KAKO se pravi PRAVA domaća LJUTENICA

0
197

Jedan od simbola jeseni je miris pečenih paprika. Sezona pripreme zimnice je već na izmaku a samo najvrsnije domaćice usudile su se da spremaju od reda sve. Jedna od njih je i Tatjana Fačara iz Selenče. Njena majka i ona preko radne sedmice kuvaju i pripremaju zimnicu te kad osvane četvrtak Tatjana se sprema za Limansku pijacu i skoro se uvek vrati praznih gajbica.

Ljutenica 4

„Ja sam počela 2010. na pijaci i od tad pravim sve. Sve što se može u kući napraviti, to pravim i prodajem. Znači, moj domaći proizvod, a sad je sezona ajvara i ljutenica, tako da ovo sad je aktuelno, pravim i džem, pekmez. Ove godine je sve jako rano došlo, tako da brzo će se i završiti, ali ima posla oko ovog jako puno. Mi se trudimo da sve bude pravo domaće i da to bude kako treba, što kažu stari“, kaže Tatjana.

„Čista paprika je u ajvaru, samo pečena paprika. U ljutenici, paradaiz, paprika, beli luk, peršunov list, i sve naše, znači, domaće, i sve kuvano na starinski način, kao nekad što se kuvalo. Oljušti se paradaiz, da ne bude kožice, paprika se opere, sve se to samelje, i jako dugo se kuva. Pred kraj se dodaje peršunov list, i beli luk. Ide malo soli, šećera, ulja, i sirćata. Kuva se 3-4 sata. Kada je gotovo, zavrnem, prevrnem teglu, za 15 minuta vratim, i to je to.“ dodaje naša domaćica.

PROČITAJTE I...  Potpisan sporazum o obrazovanju organskih proizvođača

Ljutenica 3

Domaći ajvar, ljutenica, pekmez sve se prodaje na pijaci

„Počeci su bili teški. Trgovinu je otvorio moj tata. Tako da, kad sam se udala da imam šta da radim, da ne idem na njivu, bavili smo se trgovinom. Moja tetka, inače, stari pijačar, ona me malo pogurala, ona je na Futoškoj, ja da joj ne budem konkurencija, otišla na Limansku i tako. Sve je počelo od toga, što imaš kući, sve prodaješ, što god možeš i da napraviš, i da ispečeš kolače, i bakin kolač, i sve te starinske kolače, zimnice, pogotovo, sokove, svakakve, sve što može, semennje da se ispeče, ovo od bundeve, kokićar, pasulj, sve to se prodaje i na pijaci.“ kaže naša domaćica.

Ko voli domaće, taj i kupi. Ne gleda na cenu, dodaje ona.

Tatjana dodaje da ovaj veliki posao ne bi mogla uraditi sama, Mara, majka i vrsna domaćica od koje je Tatjana sve naučila desna joj je ruka i pomoć u ovom velikom poslu. Kroz smeh naša domaćica dodaje da su samo prošle godine pripremile više od 800 litara soka od paradajiza.

PROČITAJTE I...  Zaštita i berba paprike

Baka Mara Beređi kaže da se u njihovoj kući odvajkada spremala zimnica “ spremalo se, mi smo sve spremali. Ništa iz prodavnice, sve, I krastavce stavljali I barili papriku …i sve djakonije“

„Naporan je posao, ali je lep i onda smo obe srećne, ali i naši kupci “ dodaje baka Mara

ljutenica 1

Šta je potrebno za pravu domaću ljutenicu

Iako većina nas ljutenicu pinđur i ajvar stavlja u isti koš, razlike i te kako postoje. Naša domaćica iz Selenče odaje recept za ljutenicu svima i kaze iako mnogi probaju sami mnogi joj se vraćaju. Sve domaće, prirodno i sa vrlo malo konzervansa

Za pravu ljutenicu potrebno je 5 kg paradajza, 4 kg paprike, 2 glavice belog luka, 20 feferona, peršunov list, so, šećer, ulje sirće.. i višesatno mešanje

Baka Mara odaje da je za višegodišnje trajanje zimnice potrebna dobra priprema i besprekorna higijena kako bi se zimnica održala

Naša ekipa je probala ovu prvoklasnu Ljutenicu i dobro se oljutila. Po mnogobrojnim pozivima i narudzbinama upravo dok smo snimali priču uverili smo se da se odličan ajvar ili kako ljubitelji ove poslastice kažu „kavijar od paprike“ ali i ljutenica, pekmezi i razne domaće đakonije i te kako dobro spremaju u ovom malom selu u Južnobačkom okrugu.

PROČITAJTE I...  Salašarski život i svaštarska proizvodnja u selu Kruščić
Pogledajte iskustva drugih koja mogu pomoći i vama!

Facebook Agrosaveti stranica posvećena poljoprivredi i svim informacijama vezanim za nju.
Prati emisiju „U našem ataru“ koja se emituje već 21 godinu.

Svake nedelje donosimo vam sveže informacije o iskustvima poljoprivrednika iz cele Srbije
na youtube kanalu Vertigo produkcije.

Prethodni tekstProjekat za jačanje otpornosti regiona na klimatske promene
Sledeći tekstDržavno zemljište sve teže dostupno malim poljoprivrednicima

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime