Kako se gaji CVEKLA: Povrće koje čuva zdravlje i jača imunitet

0
2449
cvekla
Foto: Pixabay

Cvekla je povrće koje se lako gaji i napada je vrlo malo bolesti i štetočina. Izuzetno je zdrava, a posebno za kardiovaskularni sistem i imunitet, koji može da zaštiti bolje od svih suplemenata zajedno. Po osobi je dovoljno 5-10 biljaka. Evo i kako se sadi i uzgaja.

Adama Sultan 1120x180

Ključ za uspešan uzgoj cvekle je lepo rastresito i plodno zemljište sa dosta organske materije. Iako ne spada među glamurozno baštensko povrće, cvekla je stekla popularnost, jer su je zdravstveni stručnjaci označili kao „super hranu“. Druga stvar, mnogi se pitaju da li se jede list od cvekle. Da, lišće cvekle se može konzumirati dok je mlado, poput spanaća. Takođe, koren može da se jede dok je mlad, a možete i da sačekate da se potpuno formira.

cvekla listovi
Foto: Pixabay

Kada i gde saditi cveklu

Cvekla traži dosta sunca, zato je posadite u dobro osunčanom delu bašte. Svetlost utiče na prinos, a takođe i na kvalitet korena cvekle. U prolećnoj proizvodnji setva se obavlja početkom aprila, kada se zemljište zagreje na 6-10 stepeni a u postrnoj do 15. jula. Idealno tlo je duboko i rastresito sa dosta organske materije. Zemlja treba da bude neutralna do blago alkalna (pH 6,5 do 7,5). Zbog relativno kratke vegetacije može da se gaji kao glavni ili kao naknadni drugi usev. Ako se gaji kao drugi usev, može se sejati nakon ranog krompira, ranog kupusa, krastavca i luka.

LG psenica Galenika 2023 1120x180px

Direktna setva na otvorenom (u bašti)

U rupu dubine 2 cm sejete seme cvekle na udaljenost od 10 cm između biljaka, a 30 cm je razmak između redova. Treba znati da će 1 seme da proizvede 3-4 odvojene sadnice. Zbog toga će trebati da se uradi proređivanje kada biljke niknu, kako bi koren imao prostora da se razvija. Prilikom proređivanja ostavljaju se najjače biljke.

PROČITAJTE I...  Vrbički beli luk održava celo selo već tri veka

Cveklu možete da sejete sukcesivno, na svakih nekoliko nedelja. Ako je želite konzumirati tokom leta seje se od polovine marta i sve do kraja maja. Ako ste je namenili za jesenju i zimsku potrošnju onda je sejete u junu ili početkom jula. Cvekla se može sejati i krajem avgusta, ali neće dati veliki koren (verovatno neće biti veći od ping-pong loptice), ali će zato biti vrlo sladak i ukusan. Takođe, dobićete dosta ukusnih listova cvekle, koje možete kuvati ili upotrebiti za salatu.

BioPlug 728x90px

Cvekla iz rasada

Cvekla može da se seje u kontejnere kako bi se proizveo rasad, čime se dobija vremenska prednost i biljke se štite od baštenskih štetočina dok su male. U tom slučaju se koristi kompost fine teksture i sa manje nutrijenata od standardnog višenamenskog komposta. Kada napunite ćelije sa semenima (u svaku ćeliju po jedno seme) dodaje se drugi sloj komposta koji će prekriti seme, a zatim se zalije i prekrije providnom folijom na kojoj su izbušene rupice. Zemlja se održava vlažnom, a folija se drži sve dok seme ne proklija i ne izvire male biljčice. Ako je temperatura iznad 10 stepeni biljke će da niknu za 10ak dana.

I u ovom slučaju ćete morati da ih proređujete i ostavljate najjaču biljku, s obzirom da ćete iz jednog semena dobiti više biljčica. Ne preporučuje se čupanje biljaka da se ne bi oštetili korenovi, već da biste ih uklonili odsecite ih makazama.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Rasađivanje sadnica na stalno mesto u bašti se vrši u fazi 2 – 4 lista. Potrebno je napraviti rupu u tlu pribižno veličine ćelije u kojoj se biljka nalazi. Morate zemlju čvrsto gurati prstima oko korena da biste ostvarili dobar kontakt sa zemljom. Zatvorite rupu zemljom, ali nemojte puno da tapkate i učvršćujete tlo na vrhu, jer to može da zbije zemlju i spreči da vlaga dođe do korena biljke. Nakon sadnje zalijte biljke, ali nemojte da preterujete, ne treba da budu namočene.

PROČITAJTE I...  Momordika ili gorka dinja – Egzotično povrće, prirodni insulin

Uzgoj i nega cvekle

Uklanjanje korova i okopavanje su važne mere. Korov se takmiči sa glavnom kulturom za vodu, hranljive materije i svetlost. Gljivične bolesti mogu da budu problem za neke useve, a korov može da doprinese tome da se smanji cirkulacija vazduha oko glavnih biljaka. Ukoliko im se obezbedi čist prostor biće mnogo zdravije. Međuredna obrada se obavlja najčešće 3 – 4 puta tokom vegetacije, sve dok biljke ne sklope redove.

Mlade sadnice mogu da privuku pažnju pticama. Ukoliko ste posadili manji broj, providne plastične flaše kojima je odsečeno dno i gornji deo mogu da se postave preko sadnica i na taj način da se zaštite. Što se tiče zalivanja, cvekla će ceniti temeljno zalivanje, ukoliko zemlja postane suva. Brže će da raste, a koren će biti ukusniji.

Štetočine i bolesti

Ovo povrće obično ne napadaju štetočine i bolesti, ali postoji nekoliko na koje bi trebalo da obratite pažnju.

Palež klice se manifestuje kada klica slabo niče iz semena ili biljčice pocrne i omekšaju, saviju se i osuše. Uzrok je zemljišna gljivica, a najčešće se prenosi semenom. Zato je važno uraditi dezinfekciju semena i prorediti biljke na vreme.

Pegavost lista cvekle je najčešće gljivično oboljenje. Ovo je pre svega patogen lišća, mada se može pojaviti i na drugim delovima biljke. Prvi simptomi se javljaju na starijem lišću u vidu sitnih okruglih u sivkastih pega koje su oivičene mrkocrvenim rubom. Lišće postaje šupljikavo, pa se na kraju i osuši. Česte kiše i toplije vreme tokom jula, avgusta i septembra pružaju uslove za intenzivan razvoj bolesti. Ako se to desi samo na lišću primetite ovu bolest, uklonite napadnuto lišće. Ako se desi na drugim delovima, uklonite celu biljku kako se zaraza ne bi širila. Naravno, postoje i fungicidi za zaštitu ukoliko želite da ih koristite.

PROČITAJTE I...  Četvrta generacija poljoprivrednika: Povrtarstvo, život na selu, tretman države

Lisne vaši uzrokuju uvijanje lišća i izobličenje novih izdanaka, što dovodi do manjeg prinosa korena. Ukoliko primetite bubamare na cvekli, budite sigurni da su tu i lisne vaši. Pustite bubamare da odrade svoj posao, jer se one hrane lisnim vašima.

Vađenje cvekle iz zemlje i čuvanje (skladištenje)

Cvekla je najslađa kada je veličine teniske loptice i može lako da se izvuče kada dostigne potrebnu veličinu. Možete je izvaditi kada koren bude veći, ali vodite računa da biljku redovno zalivate. U suprotnom koren će postati drvenast i žilav.

Ako cveklu nećete odmah konzumirati, već hoćete da je sačuvate, vadi se po suvom danu krajem septembra do oktobra. Lišće je potrebno ukloniti na oko 50 mm iznad krune. Zavrnite stabljike lišća da bi ih otkinuli. Bacite cveklu čiji je koren oštećen, jer će da truli u skladištu.Čuvajte koren cvekle u kutijama sa vlažnim peskom na hladnom i tamnom mestu, kao što su garaža ili šupa, gde nema mraza.

Bonus

Probajte domaću cveklu da propržite na malo maslinovog ulja uz prstohvat morske sole. Zaboravićete ukišeljenju ili kuvanu cveklu kada ovo probate i verovatno više nikada je nećete jesti drugačije.

Izvor: Quickcrop

Prethodni tekstZaradite na stabilnim prinosima koristeći KWS hibride tolerantne na sušu
Sledeći tekstPriprema ovaca za jagnjenje

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime