Suzbijanje lisne vaši u jabukama

0
301
Agrosaveti Bayer suzbijanje lisne vasi jabuka Sivanto prime 01

Danas pričamo o suzbijanju pepeljaste i zelene lisne vaši jabuke. Vaši su stalni stanari zasada jabuke. Hrane se sisajući biljne sokove na mladim izdancima. Kao posledica, vrhovi mladara se uvijaju i suše. Dolazi do iscrpljivanja biljaka, plodovi ostaju sitni, te imamo smanjen prinos. Takođe dolazi i do lošijeg formiranja rodnih pupoljaka za narednu sezonu. Na plodovima se može pojaviti i obilna medna rosa, a tu se dalje mogu razviti gljivice čađavice, koje direktno utiču na lošiji kvalitet plodova.

Kada možemo uočiti lisne vaši?

Lisne vaši prezimljavaju u stadijumu jaja koja su locirana u pazuhu pupoljaka. Pregledom voćnjaka u toku rezidbe možemo proceniti potencijal prvih pojava lisnih vaši. Pepeljasta i zelena vaš se javljaju rano u proleće. Značajna pojava sa velikom brojnošću jedinki, dešava se u uslovima intenzivnog porasta lastara. Lisne vaši su i prisutne sve dok traje porast lastara. U jesen imamo samo odrasle jedinke, koje će na kraju svog životnog ciklusa položiti nova zimska jaja.

Primena insekticida predstavlja neizostavnu meru u suzbijanju lisnih vaši. Naš odgovor je novi insekticid na tržištu SIVANTO PRIME.

Web-baner-Dekalb-Vertigo-1120x180-V01

Agrosaveti Bayer suzbijanje lisne vasi jabuka Sivanto prime 02

Kada primeniti Sivanto prime?

Optimalno vreme za tretman insekticidom Sivanto prime je na početku formiranja kolonija. Kada lisne vaši možemo uočiti golim okom na vrhovima lastara. Time sprečavamo njihovo prenamnožavanje i utičemo na smanjenje njihove brojnosti, ali takođe utičemo i na sprečavanje većih šteta.

PROČITAJTE I...  Samo kvalitetno pripremljeno seme ima šanse za zdravu biljku pšenice

To je od prilike od faze zelenih listića jabuke veličine 10 mm pa sve do faze punog cvetanja jabuke, odnosno kada latice počnu da opadaju.

Zašto baš Sivanto prime?

Sivanto prime je insekticid koji zadovoljava sve standarde savremene poljoprivredne proizvodnje. Selektivan je za pčele, bumbare i korisne insekte, neće izazvati unakrsne rezistencije i vrlo je efikasan na insekte koji sisaju biljne sokove.

To je novi insekticid za koji možemo da kažemo da je u skladu sa prirodom i integralnom zaštitom.

Za više informacija slobodno nas možete kontaktirati.

Ostanimo povezani.

Marija Polić

Bayer

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime