Sejalica prilagođena usevu i zemljištu

0
768
SONY DSC
SONY DSC

U sistemu uzgajanja useva gde zemljište predstavlja prioritet, sejalica ne predstavlja jedinu ključnu odluku. CPM je otputovao u Francusku gde je istražio sistem pri čemu je sejalica dizajnirana u skladu sa usevima i zemljištem na kojem se koristi.

Adama Maganic 1120x180

Uđite u glavnu štalu na Ferme de la Conillais, blizu Nantea u Bretaniji, Francuska. Srešćete se sa zidom Kilner tegli napunjenih zemljištem i semenom. Bliža inspekcija otkriva da postoji 250 zemljišnih uzoraka. Od prašnjavih Iberian peskuša do finih crnih muljevitih zemljišta iz Ukrajine.

Kolekcija semena je jednako raznovrsna. Oko 120 tegli, sa svime što biste mogli poželeti da sprovedete kroz sejalicu. Od pšenice do facelije, krmne/ozime deteline (ili slično) do poljskog pasulja.

MPS baneri II

Sredstva trgovine

,,Ovo su moji alati.ʻʻ – objašnjava Dejvid Gaj (David Guy), direktor menadžmenta Sky Agriculture koja je takođe vlasnik farme od 170 ha koja služi kao sedište kompanije. ,,Neki farmeri imaju kolekciju stare opreme. Ali ja sakupljam ono što vidim da predstavlja sredstva trgovine. Gde god da odem po svetu tražim neobična zemljišta koja mogu da donesem, ili semena koja će doprineti novom uzgojnom obliku ili kombinaciji sa drugim.ʻʻ

Zbirka reflektuje fokus na farmi. Sadrži ekstenzivna ispitivanja pokrivnih i među useva, kao i pratećeg uzgoja. Svi su integrisani u minimalno-remetujući režim, polisa uzgoja sa maksimalnom pokrivenošću. Dejvid Gaj i njegov tim, vođeni sa proizvodnim menadžerom Christophe de Carville, redovno održavaju trening sesije za farmere iz cele Francuske.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Farmu je kupio 2002. godine. ,,Radije bih bio poljoprivrednik na bogatim, plodnim zemljištima Pariskog basena. Poljoprivreda ovde predstavlja izazove koje čine život zanimljivim.ʻʻ

SONY DSC

Veći deo Bretanje ima veoma plitak sloj peskovite ilovače preko debele, nepropusne gline. Zemljište leži mokro zimi i brzo se suši leti. To znači eroziju tla i gubitak nutrijenata što je veliki problem. Procenjuje se da se oko 50 000 t poljoprivrednog zemljišta spere u reku Loire pa u Atlantik svake godine. Sa sobom nosi nitrate i oko 15 miliona evra inputa poljoprivrednika.

Talisman i Plamen 1120x180 Galenika NOVO

Mešovita poljoprivreda dominira u tom području. Sa silažnim kukuruzom i ratarskim rotacijama ostavljajući zemljište potencijalno golim tokom dužeg perioda. Od 2000., uzgoj pokrivnih i među useva je bio obavezno rešenje za probleme erozije.

U kombinaciji sa tim, uzgajivači se bore sa travnim korovima.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

,,Moj glavni problem ovde je travnata raž.ʻʻ – kaže Dejvid Gaj. ,,Kad sam preuzeo farmu bio je kontinuitet pšenice, i mnogo pomenute raži, mnoge od kojih su rezistentne na herbicide. Tako da smo prestali sa oranjem i počeli pokušavati shvatiti kako zemljište funkcioniše.ʻʻ

Pokrivni usevi – glavni alat

S obzirom da su farmeri prisiljeni da pređu na pokrivne useve, mnogi su počeli da rade ovo na svoju korist. ejvid Gaj se pridružio rastućem broju eksperimenata sa novim usevima.

Adama Forapro 1120x180

,,Nagomilavali smo organsku materiju i pronalazili nove mogućnosti, kao što je heljda. Ona dobro raste u regionu. Potrebno je samo 100 dana od setve do žetve a brašno je lokalno popularno za galete, vrstu ječmenog brašna.ʻʻ

Ali polisa rotacije na farmi i minimalna kultivacija nije uspela da reši problem ražane trave same po sebi. Odgovor za Dejvida je bio da pređe na direktnu setvu.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

,,Najbolje rešenje da se kontroliše ražana trava jeste da se seme održava na površini i da se zemljište uznemirava što je manje moguće.ʻʻ – kaže on.

PROČITAJTE I...  Mehanizacija modernih ratara

,,Ali mi imamo problem u Zapadnoj Evropi sa metodom bez obrade. Dobro funkcioniše leti i na ranu jesen, ali ne kasnije u godini ili na proleće. Potrebno je da pomerate zemljište kako bi ste mineralizovali azot i stimulisali rast semena. Ako se prebacite na režim uzgoja gde sejete kasnije u godini i rano u proleće, potreban vam je sistem koji i dalje izvlači ono najbolje iz vaših useva, a pritom zadržavate ,,poklopacʻʻ na travne korove.ʻʻ

Možda će odgovarajuća sejalica da kompletira sliku. Dejvid Gaj je rukovodio farmom u Bretanji zajedno sa njegovim redovnim poslom sa opremom obrade zemljišta proizvođača Agrisem.

,,Onda pri kraju 2011., upoznao sam Žaka Burela (Jacques Burel) iz Sulky-a. Razgovarali smo na temu Sulky-a sejalica koja je bile u razvoju sa Mooreom. Takođe smo diskutovali o mojoj farmi i gde smo se nalazili sa našim sistemom obrade i uzgoja useva. To je zapravo bio start firme Sky Agriculture.‚‚

Unapređenje sejalica

Od 1974., blisko poslovno partnerstvo između Sem Mura (Sam Moore), od Unidrill ugleda, i Žaka Burel-a (Jacques Burel), bivši predsednik Sulky-a, dovelo je do saradnje o tehnologiji sejalica između dve firme. Sa Žakom sada u penziji iz Sulky-a, želeo je da se taj deo poslovanja ugasi i sačuvao je kao zasebnu celinu.

,,Novo ime za ovaj poduhvat – Sky – je očigledno nastao od tri pisma upućena od Sulky-a koja su bila označena u fascikli koja je se nalazila u njegovoj kancelariji.ʻʻ – kaže Dejvid Gaj.

Nova kompanija je u potpunom vlasništvu Sulky-a, dok se EasyDrill, MaxiDrill i DDI tanjirače proizvode u Chateaubourg fabrici blizu Renea u Bretanji. Ali specijalni Sky tim je baziran u Ferme de la Conillais, i to je jedna od njihovih prednosti, kaže Dejvid Gaj.

,,Mi razumemo posao poljoprivrede. Suočeni smo i pronalazimo rešenja za iste izazove sa kojima se susreću naši korisnici.ʻʻ

Sesije treninga bazirani na farmi imaju ključnu ulogu kao deo usluge, zajedno sa telefonskom podrškom koja vas povezuje direktno sa specijalistom proizvoda. Takođe su prikupili mnoštvo istraživačko-baziranih informacija sa probnih eksperimenata na farmi i organizacija kao što su Francuski institut Arvalis sa fondom poljoprivrednika.

To je brak znanja baziranog na usevima i zemljištu sa poljoprivrednom opremom koja se eksploatiše praktično na farmi. Ne samo u probama, nego i na parcelama namenjenim redovnoj proizvodnji. Na primer, postoji usev ječma koji raste istovremeno sa graškom, što postavlja pitanje, zašto?

,,Čitao sam o tome. Prinosi bi trebalo da se povećaju bez dodatne aplikacije azota.ʻʻ – kaže Dejvid Gaj. ,,Posejali smo 80 kg/ha graška i ječma posle kukuruza pri kraju oktobra. Potrebna vam je sejalica koja će da seje pri različitim dubinama, ali nam nije trebao jesenji herbicid.ʻʻ

Biljke se ispomažu

,,Teorija je ta, da ječam uzima azot proizveden od strane graška. Podstiče usev graška da radi napornije i fiksira više azota. Rezultat je da dobijate više od njihovog zajedničkog uzgoja nego što biste dobili pojedinačnim. Potrebno je da su usevi koji će sazreti zajedno, a žetva može biti zanimljiva. Takođe su vam potrebni objekti za separaciju dva useva potom što su požnjeveni.ʻʻ

Takođe postoji i kompanjon useva bele deteline koja je direktno posejana u formirani usev pšenice.

PROČITAJTE I...  Lemken sejalica - Pojedinačni prohod, prednost zemljištu

,,Posejali smo detelinu na početku marta. To smatram da je bilo malo kasno. Bilo je previše štete na usevu i klas je verovatno previše narastao kako bi propustio svetlost do semena. Ali ako idete suviše rano, veoma je hladno i vlažno.ʻʻ

Delimičan uspeh

Jedna parcela, međutim, predstavlja delimičan uspeh. 2011. se formiralo više od 100 biljaka /m² ražane trave.

,,Od tada, pokrivni usevi su u sistemu bez obrade. Nismo sejali stvarni usev pre kraja oktobra. Možete to da izvedete zato što korenje pokrivnog useva deluje kao opruga. Sejalica se slobodno kreće. Takođe smo bili oprezni da idemo sporo, kako ne bi uznemiravali zemljište.ʻʻ

2016. godine radila se pšenica koja prati uljanu repicu. Dva dana posle žetve uljane repice, grašak i povrće se seju. Pšenica je posejana pri kraju oktobra sa 10 kg/ha N i 25 kg/ha P2O5, a zaštitom je prskana dva dana kasnije.

Možda je najneverovatniji aspekt da je usev primio ni malo herbicida sem glifosata niti bilo kakvih pužnih peleta.

,,Puževi su bili srećni na pokrivnom usevu i volonterima uljane repice, ali nisu dirali proklijalu pšenicu. Korenje se nalazi na 40 cm i gotovo da nema biljke ražane trave.ʻʻ – napominje Dejvid Gaj.

,,Uzgajajte usev kao što je ovaj. Uradite svoje probe i otkrićete vašu ljubav prema poljoprivredi.ʻʻ

Uloga pokrivnog useva

Sejalica ne predstavlja ključnu odluku, nego zemljište, kaže Kristofer de Karvil (Christophe de Carville). Pokrivni usevi služe radi tri važne funkcije za njega. ,,Sakupljaju azot za džabe. Takođe nagomilavaju energiju od sunca za džabe, pretvarajući je u strukturu zemljišta. I pružaju vam njenu biološku obradu koju podstiču.ʻʻ

A tokom perioda kad su mnoge ratarske parcele bez useva trebalo bi da su najproduktivniji.

,,Ako imate fabriku, nećete je zatvoriti između avgusta i novembra. Stoga zašto ostaviti parcelu golom?ʻʻ

Trik sa pokrivnim usevima je da se zarobi mineralizovani azot, pre nego da se oslobodi iz zemljišta putem kultivacije (vidite grafikon ispod).

Agrosaveti - sejalica - pokrivni usev - 03

,,Postoje dve prirodne maksimalne vrednosti mineralizacije azota. Oko maja/juna i oktobra/novembra. Obradite zemljište na jesen i povećavate mineralizaciju. Ali odradite li ga na proleće i taj vrhunac pomerate za raniji period.ʻʻ

Ovo znači da je datum setve na jesen presudan. Belgijske probe su pokazale usev za senf posejan pri kraju avgusta koji efektivno uzima azot koji mu postaje dostupan tokom jeseni. Ali posejte usev mesec dana kasnije i mineralizovani azot, potencijalno izgubljen procesom ispiranja, se zapravo povećava.

Sledeći izazov je osloboditi zarobljeni N u usev. ,,Koliko toga i koliko brzo postaje dostupan zavisi od odnosa ugljenik-azot vašeg pokrivnog useva.ʻʻ – nastavlja Kristofer de Karvil.

Leguminozni usevi imaju niži odnos C/N, dok oni sa više strukova i slame imaju viši odnos. Što duže usev raste pre nego što je prskan, više raste odnos C/N.

PROČITAJTE I...  Dugoročni ogledi - Kako ostvariti VELIKE UŠTEDE GORIVA

,,Ako je odnos suviše nizak, uništiće organsku materiju i N će biti izgubljen. Previsok, i zarobićete N. Odnos od oko 10 obezbeđuje brzo otpuštanje N u vaš usev.ʻʻ

To se svodi na pravi odnos mešavine semena. Na svakoj farmi, svakom zemljištu i u svakoj situaciji će biti drugačije. ,,To je prilika gde treba da uradite svoje probe i naučite od drugih.ʻʻ

Pregled kultura

On daje pregled dok luta parcelama u La Conillais-u. ,,Grahorica je dobra pri sakupljanju azota, ali je mraz ubija, tako da ne traje. Suncokret ima dobro korenje, ali ne pruža veliku pokrivenost zemljišta. Facelija ima odličan površinski sistem korena, a nije u istoj familiji kao uljana repica, i nije fantastična pri zarobljavanju azota.ʻʻ

Senf, s druge strane je odličan sakupljač. Jeftin, brz i efikasan, ali sa slabim korenom i postaje vrlo drven na proleće, čineći N nedostupnim. ,,Kultivaciona rotkvica-radič je odlična za sakupljanje N, i ima bolji odnos C:N, mada njen koren neće proizvesti tako dobru setvenu podlogu kao facelija. Mahunarke, kao grašak i pasulj, proizvode sopstveni azot i dobro ga implementiraju u usev koji ga usvaja. Ovas ima fantastičan vlaknasti koren koji podstiče biologiju tla. Ima visok odnos C:N, tako da budite pažljivi da ne ,,zaključaʻʻ azot.ʻʻ

Đubrenje pri setvi je važno za pokrivne kao i finansijske useve, kaže on. ,,Oslobađanje azota je duga priča i minimalno remećenje zemljišta znači da generalno ne dobijate stimulans azotom pri potrebi proklijanom semenu. Samo 10 kg/ha N može biti dovoljno, ako se postavi pravilno.ʻʻ

EasyDrill sejalica

 • Setvena jedinica: postoji tandem sistem, sličan sejalicama za šećernu repu sa frontalnim i zadnjim referentnim točkom koji osigurava konstantnu dubinu.
 • Ulagač: pojedinačni disk, pod uglom od samo 3,5° sa linijskim ulagačem pomera najmanju moguću količinu zemljišta, ali dovoljno za mikro-obradu.
 • Sekundarno distributivno crevo: postavljeno napred, dubina se usklađuje sa ulagačem, pozadi, a depoziranje je 50% od dubine ulagača, dok najviše pozadi se polaže na površini.
 • Regulacioni točak: u mekšim uslovima, pritisak se forsira napred kako bi se formirala setvena priprema ispred ulagača, dok se opterećenje prenosi pozadi kad su suvi uslovi.
 • Pritisni točak: Moore, čelični izliveni točak koji je pričvršćen da se rotira pored brazdice, tako da zajedno pritiska bočno, pre nego vertikalno ka dole.
 • Dozirajući sistem: od Sulky-a, automatizovana kalibracija sprovodi probe od 1 do 450 kg/ha sa zasebnim vazdušnim strujama na Fertisem opciji.
 • Podeljeni rezervoar: do 4100 litara kapaciteta koji može da prima dva materijala u odnosima do 60:40 na Fertisem opciji, ili tri sa opcionalnim tankom sitnog semena.
 • Pritisak na setvenom elementu: do 250 kg
 • Radni zahvati: 3 i 4 m fiksno; 4 i 6 m sklopivo na transportnu širinu od 3 m
 • Setveni elementi: 18, 24 i 36 pri razmaku od 16,6 cm
 • Masa: 3300 kg do 7780 kg
 • Potrebna pogonska snaga: 25-30 ks/m. ,,180 ks za sejalicu od 6m će poslužiti u najviše situacija, ali je opasno imati je previše.ʻʻ – kaže Kristofer de Karvil. ,,Možda će vam traktor dozvoliti, ali zemljište neće biti zahvalno.ʻʻ

Autor: Tom Alen-Stivens (Tom Allen-Stevens)

Izvor: CPM

Prethodni tekstČudesna čičoka i njena primena u stočarstvu
Sledeći tekstAko gajite PARADAJZ ovo morate znati: Razlike između indeterminantne i determinantne vrste

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime