Hilandarski bosiljak: Ukrasna i korisna biljka za svaku kuću

0
11059
hilandarski bosiljak

Hilandarski bosiljak, tamjanika, Sveta Petka, sve su to nazivi za istu biljku. Može da se gaji u saksiji, na terasi ili u bašti, a osim što je izuzetno atraktivna, veoma je i korisna, jer tera različite insekte, posebno moljce i komarce.

Spyrale Adama 1120x1080

Hilandarski bosiljak je višegodišnja biljka koja se, kao baštenska biljka, najčešće gaji kao jednogodišnja, jer ne može da podnese temperaturu ispod minus deset stepeni.Ukoliko se gaji u saksiji u zatvorenom, u tom slučaju može da se uzgaja kao višegodišnja biljka.

Hilandarski bosiljak je u narodu poznat još i kao tamjanika, ovaj drugi naziv je dobio zahvaljujući mirisu listova koji po dseća na tamjan. Listovi su ovalnog oblika, sa karakterističnim belim ivicama, a njihov miris potiče od aromatičnih ulja.

LIBRETO 1120x180

Upravo zahvaljujući svom mirisu hilandarski bosiljak je postao popularan za uzgoj, jer tera različite insekte, a posebno moljce i komarce.

Reč je o ukrasnoj biljci, čiji listovi nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Lepo se kombinuje sa muškatlama i petunijama. Ima veoma razvijen korenov sistem, te prilikom sadnje napravite malo veći razmak.Cvetovi su mali, najčešće u beloj ili ljubičastoj boji, a kod ove biljke je akcenat na listovima.

PROČITAJTE I...  Sadnja i uzgoj BOSILJKA u SAKSIJI tokom CELE GODINE

Hilandarski bosiljak daje izbojke koji mogu da porastu i do dva metra, pa se često može kombinovati u žardinjerama i kao padajuća puzavica.

Nega i održavanje hilandarskog bosiljka

Hilandarski bosiljak (tamjanika) nije zahtevna biljka i vrlo se lako i jednostavno neguje. Lako se prilagođava različitim uslovima. Ipak, ne treba je držati stalno na direktnom suncu, već joj obezbedite indirektno sunce.

Ako se sadi na otvorenom, u bašti ili dvorištu, potrebno je okopavanje i uklanjanje korova.
Zalivanje je potrebno na svakih 5 dana odstojalom vodom ili kišnicom. Preporučuje se povremeno orošavanje listova.

Razmnožavanje

Hilandarski bosiljak (tamjanika) se razmnožava vrlo jednostavno  – reznicama koje su uzimaju sa matične biljke tokom proleća ili leta. Reznice treba smestiti u saksije promera 12 cm, a potrebno je oko 2 nedelje da se ukorene u zemlji, uz optimalnu temperaturu oko 20 stepeni.

Rast hilandarskog bosiljka može da se usmerava, postupkom orezivanja. Ukoliko želite širu i kompaktniju biljku to možete postići rezanjem vrhova, zbog čega će biljka da razvija bočne izdanke.

PROČITAJTE I...  Uzgoj lavande zahvalan posao

 

Preuzimanje teksta je dozvoljeno samo uz navođenje našeg portala kao linkovanog izvora.

Prethodni tekstOrganski uzgoj MALINE – Od ideje do realizacije
Sledeći tekstŠta ćemo izvoziti u Kinu, a šta uvoziti bez carine?

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime