Aktuelno – Siva trulež i pepelnica u vinovoj lozi

0
2109
Agrosaveti---Adama---vinova-loza---Linus---grozdje---prskanje---maj

PREPARAT LINUS PROTIV BOLESTI SIVA TRULEŽ I PEPELNICA

Ekonomski najznačajnije bolesti vinove loze jesu siva trulež i pepelnica i plemenjača. Bortritis ili siva trulež i te kako zna da desetkuje rod vinove loze kako kod stonih tako i kod vinskih sorti. Zato kada govorimo o borbi sa ovom bolešću, važno je istaći blagovremenost tretiranja, odnosno koliko je važno znati i prepoznati trenutak kada treba delovati.

“Sada smo u fenofazi početka cvetanja. Pustićemo da vinova loza iscveta, te prvi tretman posle cvetanja mora biti protiv botritisa odnosno sive truleži, jer se tada ustvari dešava da botritis pravi infekciju na nežnim delovima vinove loze. To najčešće budu zbačene cvetne kapice, prašnici. Ekspanzija botritisa se dešava tamo negde pred berbu, kada procenat šećera u bobicama raste, a procenat kiseline pada. Tada mi vidimo te simptome, a oni su se ostvarili mnogo, mnogo ranije, znači neposredno posle cvetanja.” – ističe dipl. inž. Dejan Šošić iz kompanije ADAMA.

Osim prepoznavanja pravog trenutka za delovanje protiv sive truleži, važno je izabrati i efikasan preparat. Kompanija ADAMA u tu svrhu preporučuje preparat Linus® koji je jedinstven na tržištu, a evo i zašto.

PROČITAJTE I...  Jesenje plavo prskanje voćnjaka

Agrosaveti---Adama---vinova-loza---Linus---grozdje---prskanje---maj-02

“Jedinstven je zato što ni jedan proizvod na našem tržištu nema spoj dve dobro poznate aktivne materije u jednoj bočici. A jedinstven je i po tome što je vrlo efikasan protiv botritisa, ali istovremeno uspešno rešava i pepelnicu. Tako da u tim tretmanima u precvetavanju i jedan tretman iza precvetavanja, sa Linus®-om proizvođači imaju potpuno zaštićen vinograd. Preparat Linus® je potrebno mešati sa nekim drugim fungicidima za zaštitu vinove loze od plemenjače.” – dodaje Šošić.

DOZA PRIMENE

Nebojša Stanojević iz sela Poljna kod Trstenika je dugogodišnji vinogradar čije iskustvo takođe potvrđuje priču o najznačajnijim bolestima vinove loze. Zadovoljstvo i rezultati koje postiže sa drugim Adaminim proizvodima navelo ga je da proba i Linus® kako bi u potpunosti zaštitio svoju vinovu lozu.

ExelGrow Adama 1120x180

“Do sada nisam koristio Linus®, ali od ove godine hoću pošto je ovo uska sadnja i neophodna je bolja zaštita. Koristio sam Adamine proizvode kao što su to Merpan®, Sphinx® koji su se pokazali kao veoma efikasni u zaštiti vinove loze.” – kaže Nebojša.

PROČITAJTE I...  LISTOVI VINOVE LOZE: Zašto treba da ih uključimo u ishranu?

Agrosaveti---Adama---vinova-loza---Linus---grozdje---prskanje---maj-01

Kompanija ADAMA preporučuje dva tretmana preparatom Linus® u toku godine. Idealno ga je upotrebiti u fenofazi precvetavanja i u fenofazi pred zatvaranje grozdova. Količina primene se kreće od 1,2 do 1,6 litara po hektaru. Međutim, iskustvo je pokazalo da je najefikasnija doza od 1,5 litara po hektaru. Sa ovakvom koncepcijom zaštita vinove loze je zagarantovana.

Adama SRB

Prethodni tekstUzgoj bikova, svinja i ovaca u Begeču
Sledeći tekstPlastenička proizvodnja povrća u Kikindi

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime