Hilandarski bosiljak: Ukrasna i korisna biljka za svaku kuću

0
2533
hilandarski bosiljak

Hilandarski bosiljak, tamjanika, Sveta Petka, sve su to nazivi za istu biljku. Može da se gaji u saksiji, na terasi ili u bašti, a osim što je izuzetno atraktivna, veoma je i korisna, jer tera različite insekte, posebno moljce i komarce.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Hilandarski bosiljak je višegodišnja biljka koja se, kao baštenska biljka, najčešće gaji kao jednogodišnja, jer ne može da podnese temperaturu ispod minus deset stepeni.Ukoliko se gaji u saksiji u zatvorenom, u tom slučaju može da se uzgaja kao višegodišnja biljka.

Hilandarski bosiljak je u narodu poznat još i kao tamjanika, ovaj drugi naziv je dobio zahvaljujući mirisu listova koji po dseća na tamjan. Listovi su ovalnog oblika, sa karakterističnim belim ivicama, a njihov miris potiče od aromatičnih ulja.

Magnetic 1120x185px

Upravo zahvaljujući svom mirisu hilandarski bosiljak je postao popularan za uzgoj, jer tera različite insekte, a posebno moljce i komarce.

Reč je o ukrasnoj biljci, čiji listovi nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Lepo se kombinuje sa muškatlama i petunijama. Ima veoma razvijen korenov sistem, te prilikom sadnje napravite malo veći razmak.Cvetovi su mali, najčešće u beloj ili ljubičastoj boji, a kod ove biljke je akcenat na listovima.

ExelGrow Adama 1120x180

Hilandarski bosiljak daje izbojke koji mogu da porastu i do dva metra, pa se često može kombinovati u žardinjerama i kao padajuća puzavica.

PROČITAJTE I...  Gajenje lekovitog bilja: Ulaganja nisu velika, zarada solidna

Nega i održavanje hilandarskog bosiljka

Hilandarski bosiljak (tamjanika) nije zahtevna biljka i vrlo se lako i jednostavno neguje. Lako se prilagođava različitim uslovima. Ipak, ne treba je držati stalno na direktnom suncu, već joj obezbedite indirektno sunce.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Ako se sadi na otvorenom, u bašti ili dvorištu, potrebno je okopavanje i uklanjanje korova.
Zalivanje je potrebno na svakih 5 dana odstojalom vodom ili kišnicom. Preporučuje se povremeno orošavanje listova.

Razmnožavanje

Hilandarski bosiljak (tamjanika) se razmnožava vrlo jednostavno  – reznicama koje su uzimaju sa matične biljke tokom proleća ili leta. Reznice treba smestiti u saksije promera 12 cm, a potrebno je oko 2 nedelje da se ukorene u zemlji, uz optimalnu temperaturu oko 20 stepeni.

Duplex pro galenika 1120x85px repa bez psenice

Rast hilandarskog bosiljka može da se usmerava, postupkom orezivanja. Ukoliko želite širu i kompaktniju biljku to možete postići rezanjem vrhova, zbog čega će biljka da razvija bočne izdanke.

 

Preuzimanje teksta je dozvoljeno samo uz navođenje našeg portala kao linkovanog izvora.

Spyrale Adama 1120x1080
Prethodni tekstSjenička pramenka: Izdržljiva rasa ovaca i za planinske uslove
Sledeći tekstUvodi se eAgrar za poljoprivredna gazdinstva i isplatu subvencija

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime