Obratite pažnju: Suva trulež uljane repice umanjuje prinos i do 50 odsto

0
223
uljana repica siva trulez
Foto: PIS Vojvodina

U usevima uljane repice na različitim područjima registrovani su simptomi suve truleži uljane repice (Phoma lingam) na do 20% biljaka. Za sada se ne preporučuju mere zaštite, ali stanje treba pratiti. Takođe, uočene su i aktivne rupe glodara.

Adama Asorbital 1120x180

Simptomi suve truleži uljane repice se uočavaju  na najstarijim listovima u vidu pepeljastih pega u okviru kojih se nalaze piknidi sa piknosporama, koje se dalje šire unutar useva, te zaražavaju i mlađe listove.

Stanje treba pratiti, jer patogen inficira listove u jesenjem periodu, a ako su uslovi povoljni zaraza se širi na stabljiku, gde patogen prouzrokuje rak stabljike.

Galenika Talisman Skaut 1120x85

Prema navodima Prognozno izveštajte službe zaštite bilja, suva trulež može da umanji prinos i do 50%, utiče na razvoj semena i dovodi do poleganja useva.

Ovaj patogen se javlja u značajnijoj meri na parcelama gde se ne poštuje plodored.

1120x180px

Za sada nije postignut prag štetnosti, koji prema EPPO standardu PP 2/8(1) iznosi 35-40% zaraženih biljaka, te se i mere zaštite ne preporučuju, navodi PIS Vojvodina.

Glodari

Takođe, vizuelnim pregledima parcela pod uljanom repicom tokom jeseni registrovano je i  prisustvo manjeg broja aktivnih rupa od glodara.

Adama Soratel 1120x1080

Proizvođačima se preporučuju redovni obilasci useva uljane repice sa ciljem praćenja prisustva aktivnih rupa od glodara. Njihovo suzbijanje se preporučuje ukoliko se registruje preko 10 aktivnih rupa po hektaru, primenom registrovanih gotovih mamaka.

PROČITAJTE I...  Zaštita uljane repice nakon setve

Izvor: PIS Vojvodina

Trifuzo Yeldon Savacoop 1120 x 180 px banera 01
Prethodni tekstNa pijacama niska cena jabuka, čuvati rod za zimu
Sledeći tekstModerni plastenici i BABY LEAF povrće: Od setve do berbe 20 dana

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime