KAKO zaštititi JABUKE od INSEKATA

0
4202

Zabrana velikog broja aktivnih materija, uz trend koji se nastavlja, sve više otežava zaštitu bilja od štetnih insekata. Sisajući insekti, kao što su lisne vaši, krvave vaši, štitaste vaši, voćna grinja, lisne buve i ostali, spadaju u grupu insekata za koje je potreban kompleksan i poseban pristup.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Na Fruškoj gori, u zasadu jabuke evidentirana je pojava krvavih vašiju.

„Krvave vaši vode skriveni način života i prave beličastu vunastu prevlaku koja ih štiti. Pored toga imaju 15 generacija godišnje, a nekada su imale samo pet. Kada imamo jednu ovako štetnu vrstu, ne možemo očekivati da ćemo samo sa jednim tretmanom rešiti ovaj problem. Insekticid MOVENTO idealno se uklapa u sve kompleksne zahteve za efikasno suzbijanje krvavih lisnih vašiju“,  objašnjava Marija Polić iz kompanije Bayer.

Prema njenim rečima, reč je o pravom sistemiku koji se kreće od vrha izdanaka ka korenu i naviše.

„Značajno za efikasno delovanje Moventa jeste i fiziološko stanje biljke. Sve ono što pogoduje porastu biljke povećava efikasnost Moventa. Najbolji efekat je u vreme intezivnog porasta lastara, odnosno, kada je biljka dobro snadbevena vodom, savetujemo i primenu Moventa. U slučaju da imamo sušni period – izbegavamo tretman, odnosno sačekaćemo kišu ili uraditi tretman u ranijim jutarnjim satima“, navodi Marija.

PROČITAJTE I...  Šumadija: Da li će jabuke završiti u hladnjači ili na zemlji?

Primena Moventa u zasadima jabuke za suzbijanje krvavih vašiju radi se u trenutku kada se uoče prve pokretne forme. Krvave vaši prezimljavaju u zoni korenovog vrata i odatle kreće migracija na nadzemni deo, odnosno, ka krošnji. To obično bude 2-3 nedelje nakon cvetanja.

„U slučaju velike brojnosti savetujemo primenu Moventa nakon 7-10 dana. Movento će nakon primene da prati i porast biljke. Kako se razvijaju i rastu novi lastari, tako se i preparat kreće kroz biljku. Narednih 21-28 dana imaćemo zaštićene biljke od novih napada krvavih vašiju“, objašnjava Marija.

Kako dalje navodi, a što je veoma važno, pored dugotrajnog i efikasnog delovanja, Movento odlikuje i selektivnost na korisne insekte, predatore i oprašivače, te se ubraja u insekticide sa povoljnim eko-toksikološkim svojstvima.

Marija Polić, Bayer

Prethodni tekstNajveći bik na Sajmu poljoprivrede težak 1.700 kilograma
Sledeći tekstDa li paradajz treba orošavati vodom po lišću?

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime