Košnice sa bumbarima, za oplodnju paradajza u plastenicima

0
2450
Agrosaveti---Plastenicka-proizvodnja-paradajza---01
Timac AGRO

Oplodnja paradajza u zatvorenom prostoru spada u jednu od najvažnijih agrotehničkih mera. Upotreba hormona, koji su se koristili u svrhu stimulisanja oplodnje cvetova paradajza, postupno se napušta. Umesto njih u najnovije vreme sve se više koriste bumbari, koji su pokazali niz prednosti u oplodnji paradajza.

Web-baner-OSR-Dekalb-Vertigo-1120x180-V01

Bumbari su veći od pčela i imaju znatno jači zamah krila. To je važno za oplodnju cvetova. Oni u jednoj minuti leta posete čak dva-tri puta više cvetova paradajza nego pčele. Na sve to, bumbari nisu agresivni tako da su domaćini bezbedni sa njima.

2-Vertigo-Kalif-Mega-1120x180

Na ovaj način se postiže pravilna oplodnja cvetova i zametanje plodova. Poznato je da ako ne dođe do oplodnje u roku od dva dana od otvaranja, cvet paradjza opada. Ovim putem se postiže ušteda u radu, oprašivanje najprirodnijim putem. Prinosi su znatno voći i kvalitet proizvoda je na zavidnom nivou.

Web-baner-Luna-Experience-Vertigo-1120x180-V01

Agrosaveti---kosnice-sa-bumbarima---02

Dokazano je da bumbari pospešuju oprašivanje i time povećavaju prinos za najmanje 3% u odnosu na ručno oprašivanje.

Banner_728x90

Korišćenje košnica

Košnice bumbara sastoje se od kartonske kutije s vratancima, (kroz koja bumbari mogu uletati i izletati) te od gnezda, ispod kojeg se nalazi rezervoar s dodatnom hranom.

Biofor baner 728x90

Za ovaj vid oplodnje u zatvorenom prostoru moraju se stvoriti adekvatni uslovi. To su svakako vlažnost vazduha, stepen osvetljonosti prostora, redovno provetravanje, kao i stvaranje kvalitetnog cveta.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja cveća u Bačincima

Košnice se postavljaju na postolje visine 0,5 do 1 m iznad zemlje, u vodoravan položaj. Trebao bi biti zaklonjen od direktnog sunca s ulazom okrenutim prema istoku. Treba izbegavati smeštaj u gustom lišću ili odstraniti listove koji onemogućavaju uletanje i izletanje bumbara iz košnice.

Agrosaveti---kosnice-sa-bumbarima---01

Nakon unosa u zaštićeni prostor košnica se ne sme otvarati minimalno pola sata, a najbolje ju je otvoriti po noći. Ako košnice otvorimo po noći, svitanjem zore postupno će izleteti radilice i obaviti prvi orijentacioni let, dok su bočne i krovne ventilacije još zatvorene, te će početi oprašivati cvetove. Poželjna temperatura u plasteniku za bumbare je između 18-30°C.

Upotreba bumbara u oprašivanju ima veliki niz prednosti u odnosu na druge načine oprašivanja, jer njihovom primenom dobijaju se krupniji, sočniji i kvalitetniji plodovi.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime