Uzgoj stočnog graška

0
3349
Agrosaveti - Uzgoj stocnog graska 03

Grašak – „rame uz rame“ sa sojom u stočnoj ishrani!

Živko Rajaković, iskusni i dovitljivi poljoprivrednik iz Hrtkovaca, ravničarskog sremskog sela, dodao je na svoju široku paletu proizvoda odnedavno i stočni grašak nove selekcije. Jedan od razloga što je posejao tu krmnu kulturu jeste što je jednostavna i ne mnogo zahtevna.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Svaki početak je težak

Prve količine, posejali su po preporuci novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo. Počeci u proizvodnji ozimog stočnog graška, na parceli od 20 hektara kako nam je ispričao Rajaković, nisu bili baš najbolji. No, pesimizmu nije bilo mesta, u vreme žetve te godine imali su izuzetne prinose.

Agrosaveti - Uzgoj stocnog graska 06

Ranijih godina radili su, kaže, proizvodnju semenskog graška „Juniora“ i „Pionira“, a za ovu novu selekciju visokoproteinskog graška opredelili su i zbog činjenice da je nova na tržištu i nadaju se većem interesovanju za nju od strane stočara u narednim godinama.

Adama Sultan 1120x180

Prinosi te sorte graška su oko 2,5 tone po hektaru a želja našeg domaćina je da, nakon žetve graška, na njenom mestu poseje kukuruz, kako bi maksimalno iskoristili postojeću parcelu.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja dinja u Sremu

Agrosaveti - Uzgoj stocnog graska 05

Stočni grašak, dodaje on, idealna je zamena za soju, koja se zbog raznih priča u javnosti o pojavi genetski modifikovane soje na domaćim njivama, sve manje gaji u okolini Srema.

Aneri Galenika 1120x185px

Stočni grašak i saveti u uzgoju

Kako naš sagovornik dalje pojašnjava, proteinski grašak pripada usevima najranijeg prolećnog roka setve. Optimalni rok njegove setve jeste prva polovina marta,čim vremenske prilike to dozvole. Najbolji rezultati postižu se na srednje dubokom i plodnom zemljištu.Grašak se obavezno gaji u plodoredu. Dobri predusevi za njega su strna žita, silažni kukuruz, krompir.

Agrosaveti - Uzgoj stocnog graska 02

Sama kultura nije zahtevna, ne traži đubrenje, ne traži azota a, kako ističe, ostavlja azot u zemlji, što je još jedna od prednosti njenog gajenja. Kada je reč o zaštiti, treba je tretirati insekticidom „Konzul“, protiv lisne vaši.

Stočni grašak je tolerantan i na visoke temperature, pošto mu sunce u ovom periodu dodatno ubrzava zrenje, s obzirom na to da je početkom juna pri kraju vegetacije.

Agrosaveti - Uzgoj stocnog graska 02

U danima kada smo snimali reportažu, porodica Rajaković spremala je kombajne za žetvu a nadaju se da će i ove godine uspeti da skinu oko 2 tone po jutru stočnog graška.

PROČITAJTE I...  Farma Ile de France ovaca porodice Čuletić

Agrosaveti - Uzgoj stocnog graska 04

 

Ovogodišnji rod iskoristiće isključivo za ishranu krava na svom imanju, a od naredne godine planira da udvostruči površine pod tom kulturom. Savetuje i druge proizvođače, pre svega stočare, da poseju stočni grašak kako bi popravili koncentrovane obroke, imajući u vidu činjenicu da su sojina i suncokretova sačma kao i zrno visokoproteinskog graška, redak sastojak koncentrovanih hraniva koja su dominantni obroci stoke na domaćim gazdinstvima.

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstVIRUSI U PAPARICI
Sledeći tekstUzgoj koza i proizvodnja kozjeg sira na Popovici

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime