Kako SAČUVATI lekovita svojstva začinskog bilja NAKON BERBE

0
903
zacinske lekovite biljke
Foto: Pixabay

Često se dešava da ne stignemo svo začinsko bilje da potrošimo u svežem stanju. Međutim, da bismo sačuvali sva njihova lekovita svojstva dugo vremena nakon berbe, neophodno je da znamo koji metod pripreme za čuvanje odgovara različitim biljkama.

Spyrale Adama 1120x1080

Prvo što treba da uradimo da bismo sačuvali lekovita svojstva u začinskim biljkama nakon berbe, to je da odaberemo način na koji ćemo da ih pripremimo za čuvanje. Na primer, sušenje na vazduhu najbolje deluje na bilje sa niskom vlagom poput origana, ruzmarina i kopra. Bilje poput bosiljka, vlašca i mente sadrži više vlage i najbolje je da se suši u dehidratoru ili u rerni.

Vreme berbe lekovitog i začinskog bilja je, takođe, od velike važnosti. Ukus biljaka je najizraženiji neposredno pre nego što biljka počne da cveta.  Važno je znati i to, da se esencijalna ulja koncentrišu u lišću rano ujutro, pre nego što ih sunčeva toplota otpusti u vazduh. Stoga je rano jutro najbolje vreme za berbu.

Berba može i da se produži, ako se odseku cvetni pupovi kad god se pojave. Seče se zdravo bilje, a bolesni delovi se uklanjaju, kao i osušeno i uvelo lišće. Odrežite pojedinačne listove ili čitav izdanak odmah iznad čvora lišća (ovo će da podstakne uspavane pupoljke da rastu na čvorovima).

PROČITAJTE I...  1 selo i 500 mirišljavih hektara: Pristojna zarada od lekovitog bilja nije bajka

Ako je reč o bilju čije seme želite da sačuvate, poput, semena kopra, komorača ili korijandera, neophodno je ubrati cvetne glavice kada počnu da se suše. One se odseku i stave u papirnu kesu, a zatim se ista protrese kako bi seme ispalo iz čaurica.
Seme se čuva u hermetički zatvorenoj posudi.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Sušenje začinskog bilja na vazduhu

Za sušenje na vazduhu najbolje je skupiti 5-10 grančica bilja i zavezati ih koncem ili gumicom. Što je svežanj manji, to će brže i lakše da se osuši.

Snop bilja se stavi u papirnu kesu čiji se kraj zaveže tako da se bilje ne slomije i probuši se par rupa na njoj za ventilaciju, a kesa se okači za deo gde su stabljike.  Bilje se stavlja u papirnu kesu kako biste bili sigurni da neće da ga „dohvatiti“ sunce i da na njega neće napadati prašina.

Papirne kese možete okačiti gde god želite, samo da je u toj prostoriji toplo i prozračno.Bilje će se dobro osušiti i biti spremno za čuvanje za samo nedelju dana.

PROČITAJTE I...  Kora od vrbe – Najjači prirodni aspirin

Sušenje začinskog i lekovitog bilja u rerni

Na papir za pečenje se stavi lišće bilja u tankom sloju (oko 1 cm). Treba voditi računa da se listovi ne preklapaju, kako bi vazduh ravnomerno cirkulisao oko njih.
Zatim se rerna uključi na 50-70 stepeni i stavi se bilje u nju. Najbolje je da rerna bude otvorena na pola da bi vlaga odlazila iz rerne. To će omogućiti da vidimo šta se dešava, jer bilje treba dobro da se osuši, a ne da ga ispečemo.

U zavisnosti od vrste bilja koje sušimo na ovaj način, postupak može da traje 15-45 minuta. Kao što smo napomenuli na početku, neke vrsta bilja imaju manje vlage u sebi, a druge više. Takođe, dužina sušenja zavisi i od debljine lista. U rerni mogu da se suše origano, peršun, žalfija, majčina dušica, nana i bosiljak.

Za obe metode (sušenje na vazduhu i u rerni) znaćete da je bilje suvo ako se lišće lako mrvi pod prstima. Osušeno bilje se čuva u hermetički zatvorenim posudama (kao što su tegle). Za najbolji ukus ostavite lišće celo, nemojte da ga drobite sve do trenutka korišćenja. Sušeno bilje je najbolje koristiti u roku od godinu dana.

PROČITAJTE I...  Zašto ZAČINSKO BILJE GUBI LIŠĆE i kako rešiti problem

Zamrzavanje lekovitog i začinskog bilja

Neko bilje najbolje zadržava ukus i lekovita svojstva kada se zamrzne. Tu spadaju bosiljak, mirođija, vlašac, peršun, matičnjak, majčina dušica, žalfija, limunska verbena…

Neophodno je temeljno oprati začinsko bilje, protresti i ubrusom upiti višak vode.
Lišće obrati sa grančica i ređati ih u kesicu za zamrzivač ili ih naseckati, pa staviti u kesicu za zamrzivač. Možete odmah i kombinovati začine, ako imate kombinacije koje redovno koristite.

Začinsko bilje možete da zamrznete i u posudama za kockice leda. Svoju kombinaciju bilja pomešajte sa malo maslinovog ulja, nalijte posudu za led, stavite u zamrzivač, a kada se zamrzne prebacite u kesu za zamrzivač, kako biste mogli na ovaj način da zamrznete dodatne količine ili još neke kombinacije.

Preuzimanje teksta je dozvoljeno, samo uz navođenje našeg portala kao linkovanog izvora.

Prethodni tekstZabranjeni pesticid u voću: Čije su sporne breskve i šljive, da li je Srbiji zabranjen izvoz voća u EU?
Sledeći tekstPodrivanje – važna mera za smanjenje zbijenosti zemljišta i povećanje prinosa

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime