Kako popraviti kvalitet zemljišta

0
286
zemlja
Foto: Pixabay

Kakav ćemo prinos u žetvi da ostvarimo zavisi od više faktora, jedan od najvažnijih je kakvo je zemljište i koliko hrane pružimo biljci. Nije dobro đubrenje napamet, bez saveta sa stručnjacima, jer na taj način biljci dajemo ili premalo ili previše hraniva. Zemljišta u Srbiji gube na kvalitetu i u većini slučajeva ne možemo da iskoristimo njihov puni potencijal. Postavlja se pitanje zbog čega je tako, gde naši poljoprivrednici greše i šta bi trebalo da preduzmu kako bi ostvarili maksimalne rezultate?

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Interesantno je da smo među prvima u Evropi formirali odsek za melioraciju zemljišta, ali smo se veoma malo pridržavali preporuka.

Najveći oblik degradacije zemljišta Srbije je stalni gubitak organske materije. Polovinom prošlog veka, više od 70% površina Vojvodine je imalo  zemljišta sa visokim sadržajem organske materije, dok su danas zastupljene zanemarljive površine u ovoj klasi. Trend gubitka organske materije i dalje raste. Vojvodina kao najmanje pošumljena regija Evrope, od titule „evropske žitnice“, kako smo je nekada označavali, danas se polako pretvara u nešto što bismo nazvali „agrarna pustinja“, navodi Klima 101.

Adama Sultan 1120x180

Rešenja za popravku kvaliteta zemljišta

Jedan od načina da se popravi struktura zemljišta, ali i da se neutrališe pH kiselih zemljišta je i upotreba saturacionog mulja, koji se dobija kao nus proizvod u šećeranama i potpuno je besplatan. Šećerane kažu da je slabo interesovanje ratara, i da saturacionog mulja ima u ogromnim količinama. Količine za primenu zavise od hemijske analize zemljišta i kreću se od 1 tone do više tona po hektaru. Popravlja strukturu zemljišta, jeftino je đubrivo, neutrališe kiselost zemljišta, osetno povećava prinose, bolji je kvalitet plodova.

PROČITAJTE I...  Đubriva za veći prinos

Održivi sistemi obrade zemljišta poput redukovane i konzervacijske obrade predlažu se kao put ka očuvanju kvaliteta zemljišta. Minimalno „uznemiravanje” zemljišta obradom i održavanje zemljišta pod stalnom vegetacijom (umesto golog razoranog zemljišta) doprinose očuvanju organske materije.

galenika pylon 1120x85

Raciona upotreba đubriva i pesticida

U našoj zemlji još uvek nije potpuno zaživeo sistem analize zemljišta i vođenja knjige polja, odnosno evidencije o količini primenjenih đubriva i pesticida na svakoj parceli. Uz ove podatke, došlo bi se i do racionalnijeg korišćenja đubriva. Knjiga polja je potreba, a ne luksuz.

Redovnom merom analize zemljišta stvaraju se ogromne uštede. Analiza zemljišta kao veoma važna agrotehnička mera, prvi je korak koji pomaže da utvrdimo sastav i kvalitet zemljišta. Sa đubrivom ne treba ni preterivati, jer višak jednog elementa smanjuje rastvorljivost drugih elemenata u zemljištu.

Dobra vest je da u poslednje vreme sve više ljudi donosi zemljište na analizu. Agrohemijska analiza zemljišta obuhvata ispitivanje kiselosti zemljišta, kalcijum-karbonata, kalijuma, fosfora, azota i humusa, kao i preporuku za upotrebu vrste i količine đubriva. Analiza zemljišta je najvažnija mera koja nam pokazuje šta je tačno biljci potrebno.

PROČITAJTE I...  Farma krava i uzgoj borovnica u selu Rabrovac

Neophodno je da ojačamo svoju proizvodnju, kao nekada, i da smanjimo uvoz, jer bez dobre domaće industrije đubriva nema ni valjanog prihoda.

Prethodni tekstKeco: Očekuje se velika nestašica junećeg mesa, uvozimo telad iz Rumunije
Sledeći tekstDržava finansijski podržala mlinare i kupuje dodatne količine pšenice

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime