Sprečite SUŠENJE višnje i trešnje: Aktuelna zaštita protiv mrke truleži

0
1100
visnja mrka trulez
Foto: PIS Vojvodina

Vizuelnim pregledom zasada uočeni su siptomi mrke truleži na letorastima višnje i trešnje na teritoriji Zaječara, saopštila je Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja.

Adama Maganic 1120x180

Kada su obilne padavine u vreme cvetanja, gljivica mrke truleži (Monilinia laxa) može da nanese velike gubitke ukoliko se ne sprovede pravovremena zaštita.

Patogen prezimljava u ranama na kori zaraženih grana i grančica, kao i na mumificiranim plodovima koji su ostali na stablu ili na površini zemlje.

Paradajz 1120x180

Simptomi mrke truleži

Ukoliko postoji bolest, cvetovi dobijaju mrku boju i suše se. Kroz peteljku cveta patogen pronalazi put u grančice i grane koje se, takođe, suše. Plodovi počinju da trule u vreme sazrevanja, najčešće na mestima koji su oštećeni od delovanja insekata ili usled povreda.

Zaštita od mrke truleži koštičavog voća

Za uspešnu zaštitu neophodno je sprovesti agrotehničke mere i hemijsku zaštitu u različitim fazama. Jedna od važnih mera je primena fungicida na bazi bakra u jesen, kada opadne 2/3 lisne mase, koja ima za cilj da smanji potencijalnu infekciju u narednoj vegetaciji.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Što se tiče agrotehnički mera, važno je ukloniti mumificirane plodove sa voćki i pokupiti one koji su otpali i nalaze se na zemlji, jer predstavljaju potencijalni izvor zaraze.

PROČITAJTE I...  Bakterioza i rak-rane KOŠTIČAVIH voćaka: Integralni pristup jedino rešenje

Pored navedenog, potrebno je uraditi orezivanje, a zaražene grane treba odseći oko 30 cm od mesta sušenja. Obavezno sakupiti suve grane, izneti iz zasada i spaliti. Takođe, treba voditi računa i pravilno primenjivati azotna đubriva.

Krompir 1120x180
Prethodni tekstBrzo i lako UKLONITE nalepnicu i OČISTITE lepak sa tegle ili flaše
Sledeći tekstKakav je prinos kukuruza i da li su ratari zadovoljni cenom?

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime