Ako gajite PARADAJZ ovo morate znati: Razlike između indeterminantne i determinantne vrste

0
1685
Agrosaveti - paradajz 05
Foto: Vertigo produkcija

Svako ko se iole zainteresovao za uzgoj paradajza, morao je da dođe u dodir sa terminima iz naslova budući da je to osnovna tipizacija sorti paradajza. Upravo to direktno utiče na način uzgoja, ali i kakve ćete plodove dobijati i kada.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Najopštija podela podrazumevala bi definiciju determinantnih sorti kao onih koje su niske i žbunaste, rastu do visine od 120 do 150 cm i formiraju sve plodove u isto vreme.

Indeterminantni paradajzi su biljke koje više podsećaju na puzavice, dostižu visinu i do 3 metra i kontinuirano proizvode nove plodove sve do pojave prvog mraza.

2022 Custodia 1120x1080

Ovo je brz i jednostavan način da vizuelno razvrstate ove tipove paradajza a razlike između njih mogu se utvrditi uz pomoć nekih osnovnih smernica.

Naime, prvo što treba uraditi je proveriti visinu biljke. Ako je visoka oko 1 m onda je to najverovatnije determinantna sorta, dok u slučaju da je uz biljku postavljen oslonac kako bi joj se omogućilo uspravno držanje, onda se radi o indeterminantnoj sorti.

galenika fitofarmacija pylon 1120x85

Zatim, razlike između ovih tipova paradajza primetne su i u lišću. Determinantne sorte formiraju lišće bliže stablu što im daje žbunast izgled, dok je kod indeterminantnih sorti lišće odmaknuto od stabla i širi se na sve strane što ovom tipu paradajza daje izgled loze.

PROČITAJTE I...  Prerađivački potencijali srpske poljoprivrede

Baš kao i lišće, i cvetanje i plodonošenje je kod ovih tipova paradajza drugačije. Ako biljka proizvede određenu količinu plodova u rasponu od 2-3 nedelje i potom prekine cvetanje i rađanje u pitanju je determinantna sorta. Ako, sa druge strane, tokom vegetcije paradajza imate mešavinu novih cvetova i novih plodova, u pitanju je indeterminantna sorta.

MPS2022 GBaneri

Prednosti i mane obe vrste paradajza

Nakon definisanja razlika, postavlja se pitanje koje su prednosti i mane svakog od ovih tipova paradajza.

Prednosti determinantnih sorti ogledaju se u tome što plodovi ranije sazrevaju, postoji manji rizik od obolevanja od tipičnih bolesti paradazja kasnije u sezoni vegetacije budući da je biljka već završila svoj produkcioni ciklus. Plodovi stižu u isto vreme, te se mogu iskoristiti za konzerviranje, a otvara se slobodno mesto u bašti nakon što biljka ranije sazri i bude obrana.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

Mane determinantnih sorti su manji prinosi, dospevanje plodova u isto vreme, te se može javiti problem prevelike količine, ako se gaji veći broj determinantnih sorti paradazja.

Sa druge strane, prednosti indeterminantnih sorti su veći broj plodova po biljci, krupniji plodovi paradajza, kao i kontinuirano sazrevanje tokom sezone. Mane ovog tipa paradajza su više brige i bavljenja njime, počev od postavljanja oslonaca, skidanja zaperaka, orezivanja, veće izloženosti bolestima.

Adama 2022 Chief&Nicogan 1120x180

Uz sve pobrojane razlike, prednosti i mane, ostaje samo da odaberete koji tip paradajza vama najviše odgovara da gajite.

PROČITAJTE I...  Biraš i bereš sam: Bračni par iz Gadžinog Hana ponudili samousluživanje u plastenicima

Izvor: DNTB gardening

Talisman Skaut Galenika Fitofarmacija 1120x85
Prethodni tekstSejalica prilagođena usevu i zemljištu
Sledeći tekstDva uvoznička klana ”vode rat“ oko cene đubriva

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime