Obratite pažnju: Suva trulež uljane repice umanjuje prinos i do 50 odsto

0
279
uljana repica siva trulez
Foto: PIS Vojvodina

U usevima uljane repice na različitim područjima registrovani su simptomi suve truleži uljane repice (Phoma lingam) na do 20% biljaka. Za sada se ne preporučuju mere zaštite, ali stanje treba pratiti. Takođe, uočene su i aktivne rupe glodara.

Adama Maganic 1120x180

Simptomi suve truleži uljane repice se uočavaju  na najstarijim listovima u vidu pepeljastih pega u okviru kojih se nalaze piknidi sa piknosporama, koje se dalje šire unutar useva, te zaražavaju i mlađe listove.

Stanje treba pratiti, jer patogen inficira listove u jesenjem periodu, a ako su uslovi povoljni zaraza se širi na stabljiku, gde patogen prouzrokuje rak stabljike.

Web baner Sekator Bayer 1120x180 V01

Prema navodima Prognozno izveštajte službe zaštite bilja, suva trulež može da umanji prinos i do 50%, utiče na razvoj semena i dovodi do poleganja useva.

Ovaj patogen se javlja u značajnijoj meri na parcelama gde se ne poštuje plodored.

Duplex PRO banner 1120x180 Galenika

Za sada nije postignut prag štetnosti, koji prema EPPO standardu PP 2/8(1) iznosi 35-40% zaraženih biljaka, te se i mere zaštite ne preporučuju, navodi PIS Vojvodina.

Glodari

Takođe, vizuelnim pregledima parcela pod uljanom repicom tokom jeseni registrovano je i  prisustvo manjeg broja aktivnih rupa od glodara.

BTZ 1120x180px

Proizvođačima se preporučuju redovni obilasci useva uljane repice sa ciljem praćenja prisustva aktivnih rupa od glodara. Njihovo suzbijanje se preporučuje ukoliko se registruje preko 10 aktivnih rupa po hektaru, primenom registrovanih gotovih mamaka.

PROČITAJTE I...  Aktuelna zaštita uljane repice od repičine lisne ose

Izvor: PIS Vojvodina

Adama Forapro 1120x180
Prethodni tekstNa pijacama niska cena jabuka, čuvati rod za zimu
Sledeći tekstModerni plastenici i BABY LEAF povrće: Od setve do berbe 20 dana

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime