Uzgoj lavande zahvalan posao

0
390

Kraj juna i početak jula, osim za ratare, najvažniji su meseci i za uzgajivače lavande. Žetva je uveliko u toku, a Jelenu Jokić Radonić, iz Sombora, zatičemo u kosidbi cvetova lavande, u najtoplijem delu danu. Kako nam je objasnila, jedan od važnih preduslova da biste dobili kvalitetno ulje, je taj da cvetove ne smete da skidate u jutarnjim satima, zbog vlažnosti vazduha. Idealno vreme za košenje lavande jeste u rano popodne, kada su temperature više, što nije najpovoljnije za kosce, dodaje uz osmeh Jelena.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Lavanda ne zahteva navodnjavanje

Kada su čuli za projekat za socijalno osnaživanje preduzetništva u ruralnim sredinama, Jelena, koja je diplomirani inženjer hortikulture, a zaposlena je u Gradskoj upravi Sombora kao saradnica na poslovima zelenila i ekologije, i njen suprug Dejan, koji je zaposlen u banci, nisu imali nikakvu dilemu, da li da se upuste u tu poslovnu avanturu. Jelena kaže da je uzgoj lavande zahvalan posao, jer nema mnogo manuelnog rada, ne zahteva sistem za navodnjavanje, što nije slučaj u povrtarstvu, kojim su se bavili ranije.

PROČITAJTE I...  Lavanda u intenzivnoj proizvodnji ima perspektivu

Početnički koraci, priseća se Jelena, napravljeni su 2018-te godine, formirano je Udruženje „Lavangrad“, koje okuplja 28 članica, nabavljene su prve sadnice, sorte „Hidcote blue“, i nekada zlatno-žuta polja u tom delu Zapadne Bačke, zamenili su ljubičasti cvetovi lavande.

Adama Sultan 1120x180

Nije zahtevna za uzgoj, osim kad dođe berba

Lavanda u intenzivnoj proizvodnji ima perspektivu. Ta mediteranska biljka nije zahtevna kada je reč o uzgoju, ali se moraju ispoštovati svi važni segmenti. Jedan od njih je tip sadnje. Prilikom sadnje lavande mora se ispoštovati razmak od 2 metra, između redova, a u redu na 50 centimetara, kako bi razvila najbolji oblik grma, i dala maksimalan broj cvetova, što je i najvažniji deo zbog proizvodnje ulja.

Prihranu nisu radili nijednom za tri godine, a nisu je često morali ni zalivati. Lavanda ima dva cvetanja godišnje, i prema iskustvima uzgajivača u Somboru i okolnim mestima, ne sme se često orezivati, već je treba pustiti da formira raskošne žbunove. Uvek se orezuje u zeljasti deo, ne sme se povrediti drvenasti deo biljke, jer se time usporava izbijanje sporednih grančica.

Aneri Galenika 1120x185px

Lavanda se u tom kraju gaji u ekološkim uslovima, ne tretira se herbicidima, ni pesticidima, a korovi se uklanjaju ručno. Odlično se aklimatizovala na vojvođansku klimu, dobro podnosi zimske uslove, ali se mlade sadnice, na visokim minusima, moraju prekriti agrotekstilom. Žetva se obavlja u letnjim mesecima, kosidba se vrši ručno, srpovima, i to posebnom tehnikom, kojom se uglavnom zahvata samo cvetni deo biljke, koji je i najdragoceniji za proizvodnju eteričnih ulja.

PROČITAJTE I...  Sadnja lavande u Somboru

Nakon kosidbe, lavanda se odlaže u džakove, i poželjno je da se odmah ubacuje u destilatore, kako bi se maksimalno iskoristila sva njena svojstva. Destilerija je stacionirana u Somboru, te je mogu koristiti sve članice Udruženja. Proces destilacije, vrlo je sličan procesu pečenja rakije, uz osmeh nam objašnjava Jelena.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Širok spektar proizvoda od lavande

Na plantaži od 12 ari, Radonići trenutno imaju 1.900 biljaka, čijim ceđenjem su dobili oko 1,7 litara eteričnog ulja. Oni su se orijentisali na proizvodnju ulja, dok su ostale članice „Lavangrada“ u svoj asortiman uvrstile i čajeve, sirupe, dekorativne vrećice za osvežavanje prostora sa sušenom lavandom, kozmetičke preparate, koje prodaju na turističkim manifestacijama. Zajednički imenitelj svima im je da žele da istraju u tom poslu, ali i da ga unaprede i popularizuju.

Sagovornica: dipl. ing. Jelena Jokić Radonić, uzgajivač lavande

Prethodni tekstNajlakši način da ZAMRZNETE SVEŽ PARADAJZ
Sledeći tekstFarmeri poručuju: Od septembra očekujte nestašicu kravljeg mleka

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime