Velike UŠTEDE u MIONICI, korišćenjem BIOENERGANE

0
117

Opština Mionica je jedan od najvažnijih administrativno-političkih centara Valjevskog kraja. Prostire se od ogranaka Maljena i Suvobora ka severu do desne obale reke Kolubare, 80 km južno od Beograda. Zahvata površinu od 329 km2. Opština ima povoljan geografski položaj i konfiguraciju terena. Područje opštine Mionica, kao i teritorija okruga kome pripada, bogato je šumama i pašnjacima. Ova opština je pored prirodnih bogatstava koje ima, specifična i po tome što poseduje bioenerganu, tj. toplanu koja radi zahvaljujući obnovljivim izvorima energije. U početku nije bilo lako realizovati ovakav jedan projekat i pribaviti sve dozvole kao i neophodnu dokumentaciju. Za razliku od zemalja zapadne Evrope, Srbija nema u većoj meri razvijene alternativne načine dobijanja energije, u prvom redu zelene.

Adama Asorbital 1120x180

Ograničeni resursi fosilnih goriva i efekat stakle bašte koji je čovek stvorio, konstantno usmeravaju na proizvodnju održivih goriva. Ovakav način grejanja, na biomasu, pored velikih ušteda u finansijskom smislu ima važnu karakteristiku koja se ogleda u tome što se njenim korišćenjem ne zagađuje životna sredina. Najčešće se koristi bio-masa koja je nastala kao sporedni proizvod ili otpad, kao i ostaci koji se ne mogu više iskoristiti. Biomasa je izvor energije koji je konstantno dostupan u eko-sistemima i koristi se kao gorivo u postrojenjima za proizvodnju električne i toplotne energije ili se prerađuje u gasovita i tekuća goriva.

PROČITAJTE I...  Ozbiljne štete od poplave pretpeli meštani svih 36 sela u Mionici

ZAPARLOŽENE NJIVE U POGON

Na projektu je rađeno veoma intenzivno, cilj je bio objasniti ljudima na koji način i kako je moguće da se implementira pogon na biomasu u ovoj sredini. Ceo projekat je finansirala Vlada republike Srbija, preko kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima. Opština Mionica je bila ogledna, a ujedno i prva opština sa inicijativnom za sprovođenje celog projekta.

Galenika Talisman Skaut 1120x85

Bioenergana u Mionici poseduje snagu od 2 megavata, i može da opsluži oko 30.000 kvadrata. Ovakvo jedno postrojenje predstvlja veliki pokretač privrede ovog dela Srbije.

Jedan od većih problema ove, ali i drugih opština u Srbiji jesu zaparložene parcele obrasle korovom. Ideja je da se uključi lokalno javno preduzeće opštine Mionica koje će raščišćavanjem parcela pribavljati bio masu za rad postrojenja.

1120x180px

Sledeći primer opštine, i velikih ušteda koje se prave, pojavila se inicijativa i među većim farmama i privatnim licima da se grade nova postrojenja na zelenu energiju. Opština će nesebično pomagati oko pribavljanja dokumentacije i implementacije „Know how“ tehnologije.

ZELENO I EKONOMIČNO

Proizvođači električne energije iz biomase, nakon sticanja statusa povlašćenog proizvođača električne energije, mogu računati na nekoliko ključnih pogodnosti. Na osnovu vladine Uredbe o podsticajnim merama za proizvođače električne energije iz obnovljivih izvora investitorima je zagarantovana otkupna cena električne energije u zavisnosti od toga da li u svojiim postrojenjima koriste kao pogonsko gorivo biomasu, biogas, deponijski ili drugi gas.

Adama Soratel 1120x1080

Ulagači u „zelenu energiju“ nakon sticanja statusa povlašćenog proizvođača električne energije mogu da računaju na podsticajnu otkupnu cenu proizvedene električne energije u vremenskom roku od 12 godina, dok je period povraćaja investicije u rasponu od 7 do 9 godina.

Prethodni tekstŽuta rđa pšenice uzima veliki danak u prinosu – Reagujte na vreme
Sledeći tekstIshrana i njen uticaj na zdravlje visokomlečnih krava

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime