Farma tovnih ovaca rase Romanovska

0
308
Agrosaveti farma tovnih ovaca romanovsa Sid 01
Timac AGRO

Odgajivači romanovske ovce znaju za farmu tovnih ovaca Radoslava Matića iz Šida koji je uvezao vrhunsku češku liniju. Međutim, puno je skeptika kaže Matić, koji smatraju da je sve ovo laž, pa ih poziva da dođu i da se lično uvere šta je to što on ima na svjoj farmi.

Vertigo POVERTWIN 1120x1080

“Ljudi ne veruju. Zato možemo uvek da izmerimo i ovnove i ovce, na licu mesta. Da pokažemo da je istina, a ne kao što neki kažu laž. Ovo je budućnost. Nema više sitne ovce od 50 kila, pa sitnih jagnjadi, ne. To se ni ne isplati. Mene ovca košta 140 eura godišnje, plus za jagnje 60 eura, ali vi imate 5 jagnjadi.” – kaže Matić.

Vertigo CC3 728x90

Nije reč o nekadašnjoj romanovskoj, dodaje naš sagovornik. Radi se o farmi tovnih ovaca rase romanovska. Pojedine njegove ovce imaju i preko 90 kilograma, dok ovnovi teže i do 125 kilograma. U poslednjem uvozu Matić je uvezao 6 ovaca, od kojih jedna trenutno nosi petorke, za koje je dao puno novca, ali koje će mu uloženo i vratiti, ističe Radoslav.

Web-baner-Dekalb-Vertigo-1120x180-V01

Agrosaveti farma tovnih ovaca romanovsa Sid 03

“Kada sam ušao u sve ovo, cilj mi je bio da proširim. Ovo je ovca koja vam da 5 jaganjaca, ili u mesu oko 150 kila mesa, koja to ovca može? Za ovu ovcu koja nosi petorke ja sam dao 2000 eura. Ti jaganjci koje ona ojagnji koštaju 400 eura, a ovca mi ostaje džabe. Zamislite da ste te novce oročili negde u banku? To vam je to. Morate uložiti da bi vam se vratilo. Svi gledaju da se odmah zaradi, e pa to nigde ne može.” – ističe naš sagovornik.

Custodia 1120x1080

NE MORATE VIŠE U ČEŠKU

Kako kaže naš domaćin, ono po šta se do sad išlo u Češku, sada se može naći i u Srbiji, naravno, znatno jeftinije.

Tekton 1068x180px

“Ovde vam je sada elita iz Češke, ne postoji bolje na skalama kvaliteta. Daju preko 4,40 jaganjaca. Immo i ovnove i ovce, sve iz Češke.” – ističe Matić.

Biofor baner 728x90

Da ne bude da se govori samo o uvozu, Matića smo pitali i o njegovoj proizvodnji, šta je dobio od uveženih ovaca i ovnova.

PROČITAJTE I...  Farma Ile de France ovaca u Stepojevcu

“Imamo bolje rezultate nego u Češkoj. Imam sa 8 meseci tešku 48 kg prosek, za pet kila su teže od Čehinja. Zašto? Pa mi imamo bolju hranu. Imamo lucerku, a Česi nemaju. Ova proizvodnja nije jeftina.” – dodaje Matić.

Agrosaveti farma tovnih ovaca romanovsa Sid 02

TEŠKA GODINA ZA OVČARE

Dakle, ovo je ovca koja puno jede, jer se puno i troši, ali zato troši i novce neophodne za ishranu, pa smo se kroz razgovor dotakli i trenutne cene jagnjadi koja je ispod svakog minimuma, dodaje Radoslav.

“2020. godina je bila vrlo teška, ne ponovila se. Mislim da će 70% ovčara zatvoriti svoje farme. Uz ove cene hrane, ko drži na jaslama, jednostavno se ne isplati. Međutim, ovo je biznis, sad je dobro, sad nije, to se vrti. Pitanje je može li se čovek u tome pronaći? Ja mogu, jer sam u prvom jagnjenju imo koeficijent 2,6 sad se nadam debelo preko 3 i tu nađem sebe.” – kaže naš domaćin.

Sa druge strane problem je i plasman, pa Matić smatra da je neophodan jedan vid udruživanje, na čemu trenutno i rade, kako bi se organizovao otkup, odnosno izvoz pre svega.

PROČITAJTE I...  Il de France na salašu u Vrbasu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime