Priprema i zaštita malinjaka nakon berbe za dobar rod naredne godine

0
8868
malina galenika fitofarmacija
Foto: Galenika-Fitofarmacija

Nega i zaštita malinjaka su jako važni koraci nakon što se berba obavi, jer se na ovaj način omogućava da biljke narednu sezonu započnu punim kapacitetom. To podrazumeva primenu potrebnih agrotehnički mera, ali i neophodne mere zaštite maline od infekcija i štetočina koji se javljaju posle berbe.

Stari izdanci posle sazrevanja plodova smanjuju svoju vegetativnu aktivnost i do kraja vegetacije potpuno se suše. Da bi se oslobodio prostor, omogućilo bolje provetravanje, više svetlosti za razvoj mladih izdanaka, kao i da bi se smanjila opasnost prelaska bolesti i štetočina sa starih na mlade izdanke, potrebno je posle berbe stare izdanke odseći do osnove i izneti ih iz malinjaka.

Ako u vreme orezivanja starih izdanaka vladaju velike vrućine, odsečene izdanke treba ostaviti nekoliko nedelja da prave hlad, a tek po prelasku vrućina izneti ih iz malinjaka.

Posle sečenja i iznošenja starih izdanaka maline, potrebno je izvršiti privremeno vezivanje jednogodišnjih izdanaka ostavljenih za narednu godinu. Ova mera je veoma korisna iz više razloga: izdanci nastavljaju normalan uspravan rast, dobro je provetravanje i time smanjena mogućnost zaraze prouzrokovačima bolesti, normalno je dozrevanje i ulazak u period zimskog odmora, olakšana međuredna obrada i druge agrotehničke mere u zasadu.

PROČITAJTE I...  Aktuelna zaštita kukuruza šećerca od kuruznog plamenca

Takođe, zbog poleglih izdanaka nemoguća je obrada malinjaka, pa dolazi do razvoja korova i zadržanja vlage u zoni oko izdanka, što ima za posledicu veću opasnost od infekcije patogenima kod ostavljenih izdanaka za narednu godinu.

galenika fitofarmacija pylon 1120x85

U malini nakon berbe dolazi do nastanka infekcije sledećih bolesti: uvenuće pupoljaka i rodnih grančica maline (prouzrokovač Didymella applanata), smeđa pegavost lišća maline (prouzrokovač Sphaerulina rubi), sušenje izdanaka maline (prouzrokovač Leptosphaeria coniothyrium).

Za suzbijanje pomenutih prouzrokovača bolesti kompanija Galenika-Fitofarmacija preporučuje kombinaciju fungicida PROMESA 0,075% + AKORD u količini od 0,8 l/ha.

Nakon završenog branja, usled visokih temperatura dolazi do pojave fitofagnih grinja i štetnih insekata. Suzbijanje se vrši primenom preparata ABASTATE 0,1% + NU-FILM 0,1% + KOZAK 0,03%.

Kako bi lastari lakše podnosili visoke temperature preporuka je folijarna primena djubriva SOLUVEG 20-20-20 u količini 5 kg/ha, a putem sistema za navodnjavanje kombinacija đubriva SOLUVEG GREEN 5 g po dužnom metru + SOLUVEG ORANGE 5 g po dužnom metru.

Pre upotrebe preparata obavezno je pročitati uputstvo i ponašati se u skladu sa preporukama!

Prethodni tekstIskustvo stočara: Sistem krava-tele isplativije od intezivne proizvodnje
Sledeći tekstEpidemija lopova po ivanjičkim malinjacima: Za noć oberu preko 1,000 evra

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime