Doktor za paradajz – Srđan Dimitrijević

0
1484
Agrosaveti - Doktor za paradajz 01

Kada nam je potrebno stručno mišljenje oko bilo kog segmenta našeg zdravlja i razvoja, uvek ćemo potražiti mišljenje doktora. E pa, slična je situacija i kada su biljne kulture u pitanju. U sezoni paradajza, po novine i savete otišli smo i ove godine gde drugo, nego kod doktora za ovo povrće.

Web-baner-OSR-Dekalb-Vertigo-1120x180-V01

Za Srđana Dimitrijevića iz Kumareva kod Leskovca, svi koji se bave proizvodnjom paradajza danas znaju. On nije doktor po struci, nije čak ni oduvek u ovoj poljoprivrednoj proizvodnji, ali malo ko ga zove po imenu. Ovaj nadimak ipak, podsetićemo se, nije sam sebi nadenuo.

2-Vertigo-Kalif-Mega-1120x180

Srđan se plasteničkom proizvodnjom paradajza bavi tek šest godina. A kako kaže, i nadimak koji je dobio ide uz to koliko je posvećen i na kraju krajeva, zašto se u istu i upustio.

Web-baner-Luna-Experience-Vertigo-1120x180-V01

Kada se u proizvodnju krene iz prodaje

Kako već dugi niz godina ima svoju tezge na Kalenić pijaci, plasman kvalitetne robe nikada mu nije bio problem. Ono što se ispostavilo kao problem jeste upravo nabavka kvalitetne robe koja bi zadovoljila visoke kriterijume koje naš sagovornik ima. Upravo zato je osnovao svoju proizvodnju nad kojom ima potpunu kontrolu kvaliteta.

Banner_728x90

U svojoj proizvodnji velikog broja sorti paradajza na oko 40 ari plasteničke proizvodnje, Srđan kaže, od početka se vodi samo jednim – velikim trudom, posvećenošću i izuzetnim ophođenjem prema biljkama za čiju se proizvodnju opredelio. Jedino tako, kada biljci pružamo, savetuje naš domaćin, možemo očekivati da nam biljka i očekivano vrati.

Biofor baner 728x90

I ove godine Srđan ne očekuje ništa manje od 10 kilograma roda po biljci, to međutim neće biti slučaj sa ostalim proizvođačima jer je, kada se sve uzme u obzir, kaže naš proizvođač, od početka ova godina u najmanju ruku bila „luda“.

Ništa bolja, neizvesnija i turbulentna biće, procenjuje i situacija sa cenama paradajza na tržištu.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja graška u Mladenovu

Ovaj, među proizvođačima prozvan „doktor za paradajz“ u proizvodnji ove kulture je svega 6 godina i u ovu šestu sezonu ušao je sa novim iskustvima, novim znanjem ali nažalost istom i sve težom problematikom nesigurnosti na tržištu i takozvane nelojalne, uvozne konkurencije.

I na kraju, ni ovaj proizvođač nema diplomu doktora za biljke ali ga iz nekog razloga svi u struci tako zovu. Ostavili smo ga u njegovim plastenicima, na koje je zaista ponosan, i proizvodnji za koju, kako kaže, tek treba da ulaže i truda i ljubavi, jer uvek može i više i kvalitetnije.

Opširnije pogledati u prilogu.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime