvo na broćiku, kamilicu i mišjakinju. Primenjuje se u fazi 3-4 lista kukuruza u dozi od 1,5-2,5 l/ha.

PROČITAJTE I...  Aktuelno - Zaštita kukuruza od korova

ili

Plamen

Plamen je najpouzdaniji herbicid u kukuruzu za suzbijanje širokolisnih korova. Kao simptomi herbicidnog delovanja nastaju deformacije u vidu uvrtanja, žutila ili beljenja tkiva i zaustavljanja porasta korovskih biljaka. U praksi je jedan od najzastupljenijih preparata za suzbijanje tvrdokornih korova. Visoko je efikasan u suzbijanju palamide, poponca, ambrozije, gorušice, boce i dr. Primenjuje se u dozi 0,5-0,7 l/ha do 5. lista kukuruza.

Koji se još herbicidi preporučuju za proširenje spektra delovanja u usevu kukuruza?

Za proširenje spektra delovanja na uskolisne korove u usevu kukuruza navedeni herbicidi mogu se mešati sa preparatima Talisman i Persej.

Talisman je herbicid koji se koristi za suzbijanje sirka iz semena i rizoma, efikasno oslobađa njivu i od drugih travnih semenskih korova kao što su proso, muhar, i dr. U prethodnim sezonama Talisman je u potpunosti dokazao svoju pouzdanost, snagu, brzinu i ekonomičnost u suzbijanju uskolisnih korova. Primenjuje se u količini od 1,25 l/ha. Može se primeniti u split aplikaciji (dvokratna primena). Tada je potrebno prvo tretiranje primeniti u dozi od 0,5 l /ha. Drugo tretiranje zatim treba obaviti kada se pojavi nova populacija korova u dozi od 0,75 l/ha.

PROČITAJTE I...  Ratar Tiosav Paunovića iz Starog Kostolca

Persej je noviji proizvod naše kompanije, koristi se za suzbijanje jednogodišnjih i višegodišnjih uskolisnih korova. Efikasan je u suzbijanju divljeg sirka iz semena i rizoma, prosa, muhara, pirevine i dr. Primenjuje se u količini od 40-60 g/ha uz obavezan dodatak okvašivača Alteox T Prima 0,1%.

kukuruz 2
Foto: Galenika Fitofarmacija

Kako obezbediti dobar unos hranljivih materija kod kukuruza?

Kukuruz je usev čiji kvalitet zrna i prinos zavisi od unosa hranljivih materija. Kako bi obezbedili dobre prinose, neophodno je od početka omogućiti pravilan unos potrebnih hranjivih materija u tu svrhu preporučujemo novi proizvod Foligal Turbo K.

Foligal Turbo K je kompleksno folijarno đubrivo naše kompanije, namenjeno za postizanje maksimalnih prinosa. Proizvod sadrži specijalan odnos mikro i makro elemenata. Zato su tu makroelementi (N i K), kao i mikroelementi (Mn i Zn), uz jedinstven kompleks biostimulatora.

Kukuruz je takođe biljka koja ima visoke zahteve za cinkom koji ulazi u sastav enzima. Nedostatak cinka uočavamo na lišću kukuruza. S druge strane, mangan učestvuje u aktivaciji enzima. Prvi simptomi nedostatka vidljivi su na mlađem lišću u vidu hloroze, a hloroza može ponekad da zahvati i čitav list.

PROČITAJTE I...  U turijskom ataru počela žetva soje, kukuruza i vađenje repe

Zašto koristiti folijarno đubrivo u usevima kukuruza?

Prednost primene Foligal Turbo K folijarnog đubriva:

  • ubrzan i uravnotežen porast kukuruza,
  • povećava sintezu hlorofila i ugljenih hidrata,
  • potpomaže boljem iskorišćenju vode i hraniva iz zemljišta,
  • povećava otpornost biljkaka na fiziološki stres,
  • osigurava veći prinos.

Doza primene Foligal Turbo K proizvoda iznosi 2-3 l/ha.

Pre upotrebe preparata obavezno pročitati uputstvo i ponašati se u skladu sa preporukama!

Galenika-Fitofarmacija

Prethodni tekstIz ličnog iskustva: Kako postići zavidne rezultate u ratarskoj proizvodnji
Sledeći tekstBaštenska loboda ukusnija od spanaća

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime