Podrivanje – važna mera za smanjenje zbijenosti zemljišta i povećanje prinosa

0
311
Agrosaveti---ratarstvo---soja---podrivanje---03

Podrivanje zemljišta je jako važna meliorativna mera. Dugogodišnjom obradom zemljišta na istoj dubini postepeno dolazi do njegovog sabijanja i stvaranja nepropusnog sloja, takozvanog „plužnog đona“, što dovodi do zabarivanja zemljišta. Podrivanje ima zadatak da smanji zbijenost i popravi loše stanje zemljišta, odnosno poboljša vodno-vazdušni režim zemljišta. Kada i kako se izvodi, savete daje dipl. inž Snežana Vujinović savetodavac Poljoprivredne stručne savetodavne službe Kruševac.

Adama Sultan 1120x180

U našim agroekološkim uslovima, osnovna obrada zemljišta se uglavnom izvodi na dubini 25-30 cm. Kada se usevi gaje u monokulturi dugi niz godina, posebno na lošijim zemljištima, i primenjuje teška mehanizacija postepeno dolazi do sve lošijeg stanja zemlje.

Zašto je podrivanje važno?  Duboko oranje ima za cilj da se napravi rastresito zemljište u zoni korenovog sistema kako bi biljke mogle neometano da razvijaju koren u svim pravcima. Međutim, kada se dugo zemlja obrađuje do određene dubine dolazi do sabijanja zemljišta i stvaranja plužnog đona. Cilj podrivanja je da se razbije taj zbijeni sloj na dubini većoj od one na kojoj se izvodi osnovna obrada kako bi se poboljšao protok vode i vazduha u zemljištu. Takođe, podrivanje omogućava lakši rast i razvoj korena i doprinosi smanjenju erozije zemljišta.

LG psenica Galenika 2023 1120x180px

Kada i kako obaviti podrivanje

Podrivanjem se zemljište seče, rastresa, sitni i drobi, ali se ne prevrće, odnosno ne iznosi se na površinu manje plodni sloj zemljišta. Izvodi se tokom leta i jeseni, nakon skidanja useva sa parcele. Vreme podrivanja je uslovljeno sa sadržajem vode u zemlјištu. Nije dobro raditi na jako vlažnom zemljištu, jer se zemlja lepi za podrivač i izostaje rastresanje i drobljenje. Dakle, ovu meru sprovodimo na zemljištu sa manjim sadržajem vlage.

PROČITAJTE I...  Kalcifikacija zemljišta: Mera koja malo košta, a mnogo vredi

Podrivanjem se zemlja obrađuje na dubinu od 40 cm do 80 cm. Koliko će se kvalitetno obraditi zemljište zavisi od konstrukcije podrivača, stanja zemljišta i brzine rada.

BioPlug 728x90px

Prema konstrukciji podrivači mogu biti pasivni ili kruti i aktivni ili vibracioni. Prednost imaju vibracioni, jer bolјe rastresaju zemlјište. Zahvat podrivača zavisi od broja radnih tela i njihovog međusobnog razmaka, koji opet zavise od dubine podrivanja. U odnosu na dubinu, razmak između radnih tela jednak je ili veći od dubine najmanje za 1,5 puta.

Brzina kretanja agregata za podrivanje ima veliki uticaj na kvalitet rada i učinak kao i na utrošak energije za podrivanje. Pored dubine podrivanja i radne brzine agregata, vučni otpor podrivača zavisi i od tipa zemlјišta kao i njegovog trenutnog stanja vlažnosti.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Dubina podrivanja zavisi od svojstava i zbijenosti zemlјišta, ali u svakom slučaju, plitko podrivanje ima slab efekat. Zajedno sa podrivanjem, mogu se unositi i mineralna đubriva. što je velika prednost prilikom obrade zemlјišta u višegodišnjim zasadima.

Prethodni tekstKako SAČUVATI lekovita svojstva začinskog bilja NAKON BERBE
Sledeći tekstRaspisan javni poziv za podsticaje za nabavku novih mašina i opreme za stočarstvo

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime