Velike UŠTEDE u MIONICI, korišćenjem BIOENERGANE

0
84

Opština Mionica je jedan od najvažnijih administrativno-političkih centara Valjevskog kraja. Prostire se od ogranaka Maljena i Suvobora ka severu do desne obale reke Kolubare, 80 km južno od Beograda. Zahvata površinu od 329 km2. Opština ima povoljan geografski položaj i konfiguraciju terena. Područje opštine Mionica, kao i teritorija okruga kome pripada, bogato je šumama i pašnjacima. Ova opština je pored prirodnih bogatstava koje ima, specifična i po tome što poseduje bioenerganu, tj. toplanu koja radi zahvaljujući obnovljivim izvorima energije. U početku nije bilo lako realizovati ovakav jedan projekat i pribaviti sve dozvole kao i neophodnu dokumentaciju. Za razliku od zemalja zapadne Evrope, Srbija nema u većoj meri razvijene alternativne načine dobijanja energije, u prvom redu zelene.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Ograničeni resursi fosilnih goriva i efekat stakle bašte koji je čovek stvorio, konstantno usmeravaju na proizvodnju održivih goriva. Ovakav način grejanja, na biomasu, pored velikih ušteda u finansijskom smislu ima važnu karakteristiku koja se ogleda u tome što se njenim korišćenjem ne zagađuje životna sredina. Najčešće se koristi bio-masa koja je nastala kao sporedni proizvod ili otpad, kao i ostaci koji se ne mogu više iskoristiti. Biomasa je izvor energije koji je konstantno dostupan u eko-sistemima i koristi se kao gorivo u postrojenjima za proizvodnju električne i toplotne energije ili se prerađuje u gasovita i tekuća goriva.

PROČITAJTE I...  Potencijali Vojvodine za proizvodnju energije iz biomase

ZAPARLOŽENE NJIVE U POGON

Na projektu je rađeno veoma intenzivno, cilj je bio objasniti ljudima na koji način i kako je moguće da se implementira pogon na biomasu u ovoj sredini. Ceo projekat je finansirala Vlada republike Srbija, preko kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima. Opština Mionica je bila ogledna, a ujedno i prva opština sa inicijativnom za sprovođenje celog projekta.

Adama Sultan 1120x180

Bioenergana u Mionici poseduje snagu od 2 megavata, i može da opsluži oko 30.000 kvadrata. Ovakvo jedno postrojenje predstvlja veliki pokretač privrede ovog dela Srbije.

Jedan od većih problema ove, ali i drugih opština u Srbiji jesu zaparložene parcele obrasle korovom. Ideja je da se uključi lokalno javno preduzeće opštine Mionica koje će raščišćavanjem parcela pribavljati bio masu za rad postrojenja.

galenika pylon 1120x85

Sledeći primer opštine, i velikih ušteda koje se prave, pojavila se inicijativa i među većim farmama i privatnim licima da se grade nova postrojenja na zelenu energiju. Opština će nesebično pomagati oko pribavljanja dokumentacije i implementacije „Know how“ tehnologije.

ZELENO I EKONOMIČNO

Proizvođači električne energije iz biomase, nakon sticanja statusa povlašćenog proizvođača električne energije, mogu računati na nekoliko ključnih pogodnosti. Na osnovu vladine Uredbe o podsticajnim merama za proizvođače električne energije iz obnovljivih izvora investitorima je zagarantovana otkupna cena električne energije u zavisnosti od toga da li u svojiim postrojenjima koriste kao pogonsko gorivo biomasu, biogas, deponijski ili drugi gas.

PROČITAJTE I...  Muzej kamena u selu Paštrić kod Mionice

Ulagači u „zelenu energiju“ nakon sticanja statusa povlašćenog proizvođača električne energije mogu da računaju na podsticajnu otkupnu cenu proizvedene električne energije u vremenskom roku od 12 godina, dok je period povraćaja investicije u rasponu od 7 do 9 godina.

Prethodni tekstŽuta rđa pšenice uzima veliki danak u prinosu – Reagujte na vreme
Sledeći tekstIshrana i njen uticaj na zdravlje visokomlečnih krava

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime