Sadnja i uzgoj BOSILJKA u SAKSIJI tokom CELE GODINE

0
27601
bosiljak u saksiji
Foto: Pixabay

Bosiljak je predivan začin za mnoga jela i veoma lekovita biljka. Gajenje bosiljka nije teško i zato se preporučuje početnicima, a vrlo lako može da se gaji tokom cele godine i to u kućnim uslovima.

Spyrale Adama 1120x1080

Mnogi savremeni kuvari koriste bosiljak za kreiranje raznih preliva, salata, kao dodatak jelima. Ova biljka može da zaštiti hranu da se ne pokvari, a od davnina se koristi u tradicionalnoj medicini.

Poznato je da bosiljak pomaže varenju teške hrane, a čaj od bosljka umanjuje siptome prehlade i deluje protiv stresa, smirujući napetost. Često se koristi za inhalaciju, jer umiruje kašalj, a ono što je fantastično je to, što ukus i miris svežeg bosiljka možete sebi da priuštite i kada se vegetacijska sezona završi.

LIBRETO 1120x180

Različiti načini uzgoja bosiljka kod kuće

Kao što smo napomenuli u uvodu, bosiljak je odlična biljka za uzgoj za početnike, i to u zatvorenom prostoru. Nije potrebno puno mesta, a mnogi vrlo uspešno gaje bosiljak na prozoru. Mogućnost da se bosiljak gaji tokom cele godine znači da nećete morati više nikada da ga kupujete u prodavnici, jer možete imati neiscrpne zalihe svežih i suvih listića.

Postoje razne metode za uzgoj bosiljka u zatvorenom, a mi vam donosimo nekoliko opcija.

Uzgoj bosiljka u saksiji na prozoru

Ova metoda je idealna za sve koji imaju ograničen prostor. Potrebno je malo održavanja i direktan pristup sunčevoj svetlosti. Loša strana ove metode je što hladnoća tokom zime može da dođe spolja, ukoliko prozor dobro ne dihtuje, i da šokira biljku. Upamtite, bosiljak voli toplotu. Zato je važno da bude nekoliko centimetara udaljen od prozora kako bi se umanjile promene temperature.

Malo uzgajalište sa veštačkim svetlom

Ova metoda vam daje potpunu kontrolu da kreirate idealne uslove, poput temperature, svetlosti i vlage. Ukoliko uzmete malo veće uzgajalište, možete mnoge druge biljke da gajite. U osnovi, to je mini staklenik. Loše strane ove metode su što vam za nju treba nešto više prostora, pristup struji i početno ulaganje. Ipak, kada se sistem postavi, nema greške.

PROČITAJTE I...  Blagodeti KANTARIONA

Hidroponski sistem

Treća mogućnost za uzgoj bosiljka u zatvorenom je korišćenje hidroponskog sistema. Ovo je metoda koja se potpuno oslanja na kruženje vode i hranljivih sastojaka. Hidroponika je sve popularnija, jer biljke uzgajane u vodi donose veće prinose od biljaka uzgajanih u zemlji. Loša strana je što zavisite od električne energije (kao i kod uzgoja sa veštačkim svetlom), češće morate da đubrite biljke, a početni troškovi su veći nego kod prethodna dva načina.

Nega bosiljka u zatvorenom prostoru

Uzgoj bosiljka u zatvorenom prostoru može da bude lagan, samo ako biljkama pružite optimalne uslove za rast i razvoj. Ono što biste trebali da uzmete u obzir na samom početku su svetlost, temperatura, održavanje vlage i hranljivih sastojaka u zemlji.

Osvetljenje 

Bosiljak voli sunce. Ukoliko ste se odlučili za prozor, smestite ga na lokaciju gde ima najmanje 6 sati sunčeve svetlosti. Prozor okrenut ka jugu je idealno mesto. Veoma važno: rotirajte biljku na svakih nekoliko dana ili jednom nedeljno. Pošto izvor svetlosti dolazi samo sa jedne strane, biljka će da se naginje na tu stranu. Kako se to ne bi dešavalo, rotiranjem ćete omogućiti da ravnomerno raste.

Ukoliko ste se odlučili za mini uzgajalište sa veštačkim svetlom, u tom slučaju za bosiljak vam je potrebno 10-14 sati svetlosti. Obično se lampe postave 15ak centimetara iznad biljaka. Za veće biljke lampe se pomeraju na viši položaj. Mlađim biljkama treba duže da traje svetlo, otprilike oko 16 sati. Možete i da eksperimentišete kombinujući prirodnu, sunčevu svetlost i veštačku. Ako bosiljak počne da se izdužava i da daje malo lišća, treba mu više svetla. Ako se na lišću pojave žute ili smeđe mrlje, znači da su biljke preblizu izvora svetlosti.

PROČITAJTE I...  Muška i ženska bokvica: Najdostupniji lek iz prirode

Temperatura

Bosiljak uspeva na toplim, sobnim temperaturama, što ih čini idealnim za urbano baštovanstvo. Idealni uslovi za uzgoj bosiljka su 18-21 stepen Celzijusov.

Ventilacija, odnosno protok vazduha prijaju bosiljku. Ovo je posebno važno ako se odlučite za uzgajalište. Ipak, treba voditi računa da ne duvaju u bosiljak (ventilator, klima uređaj, promaja), jer mogu da isuše biljku i da uspore njen rast. Obavezno proveravajte zemlju i održavajte je vlažnom.

Voda i vlaga

Bosiljak voli vlažnu zemlju, ali ne preterano nakvašenu. Redovno ga zalivajte, a obavezno imajte drenažni sloj u saksiji i rupice na njenom dnu, kako bi višak vode otekao. Mladim biljkama je potrebno više vode nego starijim.

Ukoliko ste se odlučili za hidroponski način uzgoja, preporuka je da se voda menja na svakih 1-2 nedelje.

Zemlja i saksija

Možete koristit mešavinu sa dosta hranljivih materija.
Ako je reč o hidroponskom načinu uzgoja, glinene kuglice su sjajan materijal.

Možete koristiti saksiju promera 10 cm za jednu biljku. Pratite njen rast i razvoj, jer bosiljak može da naraste i do 80 cm, kako biste na vreme zamenili saksiju za veću. Imajte na umu da glinene saksije mogu da ostave tragove na prozorskoj dasci.

Jako je bitno da saksije imaju odvodne rupe na dnu. Postoje i posude sa sistemom samozalivanja koje možete da kupite, što će vam olakšati navodnjavanje biljaka i održavanje korena vlažnim.

Prihrana bosiljka

Bosiljak se obično uzgaja kao jednogodišnja biljka. Zemlja mora da sadrži sve elemente koji su potrebni biljci, a ona ih vremenom troši. U principu, možete dodati malo organskog đubriva ili đubriva od koprive kako biste povećali nivo azota i to će da osigura da bosiljak sretno raste.

PROČITAJTE I...  JELA i lekovite iglice

Za hidroponiku su jedina opcija tečna đubriva. Novi hranljivi sastojci se dodaju na svakih 7-10 dana ili kada vaš sistem preporučuje.

Orezivanje bosiljka

Orezivanje nije obavezno, ali će vam omogućiti da imate dobro razgranatu i kompaktnu biljku. Naime, bosiljak jako dobro reaguje na redovnu berbu, dajući vam još više lišća za konzumiranje i stvarajući grmolik izgled. Pričekajte dok bosiljak ne bude visok oko 15 cm i izrežite na glavnoj stabljici skup lišća na vrhu. Najbolje makazama da biste sprečili veća oštećenja kidanjem vrha stabljike. Ovo radite na svakih 2-3 nedelje sa drugim stabljikama kako biste kontrolisali oblik biljke.

Ukoliko dozvolite da bosiljak procveta i proizvede seme, to može da promeni njegov ukus i učini ga malo žilavijim i gorčim. To je zato što sva esencijalna ulja odlaze u cvet. Kako biste ovo sprečili, cveće možete ukloniti čim se pojavi i orezati vrhove bosiljka.

Ponovna sadnja

Cvetove možete da pustite da završe proces nalivanja semena, kako biste imali potpuno besplatno seme za novu sadnju. Semenu bosiljka inače treba 5-10 dana da proklija. Takođe, novi bosiljak možete da dobijete od reznica. Svaka stabljika ima potencijal da razvije koren. Potrebna vam je reznica oko 10 cm dugačka sa setom listova na vrhu. Stavite je u vodu, listovi da budu iznad vode i postavite na osunčano mesto. Menjajte vodu dnevno i koren će početi da se pojavljuje za oko 7-10 dana. Kada se razviju oko 5 cm dugački korenčići možete da ih presadite u saksiju.

 

Preuzimanje teksta je dozvoljeno samo uz navođenje našeg portala kao linkovanog izvora.

Prethodni tekstUdružena sadnja: Beli luk i biljke prijatelji
Sledeći tekstKako je Jagodina od velikog izvoznika spala na samo 1 uzgajivača ćuraka

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime