Zaštita vinove loze od izmrzavanja

0
72
Agrosaveti - Uzgoj vinove loze Poljna 02

Mlada vinova loza je veoma osetljiva na zimske, jesenje i prolećne mrazeve. Kako zaštiti lozu od izmrzavanja možete saznati u narednim redovima.

Adama Maganic 1120x180

Od ranog jesenjeg mraza vinova loza se može zaštititi i sačuvati i ako postoje uslovi za zalivanje veštačkom kišom. U poslednje vreme radi se na zaštiti vinove loze od poznih prolećnih i ranih jesenjih mrazeva dimnim raketama. Rakete stvaraju dimni sloj koji štiti lozu od izmrzavanja.

Zaštita loze od izmrzavnja zimi obavlja se tako što se posle opadanja lišća loza zagrne. Treba zagrnuti najmanje 5-6 okaca na lastaru. Zagrtanje treba uraditi umereno vlažnom zemljom.

Web baner Sekator Bayer 1120x180 V01

Vinova loza se od poznog prolećnog mraza štiti humkom oko lastara koji još iz nje nisu izbili. Ukoliko su lastari izbili iz humke, moguće je sprečiti štetu od mraza i slane paljenjem vlažnih organskih otpadaka ili stajnjaka. Stvoreni dim može uspešno da sačuva lozu od izmrzavanja.

U nedostatku stajnjaka, za povećanje humusa u zemljištu, kao i za popravku hemijskih, fizičkih i bioloških osobina zemljišta, u vinogradima sa većim međurednim rastojanjem može da se izvrši i setva trava.

galenika Plavo ulje 1120x180

 

PROČITAJTE I...  Kako zaštititi voćarske kulture od posledica prolećnog mraza
Prethodni tekstTradicionalna i organska poljoprivreda nisu isto
Sledeći tekstZa korišćenje pesticida neophodno da se prođe obuka

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime